Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż w kominie wentylacyjnym wentylacji mechanicznej - ma nawiewać czy wywiewać?

Recommended Posts

Cześć

mam trzykondygnacyjny dom, na parterze jest pomieszczenie ok. 25 m2, w którym na co dzień pracują 3-4 osoby i bywa duszno. W pomieszczeniu są dwie kratki wentylacyjne (na różnych ścianach), kominy prowadzą na dach - typowa wentylacja grawitacyjna.

Chciałbym to pomieszczenie lepiej wentylować i zastanawiam się nad użyciem jednego z tych kanałów do montażu wentylacji mechanicznej. I pojawia się pytanie: czy lepiej żeby ta wentylacja dmuchała do środka świeżym powietrzem "z dachu" (w lecie będzie ukrop, a w zimie mróz) czy lepiej by "wyciągała" zużyte powietrze i wydmuchiwała na dach?

A może zrobić 'mix' - jeden komin wciąga, a drugi wyciąga?

doradźcie proszę, z góry dziękuję!

Jak są "rozsunięte wzgledem siebie" o przyzwoitą odległość, kilka metrów....

Jak są wyłącznie "twoje"

Jak instalacja ma być ZRÓWNOWAŻONA (nie nad lub pod cisnieniowa)

To podziel funkcje.

Jednym nawiew a drugim wywiew.

MOŻNA przy odrobinie komplikacji wstawić tam reku...

No, jeżeli grzejesz to DROGIM nośnikiem.

Inaczej - nie warto tego reku tam pchać.

Adam M.

Jak są "rozsunięte wzgledem siebie" o przyzwoitą odległość, kilka metrów....

Jak są wyłącznie "twoje"

Jak instalacja ma być ZRÓWNOWAŻONA (nie nad lub pod cisnieniowa)

To podziel funkcje.

Jednym nawiew a drugim wywiew.

MOŻNA przy odrobinie komplikacji wstawić tam reku...

No, jeżeli grzejesz to DROGIM nośnikiem.

Inaczej - nie warto tego reku tam pchać.

Adam M.

- moje

- kratki są 4 m od siebie

- grzeję gazem, ale do ogrzania jest tylko jedna ściana z małym oknem, dobrze docieplona, więc moim zdaniem nie ma sensu

Co wsadzić do tych przewodów kominowych, by mechaniczna wentylacja nie wdmuchała mi do pomieszczenia całej zawartości komina?

Dmuchnąć na full jaką solidną dmuchawą i... posprzątać potem.

Zakładam, że to kanały wentylacyjne a nie dymowe.

Na czerpni siatka przeciwowadzia i tkanina filtracyjna (wymienna tak raz na miesiąc) EU3

Na wyrzutni tylko siatka przeciwowadzia.

Układ typu DWIE nakładki na komin.

W każdej wentylator, najlepiej z filtrem EU3.

Takie dwie skrzynki...

Kable kanałem do pomieszczenia a tam do nastawnika/zasilania.

Ja bym to tak zrobił.

Adam M.

Pozwólcie, że podłączę się pod temat. Wyrzutnię od WM chciałbym wpiąć w komin. Jaki przewód wykorzystać?

Mam "prawie wolny" wentylacyjny - jest w nim kratka na dole w garażu (instalacja WM na strychu, a więc garaż sporo niżej) oraz "prawie wolny" spalinowy - jest pod nią podpięta wędzarnia na strychu (tak, tak, wędzarnia - dla ścisłości, już nie użytkowana). Aha, dom to kostka z lat 60/70.

Pozwólcie, że podłączę się pod temat. Wyrzutnię od WM chciałbym wpiąć w komin. Jaki przewód wykorzystać?

Mam "prawie wolny" wentylacyjny - jest w nim kratka na dole w garażu (instalacja WM na strychu, a więc garaż sporo niżej) oraz "prawie wolny" spalinowy - jest pod nią podpięta wędzarnia na strychu (tak, tak, wędzarnia - dla ścisłości, już nie użytkowana). Aha, dom to kostka z lat 60/70.

witam

przewód wspólny z garażem całkowicie odpada

przewód wspólny z wędzarnią może zostać użyty pod warunkiem całkowitego odcięcia wędzarni

pozdrawiam

Ok. W takim razie zostaje wędzarnia :) Pewnie trochę się pomęczę z jej odcięciem, ale co tam. Czy rurę wyrzutni mogę wpiąć w komin na dowolnej wysokości? Najbardziej pasowałoby mi gdzieś w okolicach podłogi.

Jeszcze pytanie o czerpnię. Czy jest możliwe pobieranie powietrza ze strychu, czy lepiej sobie taki pomysł odpuścić i ciągnąć powietrze z czerpni na ścianie domu? Strych jest oczywiście wentylowany, ale jest na nim sporo gratów, suszymy tam też ubrania.

Ok. W takim razie zostaje wędzarnia :) Pewnie trochę się pomęczę z jej odcięciem, ale co tam. Czy rurę wyrzutni mogę wpiąć w komin na dowolnej wysokości? Najbardziej pasowałoby mi gdzieś w okolicach podłogi.

Jeszcze pytanie o czerpnię. Czy jest możliwe pobieranie powietrza ze strychu, czy lepiej sobie taki pomysł odpuścić i ciągnąć powietrze z czerpni na ścianie domu? Strych jest oczywiście wentylowany, ale jest na nim sporo gratów, suszymy tam też ubrania.

witam

w okolicach podłogi może być

powietrze winno być pobierane bezpośrednio "z zewnątrz" - czerpnia na ścianie domu jak najbardziej OK:yes:

pozdrawiam

Witam ponownie. Czy ktoś obeznany z tematem mógłby rzucić okiem na moją radosną twórczość dotyczącą tematu poruszanego powyżej? :) Czy to się do czegoś nadaje?

Instalacje chciałbym zrobić na plastikowych kanałach płaskich (VentsGroup) i trójnikach. Instalacja prowadzona po strychu nad pomieszczeniami. Centralę planuję umieścić koło komina i "zamknąć" w skrzynce z osb i wełny, żeby nie zamarzło w zimie.

Na zdj różowy kolor to czerpnia, jasny fiolet - wyrzutnia (jak pisałem wcześniej wpięta do komina), anemostaty na czarno.

W rozpisce główne kanały rozprowadzające do salonu-pokoju i kuchni-łazienki-spiżarki są wykazane jako płaskie, ale myślałem żeby całe zrobić je ze spiro. Mam również wątpliwości odnośnie trójników w zaznaczonych miejscach. Logika podpowiada, że powinny być to te większe (220x90) i dopiero z nich zejście redukcjami na mniejsze przekroje. Czy dobrze myślę?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pozdrawiam

dom reku.jpgobliczenia.jpg

Witam ponownie. Czy ktoś obeznany z tematem mógłby rzucić okiem na moją radosną twórczość dotyczącą tematu poruszanego powyżej? :) Czy to się do czegoś nadaje?

Instalacje chciałbym zrobić na plastikowych kanałach płaskich (VentsGroup) i trójnikach. Instalacja prowadzona po strychu nad pomieszczeniami. Centralę planuję umieścić koło komina i "zamknąć" w skrzynce z osb i wełny, żeby nie zamarzło w zimie.

Na zdj różowy kolor to czerpnia, jasny fiolet - wyrzutnia (jak pisałem wcześniej wpięta do komina), anemostaty na czarno.

W rozpisce główne kanały rozprowadzające do salonu-pokoju i kuchni-łazienki-spiżarki są wykazane jako płaskie, ale myślałem żeby całe zrobić je ze spiro. Mam również wątpliwości odnośnie trójników w zaznaczonych miejscach. Logika podpowiada, że powinny być to te większe (220x90) i dopiero z nich zejście redukcjami na mniejsze przekroje. Czy dobrze myślę?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]260777[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]260778[/ATTACH]

Należy zacząć od centrali i do niej dobrać średnice kanałów

Myślałem nad zmodyfikowaną Luną lub Vents Mini VUT.

W przyszłości strych chcielibyśmy zaadoptować na cele mieszkalne, stąd też pytanie, czy lepiej wziąć teraz mocniejszego Ventsa 300 lub 345, zakładając mniej więcej 2x wzrost kubatury w przyszłości, czy też najtańszą lunę i później wymienić ją na coś solidniejszego?

Mam na myśli całość.

Może Pan podać Swoje wyliczenia ( centrala+ modyfikacja +dystrybucja ) koszt kWh w sezonie?

Słuchał Pan tych central na planowanych "głośnych" kanałach?

Wie Pan, że wydajność tych central nie ma nic wspólnego z danymi?

I na koniec koszt wymiany. To drogie zabawki.

Założyłem wymianę 165m3. Co do ich pracy to niestety nie słyszałem. Swoją opinię opieram na sąsiednim wątku dot. Luny. Z tego co kojarzę, to nie wypowiada się tam Pan zbyt pozytywnie o tej centrali. Co w takim razie za miast tego? Sugerował Pan coś w okolicach 4000zł. Edytowane przez aran