Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja współpracuję od lat z JB-D i takich zaleceń tam nie ma i nigdy nie było. I dla mnie, przy szerokości balkonu 70 - bo ten dałeś za przykład, dawanie trzech konsol to . . .no dobra, Pan Knesel mówi że tak ma być.

JB-D na podstawie własnych badań i zaleceń mówi, że nie - i będziemy się spierać kto ma racje ? To też systemodawca

Co do poszerzenia nie ma - jest to moja odpowiedź na Twoje podparcie w trzech punktach dla balkonu szerokości 70 cm

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie chciało mi się szukac po komputerze, tu pomocny jest nieoceniony kolega T12345T

http://oknotest.pl/montaz-okien/sfs-intec-system-jb-d

Pod koniec masz zasady rozmieszczania konsol i kotew bocznych

Jest pewna modyfikacja zasad wprowadzona pod wpływem praktyków - odległość podparcia dołu nie 15 cm tylko mak 10 cm od zewnętrznego naroża

I kolejna, w oknie dwuskrzydłowym można zastosować jedną konsolę na słupku, pod warunkiem zachowania odległości miedzy konsolami nie większymi ni ż 70 cm ale . . . ilość kotew dolnych zależy także od ciężaru okna dla danego wysunięcia i nośności kotwy

O ile wiem, te zmiany zostaną uwzględnione w nowej instrukcji montażowej opracowywanej przez ITB

nikt ważny napisał:
nie chciało mi się szukac po komputerze, tu pomocny jest nieoceniony kolega T12345T

http://oknotest.pl/montaz-okien/sfs-intec-system-jb-d

Pod koniec masz zasady rozmieszczania konsol i kotew bocznych

Jest pewna modyfikacja zasad wprowadzona pod wpływem praktyków - odległość podparcia dołu nie 15 cm tylko mak 10 cm od zewnętrznego naroża

I kolejna, w oknie dwuskrzydłowym można zastosować jedną konsolę na słupku, pod warunkiem zachowania odległości miedzy konsolami nie większymi ni ż 70 cm ale . . . ilość kotew dolnych zależy także od ciężaru okna dla danego wysunięcia i nośności kotwy

O ile wiem, te zmiany zostaną uwzględnione w nowej instrukcji montażowej opracowywanej przez ITB

no widzisz, co prawda Knelsena znam ledwie dwa lata ale u niego takie zalecenia są od min 6 lat.

Pozdrawiam

Z doświadczenia wiem, że nawet balkon jednoskrzydłowy wyposażony dodatkowo w profil bazowy ze wzmocnieniem nie ugnie się a jak masz do tego jeszcze kolejne poszerzenia ze wzmocnieniem dawanie dodatkowego usztywnienia jest sztuką dla sztuki i totalnym bezsensem, bo ktoś tam coś narysował nie przewidując sytuacji szczególnej.

I trzymajmy się przede wszystkim jednego - myślenia które ponoć nie kosztuje

cormac napisał:
Chłopaki z tej waszej krótkiej dyskusji dowiedziałam się więcej, niż po przekopaniu dwóch głownych wątków dotyczących montażu okien. :yes:

Pozdrawiam

Miło nam co nie zmienia postaci rzeczy, że od czasu jak pojawił się system MOWO odszedłem od montażu na konsolach, poza wyjątkowymi sytuacjami, kiedy trzeba pożenić różne rozwiązania

Poza tym jak sie zejdzie kilku specjalistów w swej dziedzinie to efekt wymiany poglądów czasem może zaskoczyć :)

MM - tak zebrać nasze rozmowy i opublikować - instrukcje RAL to pikuś przy Forum ;)

Witam

cormac napisał:
Chłopaki z tej waszej krótkiej dyskusji dowiedziałam się więcej, niż po przekopaniu dwóch głownych wątków dotyczących montażu okien. :yes:

Pozdrawiam

Cieszę się niezmiernie :)

nikt ważny napisał:
Miło nam co nie zmienia postaci rzeczy, że od czasu jak pojawił się system MOWO odszedłem od montażu na konsolach, poza wyjątkowymi sytuacjami, kiedy trzeba pożenić różne rozwiązania

A tutaj ma odmienne zdanie i nie mówię konkretnie o MOVO tylko o wszystkim movopodobnym - ostatnio widziałem odpowiedni zaproponowany przez ISOChemii jest patent VBH i jeszcze ze dwa kolejne - WSZYSTKIE powielają błędy to po pierwsze a po drugie nie są, jak na razie, przystosowane do naszego budownictwa. Sama idea bardzo fajna ale jeszcze dużo pracy trzeba będzie włożyć w każdy z systemów.

nikt ważny napisał:
Poza tym jak sie zejdzie kilku specjalistów w swej dziedzinie to efekt wymiany poglądów czasem może zaskoczyć :)

MM - tak zebrać nasze rozmowy i opublikować - instrukcje RAL to pikuś przy Forum ;)

No jeszcze tylko prawa autorskie i .... życie jak w Madrycie :)

a codo zmian w SFSie to nie masz racji,może i Tobie się coś nie podobało 5 lat temu ale zmiany miały miejsce później - o czy świadczy np artykuł Andrzeja z 2011 i na 100% nie opierał się na "starych"danych więc ...

pozdrawiam

cormac napisał:
Fajnie,by było jakbyś wrzucił fotkę jak powinno to być zamontowane. :) ale rozumiem, że to tajemnica "porządnych montażystow" .

Jako typowa blondynka spróbuję się dopytać ,źle bo stoi na białym, a powinno na kotwach/poszerzeniach? :)

To niczyja tajemnica. Ta fasada stoi na trzch "pustakach", bo taki "materiał" majstrowie znaleźli na budowie. To teraz jest stabilne, dobrze się na tym pozycjonuje i ustawiawia okno, ale gdy tylko przyjdzie ekipa od wylewek, to w ruch pójdzie młot i to wywalą o ile nie zrobi tego sam wlasciciel eliminując "mostki termincze" ;) Nie minie miesiąc jak całość "siądzie". Pierwsza konsekwencją mogą być popękane szyby.

A jak być powinno? Choćby zwyczajnie podmurowane jak każde okno. Ale o to już pytajcie swoich budowlańców - bo oni widzą projekt a nie wierzę że na takich budowie "nadzór" to tylko pieczątka.

To zwykły montaż warstwowy. Cecha Illbruck pojawia sie przy nim dlatego, że ta firma u nas jako pierwsza szerzej rozpropagowała ten sposób zabezpieczenia pianki przed potencjalną degradacją. Na dzień dzisiejszy jest wiele sposobów wykonania uszczelnienia okna.