Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik PID POMÓŻCIE

jendkerss

Recommended Posts

Witam.

Posiadam w domu piec Defro Optima Komfort 15kw ze sterownikiem st-24 + dmuchawa. Chciałbym wymienić ten sterownik na jakiś z pid.

Co byście mi polecili? Przy piecu jest założona jedna pompa. Także sterowniki z pid na cwu nie wchodzą w gre. Proszę zatem o pomoc w doborze jakiegoś w miare porządnego sterownika łatwego w obsłudze. Pozdrawiam

w chwili obecnej to pale tylko na ciepłą wode... w zime paliłem wg jakiejś instrukcji znalezionej w necie od góry... na początku paliłem od dołu potem znalazłem instrukcje i paliłem od góry mniej opału szło... denerwują mnie wybuchy... dmuchawa załącza się na pełnych obrotach i dopiero potem zwalnia... czytałem że w sterownikach pid dmuchawa non stop chodzi i załącza się na wolnych obrotach co eliminuje wybuchy itp... dlatego chciałbym zmienić sterownik na taki z pid... aby sam dopasowywał siłe pracy dmuchawy... tutaj musze ustalić na stałe i tak jest... co mnie denerwuje...

Nie bierz tak całkiem na serio wszystkiego co przeczytasz w opisach :)

Myślę że trochę ulżyłby Twoje męki Proton Pid, niedrogi a dość fajnie prowadzi kocioł.

Dość bogaty opis znajdziesz na mojej stronie w sterowaniach firmy Prond lub na stronie producenta.

Można do tego dokupić za grosze Pilot R i nie musisz nawet biegać do kotła żeby coś zmienić, ma wbudowany dodatkowo czujnik pokojowy ( pilot )

w zestawie 20m przewodu do połączenia sterownika z pilotem.

Myślę, że to wiele nie pomoże. Za mały odbiór ciepła, kocioł szybko osiąga zadaną. Jak już postoi i trochę zakisi opał, dopiero spada temperatura. Wtedy rusza dmuchawa, rozdmuchuje żar i kłopoty. Nie wiem, czym pali jendkerss, ale pewne jest dla mnie to, że jest za duża dawka jednorazowa.