tomekatomek 11.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Murując ściany z ceramiki doszedłem do momentu gdzie brakuje mi 11 cm do zaprojektowanej wysokości na której ma być wykonany strop z wieńcem. Co z tym fantem zrobić ? Jak dam pełny kamień wyjdzie mi za wysoko. Czym do wyrównać ? Strop grubość 15cm, wieniec 24x25cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.05.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Brakuje Ci do stropu czy do wieńca?Jak do wieńca to dajesz dwie cegły jak do stropu to 10 cm masz już opuszczenie wieńca niżej stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 11.05.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Brakuje mi do wieńca, z cegłami masa roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.05.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Więc jeśli to ci nie przeszkadza daj beton komórkowy 12 cm na płasko.Choć widziałem, że takie rzeczy robią właśnie cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Więc jeśli to ci nie przeszkadza daj beton komórkowy 12 cm na płasko. Ale wymyśliłeś. Gazobeton w tym zastosowaniu to zły pomysł. Cegła pełna jako poduszka pod strop/wieniec to najlepesze rozwiązanie. Obniżenie wieńca też można wykonać, podwyższenie kondygnacji, albo cięcie materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.05.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 u mnie jakoś trzyma gazobeton pod wieńcem Choć tu by to dziwnie wyglądało. A tu chyba nie chodzi o poduszkę tylko o złapanie wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.05.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Pełny pustak i wieniec odwrócony, cegła na płasko i wylany trochę wyższy wieniec, cegła na wozówkę, jak się komuś nudzi to cięcie pustaków na połowę...sposobów wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
born2july 17.06.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 U mnie też wynikł ten sam problem, brakuje mnie 30 cm do wieńca, narazie wygrywa cieńcie materiału, czyli 20+10 lub 25 + 5, mi też wydaje się, że z cegłą to masa roboty jak się samemu robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 18.06.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Moim zdaniem lepiej domurować pełną warstwę więcej lub zrezygnować z tej częściowej. Zależy czy chce się mieć wyżej czy niżej sufit. Nie przejmować się tak tym wymiarem z projektu, jeśli jego zmiana nie ma wpływu na inne elementy budynku. Ja osobiście obniżyłem w domu o 10cm, żeby nie docinać ok 150 pustaków. Docinałem jedynie na dostawionym garażu, aby zgadzała się wysokość wieńca domu. Miałem do wyboru albo ciąć na domu 150szt albo na garażu 50. Wybrałem mniejsze zło, a i tak roboty sporo. Mi przy adaptacji projektantka od razu powiedziałą, że ten projekt robił jakiś teoretyk, i że żaden murarz nie będzie bawił się w takie obcinanie pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 29.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zdecydowanie lepiej dać cegły pełne - to bardziej stabilne rozwiązanie, chociaż zgadzam się, że kupa roboty. Ale beton bałbym się dać ze względu na obciążenia od strony stropu. Jeśli będzie jakieś naprężenie, to ceramika wytrzyma na 100%, a beton ci się skruszy bardzo szybko. Bezpieczniej dla ciebie mieć jednorodną ścianę. No chyba, że ściana nie będzie przenosiła żadnych obciążeń ze stropu - wtedy nie ma znaczenia co tam dasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts