Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cormac, dlaczego dziekujesz za okna z drzewa, najlepsze okna tylko ze trzeba o nie dbac ,odnawiac bo kolor gubia po paru latach

chyba ze bedzie to drewno-aluminium to nic z tym nie robisz. Mozna robic wieksze przeszklenia jak PCV, okna stabilniejsze, cieplejsze, no i drozsze..

I tu jest pies pogrzebany. Wrodzone lenistwo:) i fakt, że się starzeję przez co coraz bardziej mniej mi się chce. Teraz mam 8 okien dachowych drewnianych , wiem ze technologia jest teraz inna, ale przez ostatnie 6 lat skutecznie wyleczyły mnie z drewna. Ważna też była szerokość profilu. Wysokość naszych okien to 2.5 m, pcv już odpadało, mieszanego systemu nie chciałam. Wystrój mamy mieć minimalistyczny, więc padło na aluminium.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja po tym jak pewnego ranka sie obudziłam i miałam w salonie śnieg trochę się zdenerwowałam. Spadek temperatury z +5 do - 10 w ciagu kilku godzin plus śnieg padający do "góry" (dziwna to była zima) i miałam dziurę pomiędzy ramą, a oknem w okolicach 1 cm.

Okna drewniane są piękne i najcieplejsze. Bardzo mi się podobają, ale i tak ich nie zamontuję :lol2:

cormac, moje maja tez wysokosc 250cm, w PCV zrobi ale moga sie giac po czasie..

Dalej nie wiem co z tym fantem zrobic, tzn jaka firme wybrac

gebauer,pozbud,sokolka - te oscyluja pomiedzy 105 a 130 tys. z montazem u mnie.

internorm - 200 tys z montazem

nie chce przeplacic , a moze warto doplacic aby miec swiety spokoj na nastepne 20 lat.

Moje pierwsze wyceny Sokółki (samo drewno) były porównywalne z I drewno-alu.

Gebauer drewno był tańszy ale w końcu przestałem rozważać drewno.

Ja mam wysokość 260 bo to był max jaki chcieli mi zrobić w HS.

Może warto coś utargować, zmienić czy wyrzucić?

Edytowane przez tomekwa
literówki

Macie w projektach piękne fasady, więc w ramach prestrogi mam fotkę:

[ATTACH=CONFIG]259819[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]259820[/ATTACH]

Zadbajcie by Wasze dziesiątki tysięcy złotych nie zostały zamontowane na takim podparciu :(

Fajnie,by było jakbyś wrzucił fotkę jak powinno to być zamontowane. :) ale rozumiem, że to tajemnica "porządnych montażystow" .

Jako typowa blondynka spróbuję się dopytać ,źle bo stoi na białym, a powinno na kotwach/poszerzeniach? :)

Witam

Jako typowa blondynka spróbuję się dopytać ,źle bo stoi na białym, a powinno na kotwach/poszerzeniach? :)

Chyba jednak nie taka TYPOWA :)

Stolarka musi być podparta trwale i najlepsze do tego są poszerzenia systemowe, można oczywiście inaczej ale NIE WOLNO stawiać na czymś co potem można usunąć - a kolor tego czegoś nie jest istotny :)

Pozdrawiam

MMichal

Napisałam biały , bo nie rozróżniam czy ytong czy silka.:D

Nie zmienia to faktu, że dalej nie ogarniam jak się montuje okna w warstwie ocieplenia np na kotwach jak skrzydło ma wagę 300kg wzwyż. No ale jest szansa, że tego dowiem się jutro na budowie.

Edytowane przez cormac
Błąd w cytacie

Witam

MMichal

Napisałam biały , bo nie rozróżniam czy ytong czy silka.:D

Nie zmienia to faktu, że dalej nie ogarniam jak się montuje okna w warstwie ocieplenia np na kotwach jak skrzydło ma wagę 300kg wzwyż. No ale jest szansa, że tego dowiem się jutro na budowie.

eee 300 kg no niby waga jest ale konsole dają radę

AiB - WS - IMG_7210_1.jpg - nośność ponad 230 kg - 1 konsola, wysunięcie ok 50 mm

AiB - WU-ST - IMG_7157_1.jpg - nośnośc koło 210 kg - 1 konsola, wysunięcie ok 80 mm

więc ...można :)

a za ten kolor się nie złość :p

Pozdrawiam

Witam

MMichał noooo , fajne. Widzę, że jednak będziemy musieli dolać cóś betonu na dół. 230 kg nośność samego skrzydła. A jak to HS i ktoś na progu stanie?

z HSem czy tak PSK zasada podparcia jest taka, że konsola MUSI być co 300 mm więc gęsto, dodatkowo zaleca się podpieranie KAŻDEGO progu w drzwiach na środku nawet jeżeli teoretycznie wystarczają podpory na końcach np w drzwiach balkonowych o szerokości 700mm na dole należy zastosować 3 podpory, właśnie dlatego aby zabezpieczyć przed ugięciem próg gdy ktoś stanie na nim.

Pozdrawiam

. . . np w drzwiach balkonowych o szerokości 700mm na dole należy zastosować 3 podpory, właśnie dlatego aby zabezpieczyć przed ugięciem próg gdy ktoś stanie na nim. . .
Daleki byłbym od takich zaleceń nie znając do końca zastosowanych rozwiązań. Mając pod ościeżnicą poszerzeń na np. 20 cm także w środku należy ???

Witam

Daleki byłbym od takich zaleceń nie znając do końca zastosowanych rozwiązań. Mając pod ościeżnicą poszerzeń na np. 20 cm także w środku należy ???

a jakie to ma znaczenie jeżeli całość i tak jest w ociepleniu ? to jak damy poszerzenie to można zmniejszyć ilość podpór ? nie nie można.

PSK nie można wrzucać do jednego worka z HS i zasady montażu nie są identyczne

mówię o zasadzie podparcia takiej konstrukcji w warstwie ocieplenia a te są takie same.

Pozdrawiam

Zasady podparcia są identyczne i nie twórz nowych zasad.

Można dodać środkowe podparcie dla balkonu jedno skrzydłowego ale nie jest to przymus

Zastosowanie poszerzeń, mimo iż montujesz w ociepleniu, usztywnia wielokrotnie dolną ościeżnicę tym samym inaczej przenosząc obciążenie centralne

Podaj źródło zasad które tu opisałeś

(nie mówię o podparciu HS-a - tu się zgadzam i jest to zgodne z zasadami montażu opisanymi w Instrukcjach)

Witam

Zasady podparcia są identyczne i nie twórz nowych zasad.

Można dodać środkowe podparcie dla balkonu jedno skrzydłowego ale nie jest to przymus

Zastosowanie poszerzeń, mimo iż montujesz w ociepleniu, usztywnia wielokrotnie dolną ościeżnicę tym samym inaczej przenosząc obciążenie centralne

Podaj źródło zasad które tu opisałeś

(nie mówię o podparciu HS-a - tu się zgadzam i jest to zgodne z zasadami montażu opisanymi w Instrukcjach)

Dobrze wiesz, że ja zasad nie tworzę w tym zakresie - współpracuję z Knelsenem jako producentem konsol i na jego zasadach się opieram i jeżeli PRODUCENT zaleca takie a nie inne rozwiązania to tak ma być i jeżeli KAŻDY balkon ma mieć podparcie na środku to tak ma być i nie ma tu gadanie " można ale nie jest to przymus". Nie znoszę takich dywagacji, jak producent danego rozwiązania "coś" zaleci to tak ma być a jak zaleci bzdurne rozwiązanie to musi za to odpowiadać.

A z ciekawości gdzie są Twoje źródła mówiące o innym sposobie podpierania konstrukcji w zależności od tego czy maja poszerzenie czy też nie -jakośnie spotkałem takich przez ostanie kilkanaście lat ale może słabo szukam :)

Pozdrawiam