yuro 11.05.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Mam komin systemowy z krztaltek leyera. Komin to- kanal spalinowy do kominka z krztaltek ceramicznych ocieplonych welna z wyczystka w piwnicy- kanal wentylacyjny z piwnicy (tam bedzie konciol gazowy kondensacyjny)- kanal z pustakow systemowych w ktory bedzie wstawiona rura odprowadzajaca spaliny z kotlaKomin jest wewnatrz budynku. Powietrze z nieogrzewej piwnicy przeplywajace przez kanal wentylacyjny bedzie mialo temp. sporo nizsza niz w pomieszczeniach mieszkalnych wiec ten kanal bedzie powodowal wychladzanie domu. Czy mozna ocieplic ten komin np. welna? i jak to zrobic.? Przykleic welne do tych pustakow czy najpierw je otynkowac? Czy zastosowac jakas folie paroizolacyjna? Doradzcie cos prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 16.05.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Możesz ocieplić wełną mineralną i obudować płytami gipsowo kartonowymi na ruszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.05.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 A jak ten ruszt zamocuje do komina?W systemowych nie wolno wiercić. Z resztą w żadnym kominie nie wolno wiercić.U mnie w projekcie jest obudowanie BK komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 20.05.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A jak ten ruszt zamocuje do komina? W systemowych nie wolno wiercić. Z resztą w żadnym kominie nie wolno wiercić. U mnie w projekcie jest obudowanie BK komina. Wystarczy powiercić profile do podłogi i sufitu. Utrzyma się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Komina nie powinno się zabezpieczać z zewnątrz materiałem (płyta GK, wełna), który maskuje jego ewentualne usterki, np pęknięcia. Komin używany powinien być pod stałą obserwacją, do których należy coroczny obowiązkowy przegląd kominiarski. Wyjątkiem może być strefa ponad dachem, ewentualnie kanał o którym mówisz - w piwnicy. Ale sam kanał wentylacyjny. Kanał kominowy należy otynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylvanus 23.05.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Muszę z godzić sie z kolegą wyzej przewody kominowe nie dosc ze musza byc widoczne ( otynkowane) to dodatkowo nie mozna w nich wiercic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts