szymeq80 09.05.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Witam, w mojej okolicy mam możliwość albo przyłączenia do kanalizacji - ok 80 m - koszt ok 12,000 zł,albo przydomową oczyszczalnię ścieków - koszt dużo mniejszy, zatem planuje to drugie rozwiązanie, zastanawiam się czy można w projekcie za zbiornikiem oczyszczającym, zamiast rozprowadzenia wody po działce, gromadzić ją np. w betonowym szambie (oczywiście z atestem itd.) ? Na działce mam wody gruntowe wg geologa na głębokości ok 2,20 m. na 80 cm zaczyna się glina, przeplatana z ziemią. Doradźcie co najlepiej zrobić w tej sytuacji. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.05.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Witam, w mojej okolicy mam możliwość albo przyłączenia do kanalizacji - ok 80 m - koszt ok 12,000 zł, albo przydomową oczyszczalnię ścieków - koszt dużo mniejszy, zatem planuje to drugie rozwiązanie, zastanawiam się czy można w projekcie za zbiornikiem oczyszczającym, zamiast rozprowadzenia wody po działce, gromadzić ją np. w betonowym szambie (oczywiście z atestem itd.) ? Na działce mam wody gruntowe wg geologa na głębokości ok 2,20 m. na 80 cm zaczyna się glina, przeplatana z ziemią. Doradźcie co najlepiej zrobić w tej sytuacji. Pozdrawiam, Nie lapie idei. Podczyszczasz scieki w zbiorniku oczyszczalni a potem ladujesz je do szamba zeby co, szambiarka to wywiozla za gruba kase? To nie lepiej od razu samo szambo? Drenaz rozsaczajacy jest II etapem oczyszczania (tlenowego). Po zbiorniku dostajesz "sklarowany" sciek bez wiekszych zanieczyszczen. Jesli go zgromadzisz nie zrobisz z nim nic po za wywioezieniem szambowozem. Przeciez nie wyparuje. Jesli plytko jest glina to czeka Cie wymiana gruntu, wiec cala zabawa robi sie mniej oplacalna. Skoro glina wymiana gruntu to moze sie zdarzyc ze nie bedzie to dzialalo dlugo albo dobrze. Drenaze wytrzymuja 10+ lat, potem sie zamulajac. Jego wymiana to smierdzaca robota. Kanalizacja to spokoj "dozywotnio". Po za comiesiecznymi rachunkami. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymeq80 09.05.2014 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Nie lapie idei. Podczyszczasz scieki w zbiorniku oczyszczalni a potem ladujesz je do szamba zeby co, szambiarka to wywiozla za gruba kase? To nie lepiej od razu samo szambo? Drenaz rozsaczajacy jest II etapem oczyszczania (tlenowego). Po zbiorniku dostajesz "sklarowany" sciek bez wiekszych zanieczyszczen. Jesli go zgromadzisz nie zrobisz z nim nic po za wywioezieniem szambowozem. Przeciez nie wyparuje. Jesli plytko jest glina to czeka Cie wymiana gruntu, wiec cala zabawa robi sie mniej oplacalna. Skoro glina wymiana gruntu to moze sie zdarzyc ze nie bedzie to dzialalo dlugo albo dobrze. Drenaze wytrzymuja 10+ lat, potem sie zamulajac. Jego wymiana to smierdzaca robota. Kanalizacja to spokoj "dozywotnio". Po za comiesiecznymi rachunkami. marcin Dzieki za odpowiedź, plan zagosp. przestrzennego nie pozwala mi na budowę samego szamba, stąd pomysł z oczyszczalnią a potem zbiornikiem. Do kanalizacji mam ok. 80 m, wiec koszt ogromny, a i gwarancji nie mam że budowana na wsi na siłę, bo tak każe chora unia eu, sieć kanalizacyjna będzie sprawna. Tu dopiero będzie bajzel, komu spłynie, a komu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.05.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Oczyszczalnia za 12000PLN i do tego z betonowym szambem? Napisz co wybrałeś i jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.05.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 u mnie nie ma kanalizacji i mam do wyboru:- oczyszczalnia biologiczna- szambo Interesuje mnie to pierwsze. problem w tym, że na działce glina. co mogę zrobić z oczyszczonymi ściekami? myślałem o wierceniu jakiejś studni chłonnej, żeby wpuścić do bezpośrednio do wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.05.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 myślałem o wierceniu jakiejś studni chłonnej, żeby wpuścić do bezpośrednio do wód gruntowych. Nie wolno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 (edytowane) Nie wolno! do rzeki albo stawu wolno a do gruntowych nie? EDIT: poza tym dlaczego producenci takich oczyszczalni sami mają w ofercie takie rozwiązania jak wpuszczenie ścieków w grunt przez studnię chłonną? Edytowane 10 Maja 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 10.05.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Wody z rzeki lub stawu nie pobierasz bezpośrednio do celów bytowych.Studnią chłonną wprowadza się do gruntu, a nie do wód gruntowych. To jest różnica. Przypuszczam zresztą, że o to Ci chodziło, tylko nazwałeś to nieprecyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaRafał 10.05.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Przypuszczam, że autor tematu chciałby tą wodę później wykorzystać np. do podlewania, mycia samochodu itp. Mnie osobiście ciekawi czy takie rozwiązanie zostanie przyjętę przez urząd/starostwo przy wysokich wodach gruntowych? Wtedy drenażu nie można zrobić (no chyba, że na kopcu), a jak się podłączy oczyszczalnie do zbiornika to czy takie rozwiązanie będzie akceptowalne przez urzędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.05.2014 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Studnią chłonną wprowadza się do gruntu, a nie do wód gruntowych. To jest różnica. Przypuszczam zresztą, że o to Ci chodziło, tylko nazwałeś to nieprecyzyjnie. No właśnie. Prawo Wodne zabrania wprowadzania czegokolwiek do wód podziemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts