gepartner 13.05.2014 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 co tu dyskutować, jak w hotelu braknie gorącej wody pod prysznicem to nikt po raz drugi na wakacje nie przyjedzie, a gepartner już w pierwszym poście pisał o pokojach do wynajęcia, jak 20 osób jednocześnie wejdzie pod prysznic 35KW będzie bardziej odpowiedni dla hotelu niż 24KW Przy czym piec gazowy ma pracować docelowo w układzie biwalentnym z pompą ciepła powietrzną i dwoma zasobnikami po 400 L każdy. Ja bym bardzo chciał, żeby w moim "pensjonacie" było pełne obłożenie przez cały rok.... ale wszyscy wiemy że to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gepartner 13.05.2014 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Oczywiście ze przygotowanie cwu komplikuje obliczenia, co nie zmienia faktu znacznego zawyżenia zapotrzebowania na ciepło przez Viessmana, ktore to zawyżenie przy okresowych obnizeniach temperatury w pokojach do wynajęcia bedzie jeszcze wieksze. Widzę, że większośc forumowiczów uważa, że mam zawyżone obliczenia od Viessmana. Tylko że taka opinia nie rozwiązuje problemu, który muszę rozwiązać. No bo jeśli ktoś pisze, że te wyliczenia są za duże, to znaczy że zastosował je do jakiegoś punktu odniesienia. Dziś nie wiem, kiedy i ilu mogę mieć gości, mogę jedynie przyjmować pewne założenia. I niestety przy konstruowaniu systemu zdaje się na fachowców, bo komuś zaufać muszę. Trudno znać się na wszystkim. Dlatego ponawiam pytanie : jeśli uważasz, że wyliczenia są zawyżone, to w stosunku do czego to porównałeś ? No i jakie powinny być, żeby były właściwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.05.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście ze przygotowanie cwu komplikuje obliczenia, co nie zmienia faktu znacznego zawyżenia zapotrzebowania na ciepło przez Viessmana, ktore to zawyżenie przy okresowych obnizeniach temperatury w pokojach do wynajęcia bedzie jeszcze wieksze. A liczyłeś że te pokoje trzeba bedzie dogrzać i to szybko - tak żeby goście wchodząc do pokoju odczuwali komfort a nie lodówkę ??? A ten Wieśman którego mu zaproponowali ma modulację mocy 5,2 - 35 kW wiec czy jest aż tak bardzo za duży - pozwoli na szybkie przygotowane cwu i szybkie dogrzanie pomieszczeń - zapas mocy. A stale może pracować ze zredukowaną mocą powiedzmy 7 kW co powinno na taki budynek być ok. Edytowane 13 Maja 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A liczyłeś że te pokoje trzeba bedzie dogrzać i to szybko - tak żeby goście wchodząc do pokoju odczuwali komfort a nie lodówkę ??? Zapotrzebowanie na ciepło (nie moc) które próbowałem oszacować nie uwzglednia faktu okresowego obnizania temperatury. Załozyłem stałą temperaturę w całym budynku. Ponieważ czesc budynku i tak bedzie zamieszkała to temp musi byc stała, a tylko czesc goscinna moze miec taką zmianę temp. Bez obliczeń ciezko mi okreslic wartość ewentualnych oszczednosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gepartner 13.05.2014 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Zapotrzebowanie na ciepło (nie moc) które próbowałem oszacować nie uwzglednia faktu okresowego obnizania temperatury. Załozyłem stałą temperaturę w całym budynku. Ponieważ czesc budynku i tak bedzie zamieszkała to temp musi byc stała, a tylko czesc goscinna moze miec taką zmianę temp. Bez obliczeń ciezko mi okreslic wartość ewentualnych oszczednosci Co jest potrzebne, żeby zrobić takie obliczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gepartner 14.05.2014 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 trzeba znać maksymalną liczbę gości, żeby szacować ilość energii potrzebnej na CWU czyli jak się nie obrócisz dupa z tyłu i 35KW konieczne Pisałem wcześniej już, że maksymalna liczba gości to 20 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts