Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc/opinię w doborze instalacji CO

sherif

Recommended Posts

Witam !

Zbliżam się powoli do momentu podjęcia decyzji nt wyposażenia kotłowni. Dom ma 222m2 p.u. (w tym ogrzewany garaż) o zapotrzebowaniu ok 45kWh/m2 rok. Moc kotła wg projektu to 15kW, piec kondencacyjny gazowy, 1-fun, w domu będzie także kominek z płaszczem o mocy 14-18kW. Solarów na razie nie instaluje ale chciałbym mieć taką możliwość dołozenia. Rodzina 4os, ogrzewanie podłogowe w cąłym domu + grzejniki łaz.

Pytanie jak te wszystkie graty połączyć :eek:?

Projekt opisuje to dość lakonicznie, ponieważ referuje na rozwiązanie firmy Makroterm ("połaczyć wg schematu producenta"), hydraulik mówi że można zrobić to z buforem lub bez ...

W kominku przewiduję, że w sezonie jesienno-zimowym będzie się palić średnio co drugi dzień. Chciałbym, żeby kominek ogrzewał CWU oraz CO, wiem, że ma to byc system otwarty, ale co dalej ? Czy rzeczywiście stosować sterowniki firmy Makroterm ? Czy warto iść w bufor ?

Czy warto stosować zbiornik biwalenty ?

Nie zależy mi jakoś specjalnie na magazynowaniu energii, uważam, że w niskoenergetycznym domu przy bezwładności podłogówki powinno starczyć na całą noc i ranek a w dzieć pracowałby piec. Zależy mi na tym, żeby nie zagracić specjalnie małego pom gospodarczego. Myślałem o piecu typu kompakt ze zintegrowanym zbiornikiem na CWU, ale co wtedy z kominkiem ? Czy może właśnie lepiej zastosowac piec wiszący i dać taki zbiornik biwalentny 400l ?

Będe wdzięczy za wszelkie sugestie i uwagi.