Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja podłogi/stropu drewnianego na legarach. PILNE

pillproof

Recommended Posts

Witam,

nadbudowujemy już istniejący dom.

Pomiędzy parterem a piętrem będzie drewniany strop na legarch 20cm, pod nie położyliśmy folię paroizolacyjną a pomiędzy wełnę 15 cm. Na górę położone zostaną płyty OSB 25mm. Oba piętra są ogrzewane, ale na dole jest łazienka i kuchnia, więc wg mnie paraizolację dać trzeba.

Czy te 5 cm wystarczy dla wietrzenia wełny czy w ogóle nie jest ta przestrzeń wymagana i mogę dać wełnę 20 cm pod samą płytę?

Pytam, bo zastanawia mnie jak miałabym tą 5cm przestrzeń wentylować skoro całosć zostanie przykryta osb a później posadzką.

Edytowane przez pillproof

Zależy mi właśnie na bdb wygłuszeniu- nie na izolacji termicznej, stąd aż 20 cm. Ale nie chcę przy okazji załatwić sobie belek przez kumulującą się od spodu wilgoć... Czyli jak dam folię paroizolacyjną od dołu, wełnę 20 cm bez przerwy i na to osb, miękkie płyty, ponownie osb 12mm i panele drewniane na klej, to nic mi nie powinno się od dołu skroplić mimo, że nie będzie wentylacji w podłodze?

Dzień dobry,

jeżeli oba piętra są ogrzewane (nie będzie występowała różnica temperatur) nie muszą się Państwo obawiać skraplania. Zwyczajowo w takich przypadkach nie ma potrzeby stosowania paroizolacji, można jednak to zrobić w sytuacji pomieszczeń o zwiększonej wilgotności (łazienka, kuchnia), będzie to dodatkowa ochrona przed napływem wilgoci. Jeżeli chodzi o pustkę powietrzną - nie jest ona wymagana. Ze swojej strony rekomenduję użycie wełny ISOVER STROPOTERM.

W razie dodatkowych pytań jestem do Państwa dyspozycji.

Pozdrawiam

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Oczywiście;) Mogę tylko prosić o więcej szczegółów? Chodzi o dobór wełny do ocieplenia drewnianej podłogi na poddaszu? Jeżeli tak, to poddasze ma być użytkowe czy nie? Jaki dokładnie jest problem?:) Mam nadzieje, że będę mogła pomóc:)

Jeżeli chodzi o izolację podłogi na legarach to najlepszym rozwiązaniem jest ułożenie wełny mineralnej między legarami. Zaleca się również ułożenie folii paroizolacyjnej na stropie, szczególnie jeżeli poniżej mamy takie pomieszczenia jak kuchnia czy łazienka (zwiększona wilgotność). Ale więcej będę mogła powiedzieć, jak będę dokładniej znała problem:)

-----------------------------

Weronika Kubacka

Ekspert ISOVER online

WITAM :) a więc chodzi dokładnie o ocieplenie i wyciszenie stropu drewnianego, przygotowanego pod sufit z k.g. czyli podłogi na poddaszu, poddasze nieużytkowe i nieogrzewane.

Chciałabym porady w wyborze jak najlepszej wełny i jak jest z tą folią? gdzie ją kłaść i jak, jedni piszą, że przy stropie derwnianym foli nie, inni, że tak (chyba, że ja źle coś czytam).