Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENTY na GLINIE - jak najlepiej je wykonać - PORADY !

Salah

Recommended Posts

Witam

Dom z garażem 19x12 z poddaszem użytkowym ,ściany silka 24cm

W projekcie mamy fundamenty szerokie na 70 cm i głębokie na 40cm pod ławą 10 cm chudego betonu lub podsypki piaskowej a na ławę 70 cm bloczka betonowego.

Ściągnęliśmy humus i kopaliśmy fundamenty na 55cm głębokie. KB zalecił kontrolnie wykopać w jednym miejscu więcej aby zobaczyć dokładnie gdzie się sączy woda.

Przed:

http://images61.fotosik.pl/962/7d0869c15a693d28.jpg

http://images65.fotosik.pl/965/5643cfce092243c2.jpg

http://images61.fotosik.pl/962/5329b4ab569c317f.jpg

Po wykopaniu KB powiedział że mamy pogłębić fundamenty do lustra wody czyli o jakieś 20cm i chudy beton [ 10 cm ] zastąpić betonem. W sumie fundamenty przyjmą postać: Szerokość 70 cm , Wysokość 70cm , lane bezpośrednio do wykopu. Mamy zrobić dodatkowo dren wokół fundamentu nie głębiej niż 30 cm licząc od góry ławy

Pogłębianie i po - wygląda to tak :

http://images65.fotosik.pl/965/2e9c8d5816b3d047.jpg

http://images61.fotosik.pl/962/466f919c58e64a07.jpg

http://images65.fotosik.pl/965/914740d1066c8186.jpg

http://images62.fotosik.pl/965/84c1015290dd8f6d.jpg

Architekt przystał na ta propozycję twierdząc iż będzie ok ,powiedział że są inne sposoby ale znacznie droższe i bardziej pracochłonne ,a ten może nie jest wyszukany ,ale skuteczny i szybki w wykonaniu gdyż fundament 70cmx70cm + dren sprosta tej glebie.

Edytowane przez Salah

Witam

... fundamenty szerokie na 70 cm i głębokie na 40cm pod ławą 10 cm chudego betonu lub podsypki piaskowej a na ławę 70 cm bloczka betonowego.

... Po wykopaniu KB powiedział że mamy pogłębić fundamenty do lustra wody czyli o jakieś 20cm ...

... Architekt przystał na ta propozycję twierdząc iż będzie ok ...

Jak na dział z poradami, to raczej nazwałbym temat - Jak nie robić fundamentów i jak nie słuchać głupich porad ludzi którzy zdaje się nie do końca wiedzą co czynią.

Z projektu wynika że masz fundament razem ze ścianą fundamentową wysokości 120 cm (10+40+70), Jeżeli Wieluń to miejsce budowy, to strefa przemarzania wynosi ~ 1,0m. Zakładając lekkie wyniesienie podłogi budynku nad teren (+20 cm) jest ok.

W gruntach spoistych nie ma czegoś takiego jak lustro wody, to nie jest poziom wodonośny, a jedynie woda opadowa, która zatrzymuje się raz wyżej raz niżej w zależności od tego jak dużo napadało w ostatnich dniach. Gdybyś zrobił ten wykop tydzień później, to mogłoby się okazać, że "lustro" wody jest kolejne 20 cm niżej.

Z zasady fundamenty posadawia się na gruntach nośnych, nienawodnionych, a im bardziej wilgotny grunt, tym jego parametry są gorsze. Zatem KB powinien nakazać maksymalne wypłycenie fundamentu, kosztem podniesienia budynku i jego obsypania, po to aby nie utopić ław fundamentowych w grząskim plastycznym gruncie jakim jest glina.

Moim zdaniem KB wespół w zespół z architektem pogorszyli sytuację, na dodatek topiąc Twoje pieniądze w nikomu niepotrzebny dodatkowy beton. Gratuluję nadzoru.

KMI dzięki za chęć pomocy ! Troszkę wyjaśnię aby mieć szerszy obraz.

- rok temu wykopałem oczko wodne na głębokość około 1.5m i w odległości około 13m od obecnych fundamentów. Przez cały rok tam stała woda tak jak mówisz raz lustro wody było niżej o 20 cm raz wyżej , zimą nawet lustro było 20cm poniżej poziomu gruntu, a latem w dni upalne prawie jej nie było ,ale nigdy nie zniknęła całkowicie.

KB mówił że glina może wysadzić płytki fundament [ gdy nabiera wody pęcznieje a następnie gdy schnie się kurczy ]. Uzasadnił kopanie głębiej tym że na tym poziomie glina ta zawsze będzie wilgotna i zjawisko to nie wystąpi. Szerokie fundamenty na 70cm maja sprawić że nie będzie fundament grzązł w glinie.

KB mówił że można dodatkowo rozpatrzyć zrobienie wieńca zamiast ostatnich warstw bloczka betonowego aby bardziej usztywnić konstrukcję.

Drenaż przy fundamencie ma zbierać wilgoć aby nie weszła w bloczki.

Co do wysokości bloczków to mamy zdecydować sami na jakiej wysokości chcemy dom. 70 cm bloczka to nie jest ostateczna opcja.

Dziś byliśmy na budowie i okazało się że wody jeszcze bardziej przybyło a ubyło z oczka :/ Sami już nie wiemy czy dobrze że głębiej te fundamenty się kopało :/

Może faktycznie lepiej szerzej a płycej :/

Edytowane przez Salah

KB mówił że glina może wysadzić płytki fundament [ gdy nabiera wody pęcznieje a następnie gdy schnie się kurczy ]. Uzasadnił kopanie głębiej tym że na tym poziomie glina ta zawsze będzie wilgotna i zjawisko to nie wystąpi.

Jakieś głupoty. Nie woda w glinie wysadza a mróz, czyli jak zamarznie woda w glinie to zwiększy sie objętość gruntu co powoduje wysadzanie fundamentu.

Sama woda nie powoduje zwiększanania objętości gruntu.

Szerokości ław nie dobiera kierownik "po wykopie" tylko osoba z uprawnieniami do projektowania. Czasem może być to kierownik - jeżeli ma komplet papierów.

jajmar

Szerokość ław mam tak jak projekt nakazał czyli 70 cm i KB nic nie chciał z tym zmieniać. Co do gliny to zobacz sobie jak wygląda sucha glina ,a jak mokra. Po ściągnięciu humusu w niektórych miejscach mam cos podobnego [ tylko w mniejszym stopniu ] i jak deszcz nie popada

http://us.123rf.com/400wm/400/400/vsurkov/vsurkov0902/vsurkov090200103/4335142-dry-cracky-earth-and-clay.jpg

Proszę nie przesadzać z tym wysadzaniem fundamentów.

Ludzie - nie mieszajcie różnych rzeczy.

Sama woda jak najbardziej może powodować zwiększenie objętości gruntu - minerały ilaste obecne w glinach czy w iłach dzięki swojej pakietowej budowie mogą "wiązać" i zatrzymywać wodę i w tym czasie "pęcznieją" czyli zwiększają swoją objętość. Im bardziej ilasta glina=tym więcej minerałów ilastych=tym większe różnice objętości między stanem suchym i mokrym. Podobnie jest w iłach bądź w mułkach(pyłach) ilastych. JEDNAK TE ZMIANY OBJĘTOŚCI NIE POWODUJĄ WYSADZANIA FUNDAMENTÓW!!! Za małe siły.

Co innego jeśli dodamy to tego mróz(nie jednorazowy przymrozek ale dłuższy bardziej srogi mróz powodujący przemarzanie gruntu wgłąb) - wtedy działające siły są znacznie większe i fundamenty, ściany mogą popękać.

Dlatego przepisy mówią o tym że w gruntach wysadzinowych należy posadawiać fundament poniżej granicy przemarzania w danym regionie. Glina oczywiście należy do gruntów wysadzinowych.

Są jeszcze inne zagrożenia w podobnych gruntach(tiksotropia, upłynnienie gruntu) ale tu grunt musi być odpowiedni (już nie glina), jego nawodnienie itd. i jakiś mechanizm wywołujący (spustowy) najczęściej drgania (trzęsienie ziemi, wybuch, sztorm, praca maszyn powodujących wibracje). Generalnie bardzo rzadkie zdarzenia.

Odbiegamy od tematu.

Po to wymyślono odpowiednią głębokość posadowienia fundamentów bezpośrednich, zwaną "głębokością przemarzania" aby ustrzec właśnie fundamenty przed skutkami wysadzin. Bez znaczenia czy grunt na tej głębokości jest wilgotny czy nie. Po prostu na tej głębokości temperatura gruntu zawsze jest większa od zera.

Zupełnie inną sprawą jest permanentna obecność wody. Po to właśnie robi się drenaż opaskowy, żeby obniżyć lokalnie lustro wody w gruncie.

Reasumując, można zrobić wszystko co tylko się chce, jak się chce, jak się uważa, czy jak doradzi sąsiad, za każdym razem trzeba zapytać się tylko jaki to ma sens EKONOMICZNY. I teraz małe porównanie zrealizowanej wersji i proponowanego wypłycenia fundamentów.

1. Przegłębienie fundamentu.

- zwiększone roboty ziemne związane z pogłebieniem fundamentu - dodatkowy nadmiar gruntu z którym trzeba coś zrobić.

- z zalanych wykopów, konieczność odpompowywania wody w trakcie wykonywania prac fundamentowych,

- głębsze fundamenty to więcej betonu lub bloczków betonowych, zaprawy etc.

- utopienie fundamentów w wodzie to konieczność zastosowania lepszej, grubszej izolacji ścian fund. (np. dodatkowa warstwa papy w miejsce powłoki bitumicznej)

2. Wypłycenie fundamentu.

- zmniejszone roboty ziemne - mniej gruntu do zagospodarowania.

- brak problemów z wodą podczas wykonywania fundamentów,

- lekka izolacja ścian fundamentowych.

Zapewniam że jeśli chodzi o skuteczność rozwiązań to są one identyczne, różnica kryje się tylko w cenie tych rozwiązań. Jednak skoro rozwiązania są równoważne - to po co przepłacać ??? Dla dobrego samopoczucia chyba tylko.

dzięki za obszerne wytłumaczenia. Teraz wiem że poniosłem nie uzasadnione koszty z tym związane :/ Rozmawiałem z wykonawcom [ będzie ciągnął ściany ] że zupełnie nie potrzebnie pogłębiany były fundamenty. Bo u mnie wyjdzie 170 cm a strefa przymarzania jest o wiele mniejsza,. Lepiej było dla świętego spokoju poszerzyć ławy o 10 cm [ mniej problemów mniejszy koszt ] Więc tak jak napisaliście niepotrzebne tysiące wydane i dodatkowa praca i dodatkowe problemy :/ jestem wściekły bo aby zdążyć przed piątkiem gdzie były zapowiadane ulewy [ zbrojenie nie gotowe ] zdecydowaliśmy się na chudziaka 10m3.

Po wylaniu chudziaka:

- różnica poziomów , w jednym rogu 152 cm od sznurka w innym 165cm [ Wykopy nie były równe z uwagi na wodę która przeszkadzała na pojawiający się na dnie piach wypukiwany przez wodę, więc tmiałem głębokość wykopu w jednym miejscu 190 cm a w innym 170cm. tym samym chudziak nie ma wszędzie podobnej warstwy wylewki różnice sięgają 20 cm ]

- po ulewach dno chudziakiem jest utwardzone ale byłem wczoraj oglądać to masę poobrywanych ścianek wykopu jest :/

- woda stoi w wykopach dalej [ jadę zaraz z pompą ]

- na dodatek tego wszystkiego w czwartek przyjechali z chudziakiem 2 godziny po terminie umówionym i grzebaliśmy się dodatkowo z popsutą pompą od betonu :/

MAM do was pytanie jak najlepiej zrobić aby przy laniu ławy uzyskać jak najbardziej równe poziomy, odchyłki ?

Edytowane przez Salah

jajmar nie będę szalował bo musiał bym poszerzać wykopy. Szalunek nie wejdzie mi aby uzyskać szerokość 70 cm. Deski od spodu musiały by być docięte pod profil niezbyt równego chudziaka. Nie wiem czy dobrze myślę. Szalowanie wyjdzie mnie drożej [ 100 mb ławy ] niż beton przeznaczony na straty [ szpary i obsunięcia w wykopie - woda zrobiła swoje ]

Jak bez szalowania uzyskać idealny poziom ławy ?

DZIĘKI OGROMNE ZA POMOC !!

Wbijasz pręty w chudziaka tak aby ich góra była równo z wierzchem ławy. Cięzko pewnie wbic to nawierc otwór powbija dluższe potem dotnij rowno.

Możesz mierzyc od drutów czy żylek na ławicy ale jak bedziesz lał beton to te sznurki bądą przeszkadzać.

zrobiłem bez foli , bo było by to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Teraz mam inny dylemat czy bardziej sie opłaca ścianę fundamentową robić z bloczka cz lity [ zbrojenie ,szalunek ] - 100mb wysokie na 106 cm szerokie 24cm , 16 narożników. Zna ktoś tanią wypożyczalnię szalunków ?