wm1719507790 10.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Witajcie, Buduję sam od początku (uprzedzając ewentualne pytania: oczywiście z kierownikiem itp., itd.). Mam taką sytuację. Belka kalenicowa, na której wspierają się krokwie jest łączona z dwóch kawałków w rozmiarze rozpiętości mniej więcej 2/3 i 1/3. Przekrój 16x20. Wykonałem połączenie skośne o długości ok. 60 cm na końcu pierwszej części belki, która wspiera się na ścianie szczytowej i dalej na słupie z dwoma mieczami, lecz wyszło w miejscu, gdzie w projekcie wypada kolejny z dwóch podpierających słupów z mieczami. Wpust na pióro od słupa jest oddalony od wpustów na pióra mieczy o ok. 1 m w każdą stronę. Mogę "objąć" podparciem belki łączenie, tzn. umiejscowić podparcie tak, żeby łączenie wypadło pomiędzy podparciem słupem a mieczem i chyba tak zrobię, ale nie jestem pewny czy to dobrze.Moje pytanie brzmi: W którym miejscu najlepiej (lub powinno się) podpierać tego rodzaju belkę. Czy można podpierać w miejscu łączenia? Wtedy jeden miecz wypada na pierwszą część belki, drugi na drugą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.05.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Przy tak wykonany połączeniu nie ma to żadnego znaczenia. Ważne aby gniazdo nie było w połączeniu. Połączenie skręć trzema śrubami M10 + podkładki powiększone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 11.05.2014 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Dziękuję Panie Andrzeju. Pańskie rady jak zwykle bezcenne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts