Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Budujemy bliźniaka razem z siostrą i dzisiaj na spotkaniu montażyści opowiadali o możliwych sposobach montażu okien.

Szwagier bardzo sceptycznie podchodził do montażu na konsolach,więc Panowie montażyści zaproponowali,żeby przy opcji naszej ramy(grubośc 93mm-drewniane) ogólnie okna montować w murze,ale wysunąć je na 4 cm poza mur, bez żadnych konsol czy wzmocnień od zewnątrz.

Szwagier twierdzi,że taki montaż w murze z lekkim wysunięciem poza mur w warstwe izolacji części ramy nie będzie się dużo różnił od montażu np na konsolach z pełnym wysunięciem poza mur. Ma rację czy błądzi ? ?? :))

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jakie są jego plusy i minusy ?

z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

4 cm to za dużo, maks 1/3 szerokości profila bez żadnych dodatkowych elementów pod warunkiem całkowitego oparcia listwy bądź w przypadku okien drewnianych ościeżnicy

Czy warto ?

Teoria mówi że warto, kiedyś byłem propagatorem takiej metody ale . . .ale ociepleniowcy jeszcze nie potrafią tego wykonać i efekt tego był taki, że w ramach gwarancji wzywano mnie że niby spierniczony montaż a okazywało sie, że piana jako element ocieplający połączenie był tylko miedzy murem a oknem czyli . . . raptem w 2/3 szerokości profila i zamiast być lepiej było i wiele gorzej

Niestety

Jak robisz sam lub jesteś non stop na budowie i rozumiesz idee by wytłumaczyć i być ponad teksty "Aleś Pan wymyślił, pewnie naczytał się Pan Muratora" - tak montuj :)

Jeśli nie - daruj sobie

To prawda - wysuwamy okna mając nadzieję, że ociepleniowcy dołożą styropian z odpowiednią dylatacją a szczelinę zapianują. A w praktyce - dosuną płytę do okna i mimo wszystko zostaje dziura przez którą powietrze dostanie się do ściany.

Witam

Panowie,

Idea jest w założenia słuszna - o ile zostanie dobrze wykonana - w sumie jak każda :)

Co do różnic między wysunąć kawałek czy całość to trochę mało informacji - pytanie podstawowe ile masz ocieplenia ?

A co do szwagra - to tak z ciekawości KIM jest Szanowny szwagier ? jeżeli człowiekiem z branży to zapewne swoje sceptyczne podejście ma czymś konkretnym poparte a jeżeli jest z poza branży to czego i kogo ON się nasłuchał,że ma wyrobioną opinię na ten temat ?

Pozdrawiam

Witam

Panowie,

Idea jest w założenia słuszna - o ile zostanie dobrze wykonana - w sumie jak każda :)

Co do różnic między wysunąć kawałek czy całość to trochę mało informacji - pytanie podstawowe ile masz ocieplenia ?

A co do szwagra - to tak z ciekawości KIM jest Szanowny szwagier ? jeżeli człowiekiem z branży to zapewne swoje sceptyczne podejście ma czymś konkretnym poparte a jeżeli jest z poza branży to czego i kogo ON się nasłuchał,że ma wyrobioną opinię na ten temat ?

Pozdrawiam

Witam Panowie,

Ocieplenia będziemy mieli 18-20 cm grafitu.

Szwagier z branżą okienną nie jest związany,ale ma własny zdrowy pomyślunek i po prostu nie czuje tego rozwiązania z całkowitym wysunięciem okna poza mur.

CZYLI JAK POWINNO BYĆ POPRAWNIE ZAMONTOWANE OKNO Z TYM WYSUNIĘCIEM 3/4 CM POZA MUR PRZY PROFILU 93MM I W JAKI SPOSÓB OCIEPLENIOWCY POWINNI JE ZAIZOLOWAĆ ? JESTEŚCIE W STANIE TO JAKOŚ OBRAZOWO OPISAĆ ?

z góry dzięki za pomoc

nie 3/4 cm :) tylko 3/4 szerokości profila

2-3 cm w większości wypadków można :)

Ale jet jedna ważna sprawa.

Nie spotkałem się z akceptacją takiego montażu w instrukcjach montażowych i oby nie było z tym problemu

Ja prawdopodobnie będę brał okna z firmy Bertrand lub firmy Słowińscy i to Panowie z Bertranda będą sami montować swoje okna i to właśnie oni zaproponowali możliwość wysunięcia na 4 cm poza mur w warstwę ocieplenia przy ramię dębowej grubości 92mm.

Witam

Ja prawdopodobnie będę brał okna z firmy Bertrand lub firmy Słowińscy i to Panowie z Bertranda będą sami montować swoje okna i to właśnie oni zaproponowali możliwość wysunięcia na 4 cm poza mur w warstwę ocieplenia przy ramię dębowej grubości 92mm.

Oooo to są odważni albo .... ale do rzeczy - okno musi zostać trwale połączone mechanicznie z murem jeżeli chce się okno wysunąć o 40mm poza mur przy grubości ramy 90 mm to ja osobiście nie widzę tego bez zastosowania konsol - dlaczego ? a no dlatego, że zostają nam dwie opcje montażu mechanicznego

1 - śruba ramowa - ODPADA - dlatego, że jeżeli przewiercimy ramę mniej więcej w połowie jej grubości do zamocowanie to wypadnie maksymalnie 10 mm od krawędzi muru co spowoduje z bardzo dużym prawdopodobieństwem jego spękanie.

2- kotwy standardowe - o ile będą odpowiedniej długości i grubości pozwolą na montaż góra i boki to co z dołem ? podparcie na połowie szerokości ramy ?? na moje to nie za stabilny pomysł

Ale ..... to tylko moje prywatne zdanie - jeżeli Panowie od producenta tak zrobią to znaczy, że można i biorą za to całkowitą odpowiedzialność a jeżeli komuś się wydaje, że wysunięcie o 20 mm czy 40 mm to żadna różnica to jest w błędzie.

a co do końcowego wykonania ocieplenia i izolacji okna to w wypadku wystawiania okien przed mur nośny należy wykonać obramowanie na całą szerokość wystającej części ramy, wypełnić luzy pianą PU i zaizolować taśmą rozprężną lub folią paroprzepuszczalną w zależności od rodzaju muru i jegowykończenia.

Pozdrawiam

a co do końcowego wykonania ocieplenia i izolacji okna to w wypadku wystawiania okien przed mur nośny należy wykonać obramowanie na całą szerokość wystającej części ramy, wypełnić luzy pianą PU i zaizolować taśmą rozprężną lub folią paroprzepuszczalną w zależności od rodzaju muru i jegowykończenia.

Panie Michale,ma Pan jakieś fotki ?