Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór pieca z grzejnikami

realadas

Recommended Posts

wariant I

piec vitodens w-100

- Pokój 18,7m2 550/1600 typ 33,

- Pokój 24,5m2 550/1600 typ 33, 550/700 typ 22

- Pokój 26,3m2 3 x 550/900 typ 22,

- Pokój 24,6m2 2 x 550/1000 typ 33,epny

- Kuchnia 550/1400 typ 22,

• Grzejnik łazienkowy firmy Viessmann 600/1468 1 szt

wariant II

piec Sunier Duval isofast 21 condens fF0-A

grzejniki KERMI ftv22 600/1200

ftv22 600/1200 lewy

ftv33 900/140 lewy

ftv33 900/1300

ftv22 600/1800

ftv22 900/800

grzejnik łazienkowy ak-dr 1180/500

proszę o porady, modyfikacje, sugestie. To można powiedzieć najważniejsza część remontu mieszkania i jedna z droższych. Mieszkanie w kamienicy środkowe 125m.

proszę o pomoc w wyborze

Edytowane przez realadas

to doradź, która opcja lepsza i w której kondensacja ma większe możliwości. Jak znasz temat będę wdzięczny:)

z góry dziękuje

weź katalogi z internetu, posumuj sobie moce grzejników dla katalogu (będą takie same parametry pracy) - tam gdzie wyjdzie większa moc "kondensacja ma większe możliwości" - jak to ująłeś

Co do wyboru kotła to teorie są dwie.

1. Droższy kocioł mniej kłopotów, tańszy więcej. Niestety ta teoria niekoniecznie się sprawdza.

2. Kupujesz najtańszy kocioł i jak się pojawia poważniejszy problem do go wyrzucasz i kupujesz nowy. W sumie wychodzi podobnie.

Jeśli chodzi o sprawność wszyscy producenci wyciskają praktycznie tyle samo.

A na poważnie. Kieruj się dostępnością serwisu i jego ilości w najbliższej okolicy. Nic tak dobrze nie wpływa na ceny serwisu jak konkurencja. Postaraj się dowiedzieć jak wygląda dostępność części zamiennych i ile trzeba czekać. Kotły mają tę przypadłość, że jeśli się psują to z reguły zimą przy -20 st. Ceny części. Viessmann nie należy do najtańszych, o czym się przekonałem osobiście /Vitodens 200, wentylator 1 600 zł, ale to pierwsza naprawa po 13 latach, przeglądy co 2 lata - 200 zł/. Saunier Duval - nie wiem.

z jednej strony masz dobry piec. Z tego co czytałem to w-100 na pl rynek a w-200 już bardziej niemiecki. Nie znam się dlatego powstał temat z mojej strony. Szczerze byłem blisko wyboru viessmana niestety z jedną rzeczą chcieli iść na łatwiznę i spaliło na panewce. Drugi projekt powstał niedawno i jest dylemat. Mało info na temat sauniera i tu mój problem choć mam czuja że to może być dobra decyzja. Pozdrawiam

ps. niekiedy mówią że tanie rzeczy są drogie :)

Kupuj np. Junkersa za 60 % ceny Saunier Duval. Jak się rozleci po 10 latach, a nie jestem tego pewien, to kupisz nowy.

http://allegro.pl/junkers-cerapur-smart-zsb14-3c-kociol-kondensacyjn-i4155982184.html

Masz do wyboru jeszcze z 10 marek popularnych na rynku i FM i bez trudu powinieneś znaleźć opinie.