Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory wentylacyjne ...

hokejgk1

Recommended Posts

I kolejna wpadka:

kazałem powycinac nawet narysowałem na krokwiach gdzie mają powycinac okienka pod deskami 3x10cm do sąsiednich pól i oczywiście zapomnili ... Zadeskowali

Czym to teraz we własnym zakresie wyciąć ... ???

Czy takie cuś poradi sobie z krokwią gruba na 8cm http://polmarprojekt...-wyrzynarka.jpg ???

http://www.dachowa.c...sz_w_dachu2.gif (tylko nie tak całkiem na brzegu krokwi) moge jeszcze wstaić wywietrzniki połaciowe ale je chce ograniczyc do minimum ze gllędy na mozliwość nawiewania śniegu

Zobaczymy czy dojdę wiertarą tak blisko dechów ...

A co do okien połaciowych to kiedyś chyba nawet Pan i AW zalcał wstawienie rurek z boku okien ... jakiej średnicy stosowaliście te rurki bo Mi Się nie usmiecha wstawianie nad oknem w papię wywietrznika do gontów bo może tam łatwo nawiewać drobny śnieg jak uszczelka klinowa lub nawet ta rozprężna sparcieje ...

Tylko jakiej średnicy musiałą by być ta rura skoro zalecają aby wlot w okapie był chyba 200cm2 itd....

Witam.

Jestem właśnie na etapie ocieplenia poddasze (dach koperta, deskowany płytą OSB).

Obecnie kombinuję ze szczeliną wentylacjną pomiędzy wełną a płytą OSB. Wszytko OK, gdy odcinek między krokwiami idzie nad sufit w , ale jak wykonać szczeliny wentylacyjne przy narożach, gdzie krokiew łączy się z krokwią narożną i nie ma przejścia do samej góry, jak wykonać szczelinę tam gdzie są okna dachowe, okna są 78x140, więc nie mam wiele miejsca między krokwią a oknem, jakieś 3 cm z każdej strony. Proszę o radę.

aiki, nad oknem to już nie ma problemu, bo może iść wentylacja do kalenicy, ale jak to zrobić od nawiewu do okna, oraz między oknem a krokwiami ? Czytałem coś o rurkach, ale czy to ma sens ? Kładziemy wełnę, zaklejamy każdą dziurę, a tu na 3 cm szerokości jeszcze jakaś rurka ??

Co się stanie złego jak między krokwiami tam gdzie okna nie będzie szczeliny wentylacyjnej ?

Pozdrawiam