Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to nie tak - wystarczy wybrać ekipę, która ma pojęcie o tym co robi - tak wiem, że trafić można różnie ale ... są zawsze pewne przesłanki :)

Pozdrawiam

Kurcze, ale skąd ja jako inwestor mam wiedzieć czy robią dobrze i czy mają o tym pojęcie jak wcześniej żadnych okien nie montowałam. Jest to naprawdę denerwujące, że na każdym etapie budowy człowiek musi się dokształcać i specjalizować, bu sprawdzać czy fachowiec nie odwala prowizorki.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to nie tak.

Niestety większość klientów zamiast na możliwości wykonania jakiejś konstrukcji, wymaganiach jakie powinna spełniać skupia się na cenie.

Uwierz mi. Jak piszę klientowi że nie wykonam mu rolety w pancerzu 40mm o szerokości 3,5 mb i wysokości 2,5 to będzie dotąd szukał aż znajdzie takiego a ze później będzie mu zimą wypadać z prowadnic bądź latem się klinować to nie mój problem ale on - co on zrobi > Napisze gdzie tylko będzie mógł że firma "X" zrobiła go w jajo

Inny przykład - konstrukcie aluminiowe gdzie z racji powierzchni trzeba je wykonać na szybach 8mm ale trafił się jeden co napisał że nie trzeba a jako że tańszy wygrywa wyścig szczurów. A później post na FM - mam okrągłe placki wody zimową porą na szybach - skąd?

Przykład sprzed chwili. Architekt wymyśli sobie HS w podziale na 3/3 szerokości 7,5 mb gdzie w PVC nawet tak długich sztang nie ma i trzeba to wykonać w aluminium. Reakcja ? - No co Pan? Za tego HSa to cały garaż sobie zbuduję. ( a ja - za tego HSa to sobie dobre auto kupię )

Widzisz, dobry podpowie, zaproponuje jakieś alternatywne rozwiązania i nie będzie robił wariactw. Dobry, zna swoją wartość jak i wartość tego czym handluje. Byle g... nie sprzeda by sprzedać. Na pewno nie handluję Drutexem czy Dobroplastem by sobie marki na rynku nie psuć

Choćby post wyżej - o Internormie

Czym się różni ? technologią i odwagą w wykonywaniu nietypowych zleceń. I wiem że ekipy montażowe są selekcjonowane do współpracy.

Ale to wszystko kosztuje czego niestety nie zawsze jesteście w stanie zrozumieć

Mam pare wycen, internorm faktycznie najdrozszy ( sokolka powiedzymy 130 tys a oni 200 tys)

Ale cos w tym jest..., bo dlaczego wszystkie firmy odmawiaja realizacji okien łukowych w technologi aluminiowo-drewnianej, a oni zrobia.

Mam duze przeszklenie w salonie, gdzie szyba laczy sie z druga pod kontem 90 stopni, wszyscy stawiaja slupki a oni zaproponowali scalenie dwoch szyb bez zadnych slupkow. Czyli co z tego wynika, aystryjacka firma przewyzsza Polskie firmy technologicznie dosc mocno?!

Jeżeli się decydujesz na internorm, to powiem tylko , że w naszym przypadku system aluminium-drewno cena bezpośrednio u dystrybutora w wawie była o prawie 30 tys euro niższa, niż u sprzedawcy niedaleko nas.

jeśli masz duże przeszklenia i trzeba do montażu zastosować dźwig to czasem koszt związany jest z odległością a uwierz mi za HDS potrafią się cenić. U jednego klienta samo szklenie pięciu szyb kosztowało go dodatkowo 19 tysięcy. Tu istotna jest odległość od fabryki szkła i nie tylko. Wiele rzeczy ma na to wpływ a podejrzewam, że pierwszą reakcją jak poznałeś cenę - ale chce mnie skroić dodatkowo na 30 tysięcy .

Kokosy i takie marże skończyły się dawno, już na początku XXI wieku i wierz, bądź nie, ciągle mają tendencję malejącą a nie rosącą

Witam

Kurcze, ale skąd ja jako inwestor mam wiedzieć czy robią dobrze i czy mają o tym pojęcie jak wcześniej żadnych okien nie montowałam. Jest to naprawdę denerwujące, że na każdym etapie budowy człowiek musi się dokształcać i specjalizować, bu sprawdzać czy fachowiec nie odwala prowizorki.

No ale niestety tak to jest, że należy słuchać tych co się znają a jednak inwestorzy słuchają tych którzy dają niższą cenę i to ONI są wyrocznią - przykład z dzisiaj - Pani chce HSa na piętrze odpowiednia wycena, koszty dźwigu itp itd aby całość po ludzku wykonać a Pani wybiera ekipę, która stwierdziła, że da radę "rozłożyć" HSa i wnieść do góry :) z PCW aby była jasność :)

przykład drugi drzwi balkonowe wymiar, który wymusza ich wykonania z systemu minimum pośredniego ale ... znajduje się oszołom, który zrobi to ze zwykłych profili okiennych.

Pozdrawiam

nikt ważny zgadza się,że wiekszość skupia się na cenie. Zdaję sobie sprawę, że jakość kosztuje. Robiąc duże przeszklenia w projekcie , z grubsza wiedziałam jakiego rzędu kwota mi pójdzie na okna i wiedziałam,że będą w aluminium. Też chce mieć je zrobione bezpiecznie i nie wymagam cudów. Inetrnorm moze i są najlepsze na rynku, ale ja domu pasywnego nie buduję.

W drugą stronę meczą mnie sprzedacy okien z okolicy robiacy objazdy po budowach i proponujący mi stolarke drewnianą (mocną sosnę mają w tym roku)

Otwory jakie są - , widać, na sugeqstie , że my w aluminium idziemy, napastują nas telefonami. Zabił mnie pan, oświadczajac mi, że moje okno to surrealistyczna wizja architekta i powinnam obniżyc nadproża, by on mógł mi wstawić drewniane okna. Bo żaden producent stolarki , nawet w aluminium nie podoła temu wyzwaniu. I na bank będziemy żałować.

..No ale niestety tak to jest, że należy słuchać tych co się znają a jednak inwestorzy słuchają tych którzy dają niższą cenę i to ONI są wyrocznią ....
Też masz taką obserwację ? I zapewne jeszcze usłyszysz, że się nie znasz i wogóle jesteś nikim . . . lub, złodziejem, bo chcesz więcej niż inni.

To trudny temat więc zostawmy wybór klienom.

.....przykład drugi drzwi balkonowe wymiar, który wymusza ich wykonania z systemu minimum pośredniego ale ... znajduje się oszołom, który zrobi to ze zwykłych profili okiennych.

Pozdrawiam

Dlatego trzeba Klientowi wytłumaczyć różnicę, a jak nie słucha to zaprosić za kilka lat do biura, bo będzie wymieniał :)

Tomekwa,

slusznie zauważyłeś - polski oddział strzelił sobie w stopę tym miernym marketingiem szeptanym, bo stracił u nas bardzo dużo.

Ale mam pytanie do montazu - czy folie u Ciebie tak wiszą, czy może te zdjęcia pokazują prace "w toku"? Z ciekawości pytam, bo wg mnie zostało tam do zrobienia jeszcze dużo :)

Nowicjusz 30, wykusz ze szkła, łączony pod kątem 90st to tegoroczny hit na zachodnich targach . Każda firma to pokazywala. A przyglądając się zagranicznym oknom widziałem masę takch "wykonów" ;)

coramk - cóż Ci mogę powiedzieć. Od dłuższego czasu poznaję świat sprzedawców i jak byłem łysiejący i siwiejący tak teraz mam wieńcówkę i zawał za chwilę ;) Jest burdel nie z tej ziemi w całej branży okiennej. I nie widać szansy na poprawę ale tez w dużym stopniu to wina samych klientów.

Uwierz mi, nikt inny tylko klient utrzymuje na powierzchni papraków. Bo klient wie lepiej co dla niego dobre i na tym poprzestańmy

Sam byłem zaskoczony jak policzono mi za godzinę pracy HDsa prawie 2 tyś/godz

....wykusz ze szkła, łączony pod kątem 90st to tegoroczny hit na zachodnich targach .....

Serio? Dwa lata temu, w pewnym małym miasteczku w Niemczech widziałem prawie w każdym lokalu użytkowym to rozwiązanie. Fakt, fajnie to wygląda. Za każdym razem w alu, może dlatego że to lokale użytkowe a może jakiś wymóg - nie wnikam.

Czy bym się tego podjął ? Oczywiście bo to nie filozofia :)

jeśli masz duże przeszklenia i trzeba do montażu zastosować dźwig to czasem koszt związany jest z odległością a uwierz mi za HDS potrafią się cenić. U jednego klienta samo szklenie pięciu szyb kosztowało go dodatkowo 19 tysięcy. Tu istotna jest odległość od fabryki szkła i nie tylko. Wiele rzeczy ma na to wpływ a podejrzewam, że pierwszą reakcją jak poznałeś cenę - ale chce mnie skroić dodatkowo na 30 tysięcy .

Kokosy i takie marże skończyły się dawno, już na początku XXI wieku i wierz, bądź nie, ciągle mają tendencję malejącą a nie rosącą

Witam

No ale niestety tak to jest, że należy słuchać tych co się znają a jednak inwestorzy słuchają tych którzy dają niższą cenę i to ONI są wyrocznią - przykład z dzisiaj - Pani chce HSa na piętrze odpowiednia wycena, koszty dźwigu itp itd aby całość po ludzku wykonać a Pani wybiera ekipę, która stwierdziła, że da radę "rozłożyć" HSa i wnieść do góry :) z PCW aby była jasność :)

przykład drugi drzwi balkonowe wymiar, który wymusza ich wykonania z systemu minimum pośredniego ale ... znajduje się oszołom, który zrobi to ze zwykłych profili okiennych.

Pozdrawiam

Też masz taką obserwację ? I zapewne jeszcze usłyszysz, że się nie znasz i wogóle jesteś nikim . . . lub, złodziejem, bo chcesz więcej niż inni.

To trudny temat więc zostawmy wybór klienom.

Ja zdaję sobie sprawę, że pewnych spraw się nie przeskoczy. Dlatego też próbuję się pewnych rzeczy dowiedzieć na forum. Koszty dzwigu znam niestety, był u mnie na budowie już czterokrotnie, uroki stropów z filigranów.

Klient rozsyla oferty po Polsce i czeka na odzew. I naprawdę zastanawia mnie to, że człowiek z drugiego krańca kraju jest bardziej zainteresowany, niż firma mająca moja budowę pod nosem. U nas akurat internorm nie odpadł z powodu ceny, nie chcę jakiegokolwiek drewna w oknach (mam teraz i dziękuję) , pcv wydaje mi się za cięzkie i za grube ma profile. A alu mi się zawsze podobało. Rożnicę 0,1-0,5 wspólczynnikach na oknach jakoś przeżyję. Chyba....

(

Edytowane przez cormac

Witam

cormac - jesteś zatem wyjątkiem ...niestety :/ uwierz mi takie CUDA jakie widuję na budowach to potem nie chcą mi ludziska wierzyć dlatego też zazwyczaj dokumentuję to na fotkach :)

kolejny przykład - szklenie na budowie sporych okien, szyby, tako koło 450 - 500 kg ręcznie !!! 8 chłopa z wielkimi ja...mi i strach któremu pękną :)

Pozdrawiam

Witam

Może Panowie powinniście dodać nową opcję w swoich usługach. Profesjonalny nadzór montażu wykonanengo przez inną firmę ;) Myślę, że byliby chętni odpowiednio zapłacić. I dźwigać nie trzeba...

Pozdrawiam

no i wyczułeś :) a najlepsze jest to, że same firmy wykonawcze "proszą" o taką opcję bo im jako stronie do klient/inwestor nie wierzy.

Doradztwo inwestycyjne i nadzór :) - zapraszam:)

Pozdrawiam

Witam

no i wyczułeś :) a najlepsze jest to, że same firmy wykonawcze "proszą" o taką opcję bo im jako stronie do klient/inwestor nie wierzy.

Doradztwo inwestycyjne i nadzór :) - zapraszam:)

Pozdrawiam

Noo. Co z tego, że świetnie dogaduję się z producentem okien, będzie na pomiarach, ale do montażu już nie przyjedzie. A jak z ekipą nie złapię klimatu ;-) i mi go spieprzą, a ja nawet wiedziec o tym nie będę. Rzecz warta przemyślenia.

Chętnych by zapłacić ? żarty
pesymizm, pesymizm bije z Twoich wypowiedzi.

pozdrawiam i przepraszam założyciela wątku za offtopy.

Finlandia oczywiscie tasmy są doklejone. Wszystko zostalo wykończone i zakceptowane. Szef ekipy ze spokojem odpowiedział mi na pytania. Zastrzeżenia wpisalem do protokolu. Jeżeli chodzi o montaż dołu to tak wykonują standardowo. Oczywiście jest też możliwy montaż w warstwie ocieplenia ale wymaga to wczesniejszych uzgodnień.

Cormac napisal, ze zalezy mu na szerokości ramy profilu a tu alu ma przewagę.

Edytowane przez tomekwa