Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop filigran - jakie dopuszczalne niedokładności

Recommended Posts

Witam,

W sobotę kładli u mnie strop filigran.

Dzisiaj pojechałem zobaczyć i się przeraziłem. Pomiędzy poszczególnymi płytmi bywają szczeliny na 5-10 cm, niektóre płyty niepodparły się na krawędziach.

Wiem, że to potem jest dozbrajne i zalewane betonem, ale czy takie niedokładności są dopuszczalne? Wydawało mi się, że to musi być "ściślej" pasowane.

Wymiary płyt i układ powinieneś miec w projekcie stropu. Filigran to szalunek tracony więc układanie płyty z 10cm szczelinami mija sie z celem. Szalowac szalunek bez sensu.

Płyty nie podparły sie na krawędzi tzn są za krótkie ?

Oryginalnie w projekcie miałem strop wylewany, ale nawówili na na filigran. Wykonawca SSO zamawiał sam elemetry stropu u wykonawcy - pewnie na podstawie rysunków w projekcie.

Cały strop od środka popodpierany jest na stęplach, ale widać, że niektóre płyty nie doszły a niektore się opierają na murze.

Oryginalnie w projekcie miałem strop wylewany, ale nawówili na na filigran. Wykonawca SSO zamawiał sam elemetry stropu u wykonawcy - pewnie na podstawie rysunków w projekcie.

Cały strop od środka popodpierany jest na stęplach, ale widać, że niektóre płyty nie doszły a niektore się opierają na murze.

Strop to element konstrukcyjny jego zmiana w trakcie budowy wymaga zamiennego projektu . Nie wystarczy wpis kierownika do DB. Zgodnie z prawem powinieneś zlecić, otrzymać projekt konstrukcyjny stropu. Bez tego to samowola budowlana.

Będziesz miał projekt nie będziesz miał wątpliwości czy jest ok.

Jak usłyszysz tekst w stylu "Panie nikt tego nie robi nikt tego nie sprawdzi itd, itp" nie wierz w to.