Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamawiajac ich okna nie myślałem o gwarancji ale chyba jest tylko 10 lat. Znam 2 użytkowników okien drewnianych z nakladka alu. 2-3 sezony. Zadowoleni i nic sie nie dzieje. Okna cieple i szczelne. U mnie wlasnie montuja PVC z nakładką alu. O montażu wypowiem się za kilka dni a o oknach za kilka lat ;)

Witam

O montażu wypowiem się za kilka dni a o oknach za kilka lat ;)

ojojoj o montażu to też za kilka lat najwcześniej :)

co będziesz mógł powiedzieć wcześniej ? że było szybko, sprawnie i posprzątali po sobie montażyści to wszystko - no chyba, że nie doceniam Pana i potrafi Pan odpowiednio zweryfikować prace montażowe.

Pozdrawiam

no chyba, że nie doceniam Pana i potrafi Pan odpowiednio zweryfikować prace montażowe.

Nie ma takiej wiedzy, mam tylko wiadomości uzyskane w sieci, a to nie daje mi prawa oceny kogokolwiek, jednakże na mojej budowie jest główny wykonawca, który aktualnie kładzie tynki i widział już niejeden montaż, a jak wiadomo Polacy najchętniej wytkają najmniejszy błąd komuś innemu. Szef ekipy montażowej, który jednocześnie sam montuje a nie tylko 'dyrektoruje' rzeczowo i konkretnie odpowiedział na wszystkie moje pytania. To tyle.

Po dziwnych działaniach marketingowych firmy PR, którą zapewne wynajął polski dystrybutor, jest duża niechęć do I...u na tym forum, nie dziwie się, sam nie cierpię kryptoreklamy od osób udających klientów.

Wracając do pytania autora wątku: okresy gwarancji w zależności od produktów to 10, 5 i 3 lata. Nie wiem jak załatwiają sprawy gwarancyjne i wolałbym z gwarancji nie korzystać.

Kupując samochód za 100, 200 czy 300 tys. otrzymujemy najczęściej gwarancję na 2 lata, z czego później okazuje się, że na przykład za filtr DPF trzeba zapłacić, czy np. gdy wysiada łożysko po przebiegu, który spokojnie powinno wytrzymać, też.

Jak napisałem osobiście znam 2 instalację tych okien (każda powyżej 150 tys.) i tyle. Jestem ciekawy ile zainstalowanych okien tej firmy widzieli krytycy.

Cena rzeczywiście przy pierwszych kontaktach nie zachęca, ale zawsze można negocjować, zrezygnować ze zbędnych wodotrysków (ja zrezygnowałem z 1 HS i 5 mniejszych okien) i cena zbliżyła się do granicy akceptowalnej w budżecie.

Nie omieszkam też wytknąć błędów czy niedociągnięć jeżeli takowe wystąpią.

Te otwory były źle wykonane i podczas pomiaru została już podjęta decyzja o takim uzupełnieniu w tym miejscu.

Dodane:

Właśnie wyjaśniałem z moim murarzem. Otwory były przygotowane wg projektu, niestety okazało się, że HS w PVC nie może mieć więcej z progiem niż 2600, więc był za wysokie, stąd wypełnienie styropianem we wszystkich oknach od góry.

Edytowane przez tomekwa
Dodane wyjaśnienie.

....Kupując samochód za 100, 200 czy 300 tys. otrzymujemy najczęściej gwarancję na 2 lata, z czego później okazuje się, że na przykład za filtr DPF trzeba zapłacić, czy np. gdy wysiada łożysko po przebiegu, który spokojnie powinno wytrzymać, też......
Raaaany te słowa napisał klient kupujący okna ?

Szok, po prostu szok, że są ludzie mający trochę oleju w głowie i realnie patrzą na świat.

Raaaany te słowa napisał klient kupujący okna ?

Szok, po prostu szok, że są ludzie mający trochę oleju w głowie i realnie patrzą na świat.

I co w tym dziwnego? Jaka jest różnica dla konsumenta między zakupem za 50 tys. zł okien czy samochodu?

Co da Ci gwarancja na 3, 5 czy 7 lat, jak okna powinny wytrzymać kilkadziesiąt? Każda firma ma zapisy w gwarancji, które powodują, że reklamacja będzie uwzględniona tylko przy ewidentnej wadzie lub dobrej woli gwaranta (zawsze jest zapis o niewłaściwym użytkowaniu czy serwisowaniu). Są zapisy zmieniające długość gwarancji w zależności od produktu.

Np. Oknoplast 7 lat na okna a na PSK 5 lat i tylko 2 lata na HST czy Aluminium MB.

może różnicy nie ma tyle tyko że samochodu nikt nie traktuje przy zakupie jak dzieło sztuki tylko jako rzecz, po prostu rzecz

Natomiast okna uchodzą do rangi dzieła sztuki i duperel nic nie znaczący dla walorów użytkowych urasta do problemu porównywalnego z konfliktem globalnym.

Dostrzegasz tą różnicę ?

Jakby Ci podstawiono zamówiony samochód za nawet i za 300 tyś i dostrzegłbyś np. różnicę w szerokości szczeliny miedzy drzwiami a karoserią 1mm ? Żądał wymiany? Poszedłbyś przy odmowie do sądu ? Opisał na jakimś Forum i swój post wklejał wszędzie gdzie tylko można? Nawet być na to nie zwracał uwagi bo to nic nie znaczący bzdet.

Uznaliby Cię za świra i olali

Tu zaraz przy takim poście pojawia się cała rzesza podobnie "pokrzywdzonych" i współczujących

zobacz choćby to - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220842-OknoPlus-NorskStil-vs-Dako-DPT90-vs-Vetrex-V90&p=6472353&viewfull=1#post6472353

że przytoczę w miarę aktualny przykład. I dalej pozostawię to bez komentarza bo bym kogoś obaził

Edytowane przez nikt ważny

Zgadza się. Wzornik kolorów drzwi (jakieś 10x15cm) wygląda trochę inaczej jak cała powierzchnia drzwi. To co piszesz jest prawdą i powinno to się brać pod uwagę przy doborze kolorów. Powierzchnia, odcień, kształt, oświetlenie, setki klientów i macanie palcami, mechaniczne szuranie po wzorniku ... wszystko odbija się po trosze na kolorze.

A gdzie podziało się zdjęcie, które zamieściłem??? Najwyraźniej kolega tomekwa je skasował... A szkoda. Bo wytłumaczył dlaczego jest styropian nad oknami a tymczasem mnie zainteresowało profesjonalne podparcie małego okna widocznego za drugim planie.

Ale w nowych fotkach też mamy profesjonalne podparcie:

okna1.jpg

Prawy górny róg zdjęcie jest interesujący.

Ponownie pytam kto to mierzył?

Jak widać zakup najdroższych okien nie gwarantuje poprawnego pomiaru i montażu :(

W przypadku żadnych okien nie masz takiej gwarancji. Gwarancję masz tylko na jakość wykonania samej stolarki. Np. w małych miastach, gdzie rotacja personelu jest duża, np. ten sam wykonawca może za 1/2 roku mieć zupełnie innych montażystów a kupujący może o tym nie wiedzieć. Sytuacje mogą być różne.

Niestety w moim przypadku (te 2 okna, o których piszesz) wina tkwi w głównej mierze po stronie inwestora :). Pomiar został wykonany prawidłowo. Murarz te okna wykonał do 'całej silki'. Reszta miała być podmurowana. Niestety ja o tym zapomniałem, murarz też.

Wina ekipy montażowej tkwi na tym, że w momencie gdy przymierzyli okno, nie odstawili go na bok i nie poczekali na podmurowanie zajmując się montażem pozostałych.