Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozwiązać problem wysokości ścian ?

Recommended Posts

Więc jeśli to ci nie przeszkadza daj beton komórkowy 12 cm na płasko.

Ale wymyśliłeś.

Gazobeton w tym zastosowaniu to zły pomysł. Cegła pełna jako poduszka pod strop/wieniec to najlepesze rozwiązanie. Obniżenie wieńca też można wykonać, podwyższenie kondygnacji, albo cięcie materiału.

• 1 month później...
Moim zdaniem lepiej domurować pełną warstwę więcej lub zrezygnować z tej częściowej. Zależy czy chce się mieć wyżej czy niżej sufit. Nie przejmować się tak tym wymiarem z projektu, jeśli jego zmiana nie ma wpływu na inne elementy budynku. Ja osobiście obniżyłem w domu o 10cm, żeby nie docinać ok 150 pustaków. Docinałem jedynie na dostawionym garażu, aby zgadzała się wysokość wieńca domu. Miałem do wyboru albo ciąć na domu 150szt albo na garażu 50. Wybrałem mniejsze zło, a i tak roboty sporo. Mi przy adaptacji projektantka od razu powiedziałą, że ten projekt robił jakiś teoretyk, i że żaden murarz nie będzie bawił się w takie obcinanie pustaków.

• 2 weeks później...

Zdecydowanie lepiej dać cegły pełne - to bardziej stabilne rozwiązanie, chociaż zgadzam się, że kupa roboty. Ale beton bałbym się dać ze względu na obciążenia od strony stropu. Jeśli będzie jakieś naprężenie, to ceramika wytrzyma na 100%, a beton ci się skruszy bardzo szybko. Bezpieczniej dla ciebie mieć jednorodną ścianę.

No chyba, że ściana nie będzie przenosiła żadnych obciążeń ze stropu - wtedy nie ma znaczenia co tam dasz :)