jendkerss 08.05.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam.Posiadam w domu piec Defro Optima Komfort 15kw ze sterownikiem st-24 + dmuchawa. Chciałbym wymienić ten sterownik na jakiś z pid.Co byście mi polecili? Przy piecu jest założona jedna pompa. Także sterowniki z pid na cwu nie wchodzą w gre. Proszę zatem o pomoc w doborze jakiegoś w miare porządnego sterownika łatwego w obsłudze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.05.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Dlaczego chcesz wymienić sterownik? Nie zadowala Cię praca obecnego zestawu? Napisz coś więcej. Moje przypuszczenia są takie, że masz dwa problemy: sadza i być może smoła. Jak palisz w kotle/piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendkerss 08.05.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 w chwili obecnej to pale tylko na ciepłą wode... w zime paliłem wg jakiejś instrukcji znalezionej w necie od góry... na początku paliłem od dołu potem znalazłem instrukcje i paliłem od góry mniej opału szło... denerwują mnie wybuchy... dmuchawa załącza się na pełnych obrotach i dopiero potem zwalnia... czytałem że w sterownikach pid dmuchawa non stop chodzi i załącza się na wolnych obrotach co eliminuje wybuchy itp... dlatego chciałbym zmienić sterownik na taki z pid... aby sam dopasowywał siłe pracy dmuchawy... tutaj musze ustalić na stałe i tak jest... co mnie denerwuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Nie bierz tak całkiem na serio wszystkiego co przeczytasz w opisach Myślę że trochę ulżyłby Twoje męki Proton Pid, niedrogi a dość fajnie prowadzi kocioł. Dość bogaty opis znajdziesz na mojej stronie w sterowaniach firmy Prond lub na stronie producenta. Można do tego dokupić za grosze Pilot R i nie musisz nawet biegać do kotła żeby coś zmienić, ma wbudowany dodatkowo czujnik pokojowy ( pilot ) w zestawie 20m przewodu do połączenia sterownika z pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.05.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Myślę, że to wiele nie pomoże. Za mały odbiór ciepła, kocioł szybko osiąga zadaną. Jak już postoi i trochę zakisi opał, dopiero spada temperatura. Wtedy rusza dmuchawa, rozdmuchuje żar i kłopoty. Nie wiem, czym pali jendkerss, ale pewne jest dla mnie to, że jest za duża dawka jednorazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 11.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 jendkerss a co spalasz w zimie?. Nie licz na to że sterownik PID zapewni ciągłą pracę dmuchawy i sam sobie zjedzie na minimalne obroty.Jeśli masz dobrze palny opał to twoim problemem jest dmuchawa a nie sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts