Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata / drewutnia dostawiona do pomieszczeń gospodarczych

szymonrc

Recommended Posts

Witam,

mam nietypowy problem - chciałbym postawić wiatę w postaci dachu na 4 nogach z przodu, a tył oparty o belkę poziomą przytwierdzoną do budynku gospodarczego (ew. dodatkowe 4 nogi, żeby uniknąć związania z budynkiem), a na podłożu bruk z kostki lub starego klinkieru o powierzchni okolo 35..40m^2 - pozostałe boki otwarte (powiedzmy przewiewne). Pomieszczenie gospodarcze, do którego chcę dostawić wiatę jest przedłużeniem domu mieszkalneogo (kiedyś to była stajnia, a obecnie warsztat "hobbystyczny"). Czy taką konstrukcję mogę wykonać na zgłoszenie, czy pozwolenie z projektem? Myślę, że istotnym szczegółem jest fakt iż budynek jest poniemiecki, a w miejscu gdzie chcę postawić wiatę była kiedyś szopa/kuźnia zbudowana z drewna - z czasem szopa zgniła i się rozleciała, a resztki zostały rozebrane i w to miejsce wstawiony blaszany samonośny kontener, który można przestawić w dowolne miejsce, bo to po prostu pudło z blachy.

Myślę, że załączony schemat wszystko wyjaśnia - na żółto szopa, którą chcę odbudować - tyle, że bez ścian. Jak wspomniałem ma to mieć formę zadaszenia z brukiem na ziemi.

Czy w związku z tym, że wcześniej tu była szopa mogę ją na powrót postawić - tak naprawdę można podciągnąć to pod przebudowę ex-zgniłej szopy. Jak to najlepiej rozegrać, żeby obyło się bez pozwolenia na budowę? Znajomy budowlaniec powiedział mi, że nawet tego zgłaszać nie muszę, skoro wcześniej tam szopa była, ale ja to chcę zrobić full-legal - mimo, iż nawet sąsiadów mam bardzo lojalnych, to nie zamierzam ryzykować.

Wiata.JPG

• 2 weeks później...