Rodmano 09.05.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Witajcie, Budujemy bliźniaka razem z siostrą i dzisiaj na spotkaniu montażyści opowiadali o możliwych sposobach montażu okien. Szwagier bardzo sceptycznie podchodził do montażu na konsolach,więc Panowie montażyści zaproponowali,żeby przy opcji naszej ramy(grubośc 93mm-drewniane) ogólnie okna montować w murze,ale wysunąć je na 4 cm poza mur, bez żadnych konsol czy wzmocnień od zewnątrz. Szwagier twierdzi,że taki montaż w murze z lekkim wysunięciem poza mur w warstwe izolacji części ramy nie będzie się dużo różnił od montażu np na konsolach z pełnym wysunięciem poza mur. Ma rację czy błądzi ? ?? ) Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jakie są jego plusy i minusy ? z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 4 cm to za dużo, maks 1/3 szerokości profila bez żadnych dodatkowych elementów pod warunkiem całkowitego oparcia listwy bądź w przypadku okien drewnianych ościeżnicy Czy warto ? Teoria mówi że warto, kiedyś byłem propagatorem takiej metody ale . . .ale ociepleniowcy jeszcze nie potrafią tego wykonać i efekt tego był taki, że w ramach gwarancji wzywano mnie że niby spierniczony montaż a okazywało sie, że piana jako element ocieplający połączenie był tylko miedzy murem a oknem czyli . . . raptem w 2/3 szerokości profila i zamiast być lepiej było i wiele gorzej Niestety Jak robisz sam lub jesteś non stop na budowie i rozumiesz idee by wytłumaczyć i być ponad teksty "Aleś Pan wymyślił, pewnie naczytał się Pan Muratora" - tak montuj Jeśli nie - daruj sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.05.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To prawda - wysuwamy okna mając nadzieję, że ociepleniowcy dołożą styropian z odpowiednią dylatacją a szczelinę zapianują. A w praktyce - dosuną płytę do okna i mimo wszystko zostaje dziura przez którą powietrze dostanie się do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.05.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Witam Panowie, Idea jest w założenia słuszna - o ile zostanie dobrze wykonana - w sumie jak każda Co do różnic między wysunąć kawałek czy całość to trochę mało informacji - pytanie podstawowe ile masz ocieplenia ? A co do szwagra - to tak z ciekawości KIM jest Szanowny szwagier ? jeżeli człowiekiem z branży to zapewne swoje sceptyczne podejście ma czymś konkretnym poparte a jeżeli jest z poza branży to czego i kogo ON się nasłuchał,że ma wyrobioną opinię na ten temat ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 11.05.2014 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam Panowie, Idea jest w założenia słuszna - o ile zostanie dobrze wykonana - w sumie jak każda Co do różnic między wysunąć kawałek czy całość to trochę mało informacji - pytanie podstawowe ile masz ocieplenia ? A co do szwagra - to tak z ciekawości KIM jest Szanowny szwagier ? jeżeli człowiekiem z branży to zapewne swoje sceptyczne podejście ma czymś konkretnym poparte a jeżeli jest z poza branży to czego i kogo ON się nasłuchał,że ma wyrobioną opinię na ten temat ? Pozdrawiam Witam Panowie, Ocieplenia będziemy mieli 18-20 cm grafitu. Szwagier z branżą okienną nie jest związany,ale ma własny zdrowy pomyślunek i po prostu nie czuje tego rozwiązania z całkowitym wysunięciem okna poza mur. CZYLI JAK POWINNO BYĆ POPRAWNIE ZAMONTOWANE OKNO Z TYM WYSUNIĘCIEM 3/4 CM POZA MUR PRZY PROFILU 93MM I W JAKI SPOSÓB OCIEPLENIOWCY POWINNI JE ZAIZOLOWAĆ ? JESTEŚCIE W STANIE TO JAKOŚ OBRAZOWO OPISAĆ ? z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.05.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) nie 3/4 cm tylko 3/4 szerokości profila 2-3 cm w większości wypadków można Ale jet jedna ważna sprawa. Nie spotkałem się z akceptacją takiego montażu w instrukcjach montażowych i oby nie było z tym problemu Edytowane 11 Maja 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 11.05.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 nie 3/4 cm tylko 3/4 szerokości profila 2-3 cm w większości wypadków można Ale jet jedna ważna sprawa. Nie spotkałem się z akceptacją takiego montażu w instrukcjach montażowych i oby nie było z tym problemu Ja prawdopodobnie będę brał okna z firmy Bertrand lub firmy Słowińscy i to Panowie z Bertranda będą sami montować swoje okna i to właśnie oni zaproponowali możliwość wysunięcia na 4 cm poza mur w warstwę ocieplenia przy ramię dębowej grubości 92mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam Ja prawdopodobnie będę brał okna z firmy Bertrand lub firmy Słowińscy i to Panowie z Bertranda będą sami montować swoje okna i to właśnie oni zaproponowali możliwość wysunięcia na 4 cm poza mur w warstwę ocieplenia przy ramię dębowej grubości 92mm. Oooo to są odważni albo .... ale do rzeczy - okno musi zostać trwale połączone mechanicznie z murem jeżeli chce się okno wysunąć o 40mm poza mur przy grubości ramy 90 mm to ja osobiście nie widzę tego bez zastosowania konsol - dlaczego ? a no dlatego, że zostają nam dwie opcje montażu mechanicznego 1 - śruba ramowa - ODPADA - dlatego, że jeżeli przewiercimy ramę mniej więcej w połowie jej grubości do zamocowanie to wypadnie maksymalnie 10 mm od krawędzi muru co spowoduje z bardzo dużym prawdopodobieństwem jego spękanie. 2- kotwy standardowe - o ile będą odpowiedniej długości i grubości pozwolą na montaż góra i boki to co z dołem ? podparcie na połowie szerokości ramy ?? na moje to nie za stabilny pomysł Ale ..... to tylko moje prywatne zdanie - jeżeli Panowie od producenta tak zrobią to znaczy, że można i biorą za to całkowitą odpowiedzialność a jeżeli komuś się wydaje, że wysunięcie o 20 mm czy 40 mm to żadna różnica to jest w błędzie. a co do końcowego wykonania ocieplenia i izolacji okna to w wypadku wystawiania okien przed mur nośny należy wykonać obramowanie na całą szerokość wystającej części ramy, wypełnić luzy pianą PU i zaizolować taśmą rozprężną lub folią paroprzepuszczalną w zależności od rodzaju muru i jegowykończenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 więc tego się trzymaj, tylko przypilnuj później by dokładnie wykonali ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 11.05.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 a co do końcowego wykonania ocieplenia i izolacji okna to w wypadku wystawiania okien przed mur nośny należy wykonać obramowanie na całą szerokość wystającej części ramy, wypełnić luzy pianą PU i zaizolować taśmą rozprężną lub folią paroprzepuszczalną w zależności od rodzaju muru i jegowykończenia. Panie Michale,ma Pan jakieś fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.05.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam Fotki nie za wiele pokażą - może na tej coś będzie widać, fotka ze ścianki montażowej, którą używam do szkoleń ale zasada jest chyba widoczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts