Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem prawny,

Jestem posiadaczem dwóch działek usytuowanych na gruncie rolnym III klasy. Powstały one z podziału działki większej, na która zostały wydane warunki zabudowy określające budowę dwóch domów jednorodzinnych. Na tej podstawie wójt wydal decyzje podziałową oraz określił w późniejszej decyzji wysokość opłaty adiacenckiej naliczonej od wzrostu wartości działki po podziale. No teraz jest problem. W związku ze zmiana ustawy o ochronie gruntów rolnych w 2013r nie jest już możliwe wydanie WZ na działki znajdujące się na glebach klasy I-III. Potrzebna jest zgoda ministra rolnictwa a ta uzyskiwana jest w procedurze uchwalania planów miejscowych. Moja WZ oczywiście nie straciła ważności, tak wiec wystąpiłem o wydanie pozwolenia na budowę na jednej działce. I tutaj jest pies pogrzebany - potrzebna jest decyzja o wyłączeniu gruntu z produkcji rolnej, której wydania mi odmówiono. Dzwoniłem nawet do min rolnictwa i rozmawiałem z urzędnikiem zajmującym się ochroną gruntów rolnych. Pani mi powiedziała, ze muszą mi wydać decyzje bo WZ jest nabytym prawem do zagospodarowania/zabudowy działki i jest to chronione przez konstytucje. Nie wiem jak rozmawiać z tymi urzędnikami. Przecież ta decyzja administracyjna nie została unieważniona w momencie zmiany ustawy. Jak to jest możliwe, przecież jestem pewny, iż są ludzie, którzy są w podobnej sytuacji, wzięli kredyty i nagle zostali z niczym nie warta nieruchomością i kredytem na 30 lat Ja sam musiałem wybudować wodociąg aby podciągnąć wodę do działek, koszt 60 tys. pln

Jak to ma się do stabilności prawa i zaufania obywatela do państwa?

Czy możecie mi pomoc w tej materii?

Dziękuję bardzo