Lapeno 11.05.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witam, W sobotę kładli u mnie strop filigran. Dzisiaj pojechałem zobaczyć i się przeraziłem. Pomiędzy poszczególnymi płytmi bywają szczeliny na 5-10 cm, niektóre płyty niepodparły się na krawędziach. Wiem, że to potem jest dozbrajne i zalewane betonem, ale czy takie niedokładności są dopuszczalne? Wydawało mi się, że to musi być "ściślej" pasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Wymiary płyt i układ powinieneś miec w projekcie stropu. Filigran to szalunek tracony więc układanie płyty z 10cm szczelinami mija sie z celem. Szalowac szalunek bez sensu.Płyty nie podparły sie na krawędzi tzn są za krótkie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 11.05.2014 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Wymiary płyt i układ powinieneś miec w projekcie stropu. Filigran to szalunek tracony więc układanie płyty z 10cm szczelinami mija sie z celem. Szalowac szalunek bez sensu. Płyty nie podparły sie na krawędzi tzn są za krótkie ? Oryginalnie w projekcie miałem strop wylewany, ale nawówili na na filigran. Wykonawca SSO zamawiał sam elemetry stropu u wykonawcy - pewnie na podstawie rysunków w projekcie. Cały strop od środka popodpierany jest na stęplach, ale widać, że niektóre płyty nie doszły a niektore się opierają na murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Oryginalnie w projekcie miałem strop wylewany, ale nawówili na na filigran. Wykonawca SSO zamawiał sam elemetry stropu u wykonawcy - pewnie na podstawie rysunków w projekcie. Cały strop od środka popodpierany jest na stęplach, ale widać, że niektóre płyty nie doszły a niektore się opierają na murze. Strop to element konstrukcyjny jego zmiana w trakcie budowy wymaga zamiennego projektu . Nie wystarczy wpis kierownika do DB. Zgodnie z prawem powinieneś zlecić, otrzymać projekt konstrukcyjny stropu. Bez tego to samowola budowlana. Będziesz miał projekt nie będziesz miał wątpliwości czy jest ok. Jak usłyszysz tekst w stylu "Panie nikt tego nie robi nikt tego nie sprawdzi itd, itp" nie wierz w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts