Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rów przy drodze powiatowej i brak wjazdu na działkę

KrzysztofLis2

Recommended Posts

Odświeżam znajomość z forum, bo jestem w potrzebie.

Jakoś w ubiegłym tygodniu ekipa (o ile wiem na zlecenie zarządu dróg powiatowych) wykonała przy drodze obok mojej działki rów. Sąsiadom, którzy byli podczas tego przedsięwzięcia na miejscu, wykonali wjazdy z dostarczonych przez nich przepustów i ziemi, która została z wykopu. Jeden z sąsiadów się podczas prac zbuntował i jemu na pewnym odcinku tego rowu nie wykopali -- i on ma jak wjechać na swoje pole. Mnie oczywiście nie było, bo wpadam tam nie częściej niż co weekend, więc nie mam teraz wjazdu na działkę.

Działkę mam od 2007 r. Od tamtego czasu nigdy przy drodze nie było tak głębokiego i stromego rowu. Owszem, było niewielkie zagłębienie, ale nie był to z całą pewnością rów taki, jak teraz.

Chciałbym się dowiedzieć, na ile zrobienie czegoś takiego przez zarząd dróg było zgodne z prawem i na ile istniał obowiązek poinformowania mnie o takim zamiarze.

I czy mam podstawy, by domagać się od nich zasypania części rowu, zrobienia przejazdu z przepustem, czy czegokolwiek innego, by przywrócić moją działkę do stanu używalności.

chłopaki "pyknęli" zabiegi utrzymaniowe - pogłębienie istniejacych rowów. Widać powiat znalazł wreszcie na to pieniądze. Niestety pozostaje Ci zrobić zjazd od podstaw. Na osłodę możesz uprzykrzyć życie sąsiadom po uprzednim sprawdzeniu czy mają zjazdy na mapie. z trzeciej strony, jeśli nie mają tych zjazdów na mapie to też sobie walnij samowolę. Jakby co w kupie będzie raźniej. CHoć nie wiem czy warto bo zrobienie papierów na legalny zjazd to kwota 1000 PLN. 400 mapa, 500 projekt 100 na flaszkę i jej rozpicie. Sam wybierz.

Wywal pismo do wykonawcy "zabiegów utrzymaniowych" o takiej treści, że w drodze niedopatrzenia, jak sądzisz, nie odtworzono Tobie tam zjazdu na działkę, co uniemożliwia Ci korzystanie z niej tak jak dotychczas.

Poinformuj uprzejmie, ze informacja o planowanych pracach (którą z pewnością ogłaszano) nie dotarła do Ciebie, gdyż służbowo wyjechałeś i nie byłeś na posesji w trakcie prac, za co przepraszasz (bo zrobił się kłopot z tym PRZEOCZONYM zjazdem).

Innym zrobili i NIE ODCIĘLI wjazdu na posesje, więc, jak nakazuje wierzyć logika, TOBIE też nie powinni.

Niedopatrzenie, przeoczenie...

A projekt?

Nie znasz się...

Przecież zrobili kilka wjazdów, to pewnie wszystko mieli dograne.

SAMOWOLKI dokonali?!!!

NA CUDZYCH GRUNTACH???!!!

- Niemożliwe!

Przecież za to można posiedzieć...

A tak przy okazji... no, bo Ci to "uciekło"...

Ten dren, no rurę, co tam trzeba wkopać, to Ty dostarczysz na... (data), bo sąsiedzi gadali, że trzeba i tak robili...

Papier jest cierpliwy.

Wszystko przyjmie.

Może to "chwyci"?

A potem...

Ktoś SENSOWNIE "poprawił" rowy i wjazdy...

Wszystkim, to pewnie "z urzędu"...

Jakby kręcili nosem, że dodatkowa fatyga, przeproś za kłopot, flaszkę obiecaj czy kanister paliwa...

No, kłopot im zrobiłeś, rozumiesz to przecież...

Adam M.

To jest "dojazd do pól" a nie zjazd na działkę jako taki.

Taki nielegalny dojazd stanowi wyłącznie miejsce, w którym odbywa się nieformalny przejazd w pasie drogowym do nieruchomości przyległych do drogi. Takich nieurządzonych, nieformalnych zjazdów zgodnie z art. 29 ww. ustawy nie można traktować jako zjazdy. Zarządca bowiem będzie zobowiązany do przebudowy zjazdu jedynie w przypadku określonym w art. 29 ust. 2 ww. ustawy, tj. w przypadku budowy lub przebudowy drogi. Dotyczyć to jednak będzie zjazdów dotychczas istniejących wybudowanych legalnie.

Natomiast jeżeli budowa zjazdu przez właściciela lub użytkownika wieczystego będzie polegała na utwardzeniu powierzchni gruntu na danej działce budowlanej, to zgodnie z art. 29 ust. 2 pkt 5 ustawy Prawo budowlane, w mojej opinii, wykonywanie takich robót budowlanych nie będzie wymagało pozwolenia na budowę.