Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczlania ścieków zakończona betonowym zbiornikiem ?

szymeq80

Recommended Posts

Witam,

w mojej okolicy mam możliwość albo przyłączenia do kanalizacji - ok 80 m - koszt ok 12,000 zł,

albo przydomową oczyszczalnię ścieków - koszt dużo mniejszy, zatem planuje to drugie rozwiązanie,

zastanawiam się czy można w projekcie za zbiornikiem oczyszczającym, zamiast rozprowadzenia wody po działce, gromadzić ją np. w betonowym szambie (oczywiście z atestem itd.) ?

Na działce mam wody gruntowe wg geologa na głębokości ok 2,20 m.

na 80 cm zaczyna się glina, przeplatana z ziemią.

Doradźcie co najlepiej zrobić w tej sytuacji.

Pozdrawiam,

Witam,

w mojej okolicy mam możliwość albo przyłączenia do kanalizacji - ok 80 m - koszt ok 12,000 zł,

albo przydomową oczyszczalnię ścieków - koszt dużo mniejszy, zatem planuje to drugie rozwiązanie,

zastanawiam się czy można w projekcie za zbiornikiem oczyszczającym, zamiast rozprowadzenia wody po działce, gromadzić ją np. w betonowym szambie (oczywiście z atestem itd.) ?

Na działce mam wody gruntowe wg geologa na głębokości ok 2,20 m.

na 80 cm zaczyna się glina, przeplatana z ziemią.

Doradźcie co najlepiej zrobić w tej sytuacji.

Pozdrawiam,

Nie lapie idei. Podczyszczasz scieki w zbiorniku oczyszczalni a potem ladujesz je do szamba zeby co, szambiarka to wywiozla za gruba kase?

To nie lepiej od razu samo szambo?

Drenaz rozsaczajacy jest II etapem oczyszczania (tlenowego). Po zbiorniku dostajesz "sklarowany" sciek bez wiekszych zanieczyszczen. Jesli go zgromadzisz nie zrobisz z nim nic po za wywioezieniem szambowozem. Przeciez nie wyparuje.

Jesli plytko jest glina to czeka Cie wymiana gruntu, wiec cala zabawa robi sie mniej oplacalna.

Skoro glina wymiana gruntu to moze sie zdarzyc ze nie bedzie to dzialalo dlugo albo dobrze. Drenaze wytrzymuja 10+ lat, potem sie zamulajac. Jego wymiana to smierdzaca robota. Kanalizacja to spokoj "dozywotnio". Po za comiesiecznymi rachunkami.

marcin

Nie lapie idei. Podczyszczasz scieki w zbiorniku oczyszczalni a potem ladujesz je do szamba zeby co, szambiarka to wywiozla za gruba kase?

To nie lepiej od razu samo szambo?

Drenaz rozsaczajacy jest II etapem oczyszczania (tlenowego). Po zbiorniku dostajesz "sklarowany" sciek bez wiekszych zanieczyszczen. Jesli go zgromadzisz nie zrobisz z nim nic po za wywioezieniem szambowozem. Przeciez nie wyparuje.

Jesli plytko jest glina to czeka Cie wymiana gruntu, wiec cala zabawa robi sie mniej oplacalna.

Skoro glina wymiana gruntu to moze sie zdarzyc ze nie bedzie to dzialalo dlugo albo dobrze. Drenaze wytrzymuja 10+ lat, potem sie zamulajac. Jego wymiana to smierdzaca robota. Kanalizacja to spokoj "dozywotnio". Po za comiesiecznymi rachunkami.

marcin

Dzieki za odpowiedź, plan zagosp. przestrzennego nie pozwala mi na budowę samego szamba, stąd pomysł z oczyszczalnią a potem zbiornikiem. Do kanalizacji mam ok. 80 m, wiec koszt ogromny, a i gwarancji nie mam że budowana na wsi na siłę, bo tak każe chora unia eu, sieć kanalizacyjna będzie sprawna. Tu dopiero będzie bajzel, komu spłynie, a komu nie.

Przypuszczam, że autor tematu chciałby tą wodę później wykorzystać np. do podlewania, mycia samochodu itp.

Mnie osobiście ciekawi czy takie rozwiązanie zostanie przyjętę przez urząd/starostwo przy wysokich wodach gruntowych? Wtedy drenażu nie można zrobić (no chyba, że na kopcu), a jak się podłączy oczyszczalnie do zbiornika to czy takie rozwiązanie będzie akceptowalne przez urzędy?