cormac 07.05.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Czytam , czytam o oknach i im więcej czytam, tym mniej wiem. Który z profili jest lepszy, czy raczej każdy na tym samym poziomie i na co się zdecydować?REYNAERS (CW 50;Concept System CS104;CONCEPT PATIO 155LS) szyby 6ESG/16Ar/6/16Ar/6ESG 0,6;6/16Ar/6/16Ar/6TF montaż w warstwie ocieplenia , fartuch epdm Aluprof MB 86 Aero 8-16-8-16-8 , 6-16-6-16-6 montaż taśmami rozprężnymi firmy illbruck PONZIO PE 78, SL1600 4-12-4-12-4 zwykły montaż Docelowo będziemy mieli 3 HS o wysokości 2.5m i szerokośćiach od 3 do 6 m. Jak się wykonuje poszerzenia pod montaż HS w warstwie ocieplenia? W tym momencie mamy w otworach okiennych zostawiona dziurę, przestrzeń od chudziaka do ppp to 25 cm. Wykonawca SSO proponuje zaszalowanie i wylanie progu wystającego poza obrys budynku, jako podporę dla HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Czytam , czytam o oknach i im więcej czytam, tym mniej wiem. Który z profili jest lepszy, czy raczej każdy na tym samym poziomie i na co się zdecydować? REYNAERS (CW 50;Concept System CS104;CONCEPT PATIO 155LS) szyby 6ESG/16Ar/6/16Ar/6ESG 0,6;6/16Ar/6/16Ar/6TF montaż w warstwie ocieplenia , fartuch epdm Aluprof MB 86 Aero 8-16-8-16-8 , 6-16-6-16-6 montaż taśmami rozprężnymi firmy illbruck PONZIO PE 78, SL1600 4-12-4-12-4 zwykły montaż Docelowo będziemy mieli 3 HS o wysokości 2.5m i szerokośćiach od 3 do 6 m. Jak się wykonuje poszerzenia pod montaż HS w warstwie ocieplenia? W tym momencie mamy w otworach okiennych zostawiona dziurę, przestrzeń od chudziaka do ppp to 25 cm. Wykonawca SSO proponuje zaszalowanie i wylanie progu wystającego poza obrys budynku, jako podporę dla HS. Pogoń go na cztery wiatry Jak to jak to zrobić? Normalnie, jako podparcie kotwy czy to JBD czy Knesel czy też kształtowniki stalowe ocynkowane, poszerzenia by osiągnąć poziom posadzki, zakładany poziom posadzki I kolejna sprawa - bo czasem wykonawcy zapominają że HS jest realnie montowany poniżej poziomu posadzki A co do profili - chyba jednak postawiłbym na Aluprofa Zastanowiło mnie dlaczego masz szyby 8mm w Aluprofie - w jakim gabarycie ? Bo inni jak widzę dali tylko 6mm Ten HS 6mb w podziale na 2/2 ? Jeśli tak to . . . dodaj ok 12 tyś na system elektrycznego sterowania - bo ruszyć skrzydło ok 500 kilo to będzie jednak kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 07.05.2014 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ten największy to niesymetryczy podział :2 m na 4 fixa. Mamy dość dużą fasadę ok 9x2,5 m może to z tego wynika? Chociaż HSy też z 8 mi zaproponowali. A co nie tak jest z Reyaners- em? Cenowo aluprof wyszedł mi o 1/3 drożej i to wcale nie na oknach HS , tylko mniejszych. Faktycznie ma lepsze parametry?Pytam się , bo ta sama firma wyceniała mi okna od internormu i jak porównywałam bezpośrednio z producentem to mieli cenę wyższą o 30 tys. Euro. Więc nie wiem, czy nie przeginają znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.05.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 ALUPROF MB 86 AERO jest najcieplejszy z tych profili, które są zapodane. Stąd jego cena wyższa od pozostałych.Wylewka pod fasadę musi być chyba, że będzie wisząca ale pewnie nie ma do czego jej zawiesić w związku z tym trzeba lać beton.A jak mają lać to i pod HS-y niech poleją za jednym razem.Docieplisz sobie od zewnątrz ten beton styropianem. Także węzeł nie będzie miał mostka cieplnego.Poszerzenia to tylko opcja w całej gamie rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 ....Pytam się , bo ta sama firma wyceniała mi okna od internormu i jak porównywałam bezpośrednio z producentem to mieli cenę wyższą o 30 tys. Euro. Więc nie wiem, czy nie przeginają znowu. Jasne - dla osób totalnie nie zorientowanych w temacie może to być przegięcie - niestety tak ceny się kształtują i nie jest to "przegięcie" Albo chcesz mieć dobrze i cieplo albo chcesz wydać jak najmniej Aluprof w tym zestawieniu jest najcieplejszy tym samym na dzisiejsze czasy obu konkurentów bije na głowę. Fasadę musisz liczyć od 1.800zł/1mkw a jeśli ma być w pełni bezpieczna to szyby spowodują że wejdziesz w 3000-3500 zł/mkw Przeważnie w alu stosuje się ukryte zawiasy hmmm.... źle napisałem, dobre firmy dają ukryte zawiasy z racji ciężaru skrzydeł i estetyki W końcu klient wydając kasę większą jak za drewno czy aluminium powinien w standardzie mieć też rozwiązania z górnej półki Uśmiałem sie ostatnio gdy w odpowiedzi na ofertę w AWS 90 na 230 tyś klient odpisał mi że ma za Ponzio za 50 tyś mniej i by mi to udowodnić przesłał mi wycenę konkurencji - jak mówię, diabeł tkwi w szczegółach, nie chce podawać więcej szczegółów, ale obie oferty realnie jakby dotyczyły innych domów i ich narzut na Ponzio był przegięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 08.05.2014 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Jasne - dla osób totalnie nie zorientowanych w temacie może to być przegięcie - niestety tak ceny się kształtują i nie jest to "przegięcie" Albo chcesz mieć dobrze i cieplo albo chcesz wydać jak najmniej Aluprof w tym zestawieniu jest najcieplejszy tym samym na dzisiejsze czasy obu konkurentów bije na głowę. ..... No dobrze. Co do internormu wyceniali mi ten sam system, identyczne podziały i ten sam sposób montazu. Cena w wawie 60tys, na pomorzu 90 tys. 350 km i 30 tys euro różnicy to trochę dużo. Nie widziałam różnic w ofertach, poza ceną. Spojrzałam w maile, dla takich samych podziałów okien -Reynaers w stosunku do Aluprofa ma U całego okna lepsze średnio o 0,05 do 0,1 Z ulotki wynika, że system CS104 używają do domów pasywnych, i teraz nie wiem czy te współczyniki okien z oferty to ściema , czy jest to jednak możliwe? Obydwaj piszecie, że aluprof lepszy, mając wyceny przed sobą i kierując się współczynnikami aluprof wypada gorzej. Hmmmm, Czekam jeszcze na wycenę Aluprofa bezpośrednio z zakładu w okolicy, na tym samym profilu. Co do największego przeszklenia mam go w ofertach opisanego jako ściana słupowo -ryglowa hi (fasada?) , albo witryna (ten sam profil co okna). nikt ważny a skąd Ty jesteś? Rozumiem , że robisz na aluprof tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.05.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Ja ? Ja nie jestem producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.05.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 No dobrze. Co do internormu wyceniali mi ten sam system, identyczne podziały i ten sam sposób montazu. Cena w wawie 60tys, na pomorzu 90 tys. 350 km i 30 tys euro różnicy to trochę dużo. Nie widziałam różnic w ofertach, poza ceną. Spojrzałam w maile, dla takich samych podziałów okien -Reynaers w stosunku do Aluprofa ma U całego okna lepsze średnio o 0,05 do 0,1 Z ulotki wynika, że system CS104 używają do domów pasywnych, i teraz nie wiem czy te współczyniki okien z oferty to ściema , czy jest to jednak możliwe? Obydwaj piszecie, że aluprof lepszy, mając wyceny przed sobą i kierując się współczynnikami aluprof wypada gorzej. Hmmmm, Czekam jeszcze na wycenę Aluprofa bezpośrednio z zakładu w okolicy, na tym samym profilu. Co do największego przeszklenia mam go w ofertach opisanego jako ściana słupowo -ryglowa hi (fasada?) , albo witryna (ten sam profil co okna). nikt ważny a skąd Ty jesteś? Rozumiem , że robisz na aluprof tylko? w sumie ten Reyners CS 104 to rzeczywiście pasywka. Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam Aluprof po prostu jest bardziej znanym rozwiązaniem może dlatego takie odpowiedzi, że MB86 to najcieplejsze z rozwiązań mało ludzi słyszała o pozostałych wg mnie równie dobrych rozwiązaniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.05.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 w sumie ten Reyners CS 104 to rzeczywiście pasywka. SorryTaaaa? A CW50 też? Opis taki że doprawdy nie wiadomo co z czego i do czego wykonane. PE78 także pasywka? Wśród tych profili jednak najcieplejszy MB86 Zastanawiające tylko w którym miejscu zastosowali CS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 08.05.2014 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Taaaa? A CW50 też? Opis taki że doprawdy nie wiadomo co z czego i do czego wykonane. PE78 także pasywka? Wśród tych profili jednak najcieplejszy MB86 Zastanawiające tylko w którym miejscu zastosowali CS CW 50 tylko w fasadzie, tej 9x2,5 m. Współczynnik U=0.78 . Szyby hartowane. CS w każdym fixie, a mamy ich trochę. I to dużych. Edit. W każdym oknie poza HS. Uchylne też na CS 104. Patio 155LS tam gdzie HS. Edytowane 8 Maja 2014 przez cormac Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.05.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Reyners jest o`k. Jak ci pasuje cena, producent + pozostałe warunki to bierz z zamkniętymi oczami W Twoim rejonie firma PROFAL z Wiśliny ma świetne notowania. Tylko, że na Wiconie robią. Polecam montaż w warstwie ocieplenia z fartuchami EPDM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 12.05.2014 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam Aluprof po prostu jest bardziej znanym rozwiązaniem może dlatego takie odpowiedzi, że MB86 to najcieplejsze z rozwiązań mało ludzi słyszała o pozostałych wg mnie równie dobrych rozwiązaniach. Pozdrawiam Ok . dziękuję za info. Reyners jest o`k. Jak ci pasuje cena, producent + pozostałe warunki to bierz z zamkniętymi oczami W Twoim rejonie firma PROFAL z Wiśliny ma świetne notowania. Tylko, że na Wiconie robią. Polecam montaż w warstwie ocieplenia z fartuchami EPDM . I tego będę się trzymać. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts