GorącyMarian 07.05.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam forumowiczów. Przybyłem na forum za radą. Otóż w nowo wybudowanym bloku (niska zabudowa) zabieram się za wykańczanie mieszkania. Mieszkanie zostanie oddane na przełomie lipca/sierpnia. Budynek murowany z pustaka ceramicznego + żelbetowe stropy. Mieszkanie jest z poddaszem nieużytkowym, stąd też moje obawy odnośnie ogrzewania w zimę. W mieszkaniu strop to goły żelbet. Stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie sufit podwieszany + ocieplenie. Korzystając z zasobów forum doczytałem, że oczywiście musi być to wełna mineralna + folia para przepuszcalna (od strony mieszkania) i na to płyta karton gipsowa. Jednak mam pewne wątpliwości i obawy, które chciałbym rozwiać: - Czy aby na pewno jest to dobry pomysł aby ocieplać strop w świeżym budynku? Chodzi o pleśń i grzyb. - Jaką grubość izolacji zastosować? Surowy strop jest dość nisko. Mieszkanie ma 2,5m od wylewki do stropu i nie ukrywam, że nie chciałbym zbyt wiele go obniżać. - I jak to w końcu jest z tą wełną. Jedni "majstrowie" tutaj piszą, że powinna być wolna przestrzeń pomiędzy wełną a stropem. Inni natomiast, że powinna dotykać stropu. Myślę, że jest to związane z materiału z którego wykonany jest strop ale to raczej moje wróżby. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.05.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ocieplenie na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GorącyMarian 07.05.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Dziękuję za uwagę. Ale coś więcej? Jaką technologię? Wełna? Styropian? Czemu tak a nie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 07.05.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ocieplając od środka pojawia się problem mostków termicznych.Pytanie co z elewacją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GorącyMarian 07.05.2014 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 No przypuszczam, że idealnie szczelnie ciężko będzie to ułożyć ze względu na chociażby ścianki działowe. Ale zawsze lepsze takie rozwiązanie niż żadne. Pytanie tylko czy jest sens i jak nisko trzeba by opuścić sufit aby dawało to jakiś efekt. Poddasze w późniejszym czasie będzie zaadoptowane na część mieszkalną (za 3-4 lata). Elewacja opiera się na styro 10. Nie mam teraz ze sobą specyfikacji aby dokładnie podać parametry. Wiem tylko, że się sprawdza po wcześniejszych etapach inwestycji i ludzie nie płacą fortuny za ogrzewanie. Oczywiście jakby ktoś chciał to by dało radę zrobić lepiej ale wiadomo, cena byłaby inna itd. Martwi mnie tylko kwestia ocieplenia stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts