pillproof 09.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Witam,nadbudowujemy już istniejący dom. Pomiędzy parterem a piętrem będzie drewniany strop na legarch 20cm, pod nie położyliśmy folię paroizolacyjną a pomiędzy wełnę 15 cm. Na górę położone zostaną płyty OSB 25mm. Oba piętra są ogrzewane, ale na dole jest łazienka i kuchnia, więc wg mnie paraizolację dać trzeba.Czy te 5 cm wystarczy dla wietrzenia wełny czy w ogóle nie jest ta przestrzeń wymagana i mogę dać wełnę 20 cm pod samą płytę? Pytam, bo zastanawia mnie jak miałabym tą 5cm przestrzeń wentylować skoro całosć zostanie przykryta osb a później posadzką. Edytowane 10 Maja 2014 przez pillproof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 11.05.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 pomóżcie, bo nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noss 11.05.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Cześć,Słyszałeś o termoizolacji celulozowej? Może pochyl się nad tym tematem. Pomogę Ci.Co do wełny to możesz dać 20cm, tylko dobrze zabezpiecz.pozdrawiamnoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Wełna między kondygnacjami ma zadanie wygłuszyć hałasy a nie izolować termicznie. Nie wiem po co "aż" 15cm a pytasz o 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 12.05.2014 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zależy mi właśnie na bdb wygłuszeniu- nie na izolacji termicznej, stąd aż 20 cm. Ale nie chcę przy okazji załatwić sobie belek przez kumulującą się od spodu wilgoć... Czyli jak dam folię paroizolacyjną od dołu, wełnę 20 cm bez przerwy i na to osb, miękkie płyty, ponownie osb 12mm i panele drewniane na klej, to nic mi nie powinno się od dołu skroplić mimo, że nie będzie wentylacji w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 12.05.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Dzień dobry, jeżeli oba piętra są ogrzewane (nie będzie występowała różnica temperatur) nie muszą się Państwo obawiać skraplania. Zwyczajowo w takich przypadkach nie ma potrzeby stosowania paroizolacji, można jednak to zrobić w sytuacji pomieszczeń o zwiększonej wilgotności (łazienka, kuchnia), będzie to dodatkowa ochrona przed napływem wilgoci. Jeżeli chodzi o pustkę powietrzną - nie jest ona wymagana. Ze swojej strony rekomenduję użycie wełny ISOVER STROPOTERM. W razie dodatkowych pytań jestem do Państwa dyspozycji. PozdrawiamPaweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaMMMM 11.08.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam, jestem na etapie ocieplenia stropu drewnianego, czy można jeszcze w tym temacie zasięgnąc porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 20.08.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Oczywiście;) Mogę tylko prosić o więcej szczegółów? Chodzi o dobór wełny do ocieplenia drewnianej podłogi na poddaszu? Jeżeli tak, to poddasze ma być użytkowe czy nie? Jaki dokładnie jest problem? Mam nadzieje, że będę mogła pomóc:) Jeżeli chodzi o izolację podłogi na legarach to najlepszym rozwiązaniem jest ułożenie wełny mineralnej między legarami. Zaleca się również ułożenie folii paroizolacyjnej na stropie, szczególnie jeżeli poniżej mamy takie pomieszczenia jak kuchnia czy łazienka (zwiększona wilgotność). Ale więcej będę mogła powiedzieć, jak będę dokładniej znała problem:) ----------------------------- Weronika Kubacka Ekspert ISOVER online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaMMMM 22.08.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 WITAM a więc chodzi dokładnie o ocieplenie i wyciszenie stropu drewnianego, przygotowanego pod sufit z k.g. czyli podłogi na poddaszu, poddasze nieużytkowe i nieogrzewane. Chciałabym porady w wyborze jak najlepszej wełny i jak jest z tą folią? gdzie ją kłaść i jak, jedni piszą, że przy stropie derwnianym foli nie, inni, że tak (chyba, że ja źle coś czytam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts