Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką klimatyzację polecacie

Recommended Posts

Nigdy samsunga nie montowaliśmy. Sam używam Tosihibę daisekai. Jak patrzę po zamontowanych jednostkach zewnętrznych, ilość samsungów jest odwrotnie proporcjonalna do reklamy. Wi-fi zupełnie zbędne, bo nie należy wyłączać klimy. Silniki DC bardzo mało (nieproporcjonalnie mało) biorą na 20-30% ( kilkadziesiąt W) . A jak wyłączymy na dzień i włączymy po przyjściu wieczorem, to zużycie jest duże, dmuchanie duże i nieprzyjemne oraz szum.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

jestem na etapie poszukiwań klimatyzacji - wczoraj udałem się do jednej z lokalnych firm w celu wyliczenia kosztów.

Potrzebuję aby klimatyzowane były 3 pomieszczenia 2 sypialnie / po 20mkw / + salon ok 40mkw.

Polecono mi rozwiązania z firmy Sinclair

Multisystem Series

Agregat - MS-E28AIN

i jednostki w pomieszczeniach - MS-H07AICN PT x 2szt. MS-H18AICN x 1szt

całość z montażem za 10500zł brutto po rabatach. - w tym jest także dojazd do mnie ok 60km

Jak myślicie to dobre rozwiązanie - bo firmy kompletnie nie znam - ale ponoć dobrze znana w branży. Ewentualnie czy jest jakieś bardziej ekonomiczne rozwiązanie bo nei ukrywam po cichu liczyłem na mniejsze koszty

Cześć

jestem na etapie poszukiwań klimatyzacji - wczoraj udałem się do jednej z lokalnych firm w celu wyliczenia kosztów.

Potrzebuję aby klimatyzowane były 3 pomieszczenia 2 sypialnie / po 20mkw / + salon ok 40mkw.

Multisystem Series

Agregat - MS-E28AIN

całość z montażem za 10500zł brutto po rabatach. - w tym jest także dojazd do mnie ok 60km

Jak myślicie to dobre rozwiązanie - bo firmy kompletnie nie znam - ale ponoć dobrze znana w branży. Ewentualnie czy jest jakieś bardziej ekonomiczne rozwiązanie bo nei ukrywam po cichu liczyłem na mniejsze koszty

Za tyle to z montażem wyjdzie kanałówka. Obsłuży wszystkie pomieszczenia zimą i latem.

Tylko proszę pamiętać: nie ma mowy o klimatyzacji bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Witam, ostatnie upały dały się we znaki i postanowiłem zamontować na drugim poziomie mieszkania (poddasze) klimatyzację. W planach budowa domu, w obecnym mieszkaniu planujemy mieszkać kilka lat, później pójdzie na wynajem. Biorąc powyższe pod uwagę proszę o poradę czy kupić coś taniego stacjonarnego za 2000, czy zainwestować w instalację z jednostką zewnętrzną (zawsze to będzie plus podczas wynajmu). Pomieszczenia do schladzania mają pow. użytkowa ok. 15m, po podłodze 30m. Nie chcę iść w koszty więc pytanie czy za 5000-6000 można coś sensownego mieć? Edytowane przez kemot_p

Witam, ostatnie upały dały się we znaki i postanowiłem zamontować na drugim poziomie mieszkania (poddasze) klimatyzację. W planach budowa domu, w obecnym mieszkaniu planujemy mieszkać kilka lat, później pójdzie na wynajem. Biorąc powyższe pod uwagę proszę o poradę czy kupić coś taniego stacjonarnego za 2000, czy zainwestować w instalację z jednostką zewnętrzną (zawsze to będzie plus podczas wynajmu). Pomieszczenia do schladzania mają pow. użytkowa ok. 15m, po podłodze 30m. Nie chcę iść w koszty więc pytanie czy za 5000-6000 można coś sensownego mieć?

Przede wszystkim, należy pamiętać, że wentylacja tzw grawitacyjna nie działa gdy jest klimatyzacja. Czyli poza klimatyzacją musi być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepłą. Za 6000 można coś pokombinować.

Went grawitacyjna i zyjemy ;)

Jak miliony ludzi na swiecie z klimatyzacja :)

Jeśli chodzi o wentylację, to w moim mieszkaniu jest dziwna :) Rodzice w domu mają kratkę wentylacyjną w każdym pomieszczeniu, natomiast ja mam: na pierwszym poziomie mam kratki w kuchni i łazience, a na drugim poziomie nie mam wcale. Nie wiem, czy to jest zgodne z prawem, ale mój blok tak ma (kratki tylko w kuchniach i i łazienkach). Zmian w wentylacji nie planuję.

Co do klimatyzacji chciałbym chłodzić 2 pomieszczenia.

Jeśli chodzi o wentylację, to w moim mieszkaniu jest dziwna :) Rodzice w domu mają kratkę wentylacyjną w każdym pomieszczeniu, natomiast ja mam: na pierwszym poziomie mam kratki w kuchni i łazience, a na drugim poziomie nie mam wcale. Nie wiem, czy to jest zgodne z prawem, ale mój blok tak ma (kratki tylko w kuchniach i i łazienkach). Zmian w wentylacji nie planuję.

Co do klimatyzacji chciałbym chłodzić 2 pomieszczenia.

Niestety, bez wentylacji nie da się zdrowo funkcjonować.

Niech Pan zrobi próbę i zostawi otwarte drzwi w lodówce.

Cześć

Multisystem Series

Agregat - MS-E28AIN

A macie jakieś inne rozwiązanie -

między jednostką zewnętrzną - a wymiennikami w domu odległości są :

10m do pomieszczenia 20mkw

3m do pomieszczenia 40mkw

5m do pomieszczenia 20mkw

chciałbym się zamknąć z montażem w 6-7tys

Pozdrawiam

A macie jakieś inne rozwiązanie -

między jednostką zewnętrzną - a wymiennikami w domu odległości są :

10m do pomieszczenia 20mkw

3m do pomieszczenia 40mkw

5m do pomieszczenia 20mkw

chciałbym się zamknąć z montażem w 6-7tys

Pozdrawiam

A co z wentylacją? Zrobią?

A wiec poszukaj albo 2 osobne jednostki lub taka z 1 jedn. zewn i 2 wewn. Chyba ze pomieszczenia sa tak usytuowane i otwarte ze 1 wystarczy. W necie znajdziesz tez rozne "obliczarki" lub info odnosnie moc vs m2 do schlodzenia.

Z tego co wyczytałem 3,5 kW mi wystarczy. Pomieszczenia są tak usytuowane, że jednostka wewnętrzna wystarczy jedna. Coś takiego mogłoby być: http://www.energiajutra.com.pl/pl/p/Klimatyzator-scienny-LG-Deluxe-Sirius-3%2C5-kW-D12CM-zestaw-split/748?

• 2 weeks później...
Gość TwojPan
Ile ten Sunico kosztował i czy możesz podać link do tego modelu ?

Dużo ciszej od LG i Sunico pracują jednostki francuskie Airwell.Tylko szmerek słychać-nawet na Turbo chłodzeniu.

Sprzęt bezawaryjny,mocno zaawansowany technologicznie.Na rynku ,jeśli się nie mylę-od 1950r

Pomiar temp.zewn,wewn i ustawionej.Funkcja "I Feel"-czujnik odczytuje temp.w najbliższym otoczeniu pilota.Suszenie,chłodzenie i grzanie do -25deg.

Funkcja auto,pozwala jednostce utrzymywać zadaną temp.poprzez tryb chłodzenia/grzania przez cały rok.I wiele innych przydatnych funkcji,zależnych od modelu.

Dużo ciszej od LG i Sunico pracują jednostki francuskie Airwell.Tylko szmerek słychać-nawet na Turbo chłodzeniu.

Sprzęt bezawaryjny,mocno zaawansowany technologicznie.Na rynku ,jeśli się nie mylę-od 1950r

Pomiar temp.zewn,wewn i ustawionej.Funkcja "I Feel"-czujnik odczytuje temp.w najbliższym otoczeniu pilota.Suszenie,chłodzenie i grzanie do -25deg.

Funkcja auto,pozwala jednostce utrzymywać zadaną temp.poprzez tryb chłodzenia/grzania przez cały rok.I wiele innych przydatnych funkcji,zależnych od modelu.

Przy odzysku ciepłą z wentylacji i pracy non stop, pracują na poniżej 50% wydajności, KWh schodzi wtedy do poniżej 5gr. To ogromna zaleta sprężarek DC.

• 3 years później...