Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja wewnętrzna - jak prawidłowo wykonać podłączenia.

Hauzer

Recommended Posts

Witam serdecznie,

nie jestem budowlańcem ale sytuacja zmusiła mnie do rezygnacji z usług specjalistów (w kieszeni już nawet dziur nie mam ;p)

Mam rozprowadzoną kanalizację ale tylko pod "ślepa wylewką" i wypuszczone punkty pod przyłącza.

Muszę na szybko samemu zrobić już finalne przyłącza - zlew, umywalki, pralka itd.

Wszystkie wypusty ponad wylewkę są z fi110 - chciałbym same przyłącza wpuścić w ściany (pod tynk). Do pralki, zmywarki, zlewu i umywalki planuję rury fi50 - są przewidziane trzy odpowietrzenia ponad dach (dwa fi110 + jedno fi75).

Teraz pytanie czy poprawnie będzie wykonane podłączenia:

1. zlew + zmywarka: do wypustu 110 redukcja na 50 potem kolanku 45* + 45* + trójnik 45* (zlew na wprost + w bok zmywarka) + odpowiedniej długości rury + kolanko 90* wyjścia ze ściany do syfonów

2. umywalka + pralka: analogicznie jak wyżej

3. umywalka w łazience: redukcja 110/50 + kolano 45* + 45* + rura + kolanko 90* wyjścia ze ściany

I jeszcze na jakiej wysokości nad podłoga mają te przyłącza się znajdować?

Do smarowania uszczelek wystarczy "ludwik"? Olej silnikowy raczej odpada ;)

Dziękuje za rady - jakbym mógł to bym zapłacił hydraulikowi :))