pillproof 11.05.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 W końcu mam wyniku OZC Wyniki chyba dobre, co? Własności budynku Obciąż. cieplne / ogrz. pow. budynku Aogrz,bud 399 m² Φ HL / Aogrz,bud 19,2 W/m2 Obciąż. cieplne / ogrz. kub. budynku Vogrz,bud 1015 m³ Φ HL / Vogrz,bud 7,54 W/m3 Powierzchnia oddająca ciepło A 1269 m² Obciążenie cieplne budynku W Sumaryczna strata ciepła budynku ΣΦ 7660 Sumaryczna nadwyżka mocy cieplnej (wskutek czasowego obniżenia temp.) ΣΦ RH --- Projektowe obciążenie cieplne budynku Φ HL 7660 W Będziemy mieć kominek z płaszczem wodnym i panele fotowoltaiczne 5kw. Chcę również ogrzewanie podłogowe i ścienne (grzejnik drabinkowy chcę tylko w łazienkach, poza nimi nie chcę grzejników) oraz bufor ciepła. Zastanawiam się nad kotłem gazowym kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania, pulsacyjnym lub pompie ciepła. Do gruntowego wymiennika ciepła (poziomego) moglibyśmy rozłożyć spirale na działce, ale wolałabym mieć kostkę brukową na podjazdach a czytałam, że wymienników nie wolno zabudowywać kostkami itp., PC w-w podobno się zapycha, więc też odpada, a wymiennik pionowy jest chyba za drogi i nie warto robić odwiertów. Przyłącze do gazu mam, więc problemu z gazem nie mamy, ale czy to będzie ekonomiczne rozwiązanie? Może ogrzewanie na prąd? Proszę, doradźcie coś, bo już sama nie wiem co wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Panele w takiej mocy jak piszesz i bufor tylko duży, kominek z płaszczem wodnym powinno załatwić sprawę. Możesz dołożyć coś elektrycznego aby w razie "W" dogrzać bufor i już masz z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 11.05.2014 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Kominka nie chcę traktować jako przymusowego źródła ogrzewania- po prostu uwielbiam jak się pali, więc przy okazji ciepło będzie też szło na co. Do bufora (planujemy 1000l) chcemy dodać grzałki elektryczne, które w ciągu dnia zasilane byłyby z paneli. To myślisz, że wybrać kocioł gazowy czy rozważyć taki na prąd? W gazowym jednak ciągle trzeba płacić kasę za przesył.. a elektryczny będzie bardziej ekonomiczny w moim przypadku? Ps. Czy do CWU lepiej dodac osobny zbiornik czy wszystko by szło z bufora? Jeszcze tego nie rozgryzłam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.05.2014 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kominka nie chcę traktować jako przymusowego źródła ogrzewania- po prostu uwielbiam jak się pali, więc przy okazji ciepło będzie też szło na co. Do bufora (planujemy 1000l) chcemy dodać grzałki elektryczne, które w ciągu dnia zasilane byłyby z paneli. To myślisz, że wybrać kocioł gazowy czy rozważyć taki na prąd? W gazowym jednak ciągle trzeba płacić kasę za przesył.. a elektryczny będzie bardziej ekonomiczny w moim przypadku? Ps. Czy do CWU lepiej dodac osobny zbiornik czy wszystko by szło z bufora? Jeszcze tego nie rozgryzłam na forum Przy takich panelach (5kW) bezpieczniej jest z bufora. Do tego zestawu jakieś aku z inwerterem jako zabezpieczenie na braki prądu lub zbyt szybkie rozładowanie bufora i jesteś zabezpieczony. Takie jest moje zdanie, może ktoś inaczej myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 12.05.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Kominka nie chcę traktować jako przymusowego źródła ogrzewania- po prostu uwielbiam jak się pali, więc przy okazji ciepło będzie też szło na co. Do bufora (planujemy 1000l) chcemy dodać grzałki elektryczne, które w ciągu dnia zasilane byłyby z paneli. To myślisz, że wybrać kocioł gazowy czy rozważyć taki na prąd? W gazowym jednak ciągle trzeba płacić kasę za przesył.. a elektryczny będzie bardziej ekonomiczny w moim przypadku? Ps. Czy do CWU lepiej dodac osobny zbiornik czy wszystko by szło z bufora? Jeszcze tego nie rozgryzłam na forum Witam Jeżeli nie traktujesz kominka jako głównego i jedynego źródła ciepła to proponuję zastosowanie powietrznej pompy ciepła - jeżeli nie potrzebujemy gazu to odpada koszt przyłącza i instalacji gazu, dodatkowo odpada koszt budowy komina do kotła gazowego. Reasumując koszt pompy niejednokrotnie jest porównywalny do budowy kotłowni gazowej na topowym kotle kondensacyjnym. Sprężarki w pompach pracują już od -15, -20C. Powiedzmy od -5C współczynnik COP przekracza 2,5. Najlepiej jest zastosować zbiornik buforowy kombinowany - można znaleźć takie np. w Elektromecie, Lemecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.05.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam Jeżeli nie traktujesz kominka jako głównego i jedynego źródła ciepła to proponuję zastosowanie powietrznej pompy ciepła - jeżeli nie potrzebujemy gazu to odpada koszt przyłącza i instalacji gazu, dodatkowo odpada koszt budowy komina do kotła gazowego. Reasumując koszt pompy niejednokrotnie jest porównywalny do budowy kotłowni gazowej na topowym kotle kondensacyjnym. Sprężarki w pompach pracują już od -15, -20C. Powiedzmy od -5C współczynnik COP przekracza 2,5. Najlepiej jest zastosować zbiornik buforowy kombinowany - można znaleźć takie np. w Elektromecie, Lemecie. Pozdrawiam a ty wogóle rozumiesz na co odpowiadasz, czy tylko tak dla jaj piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.05.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jak masz już gaz, to nad czym się tu zastanawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 12.05.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 a ty wogóle rozumiesz na co odpowiadasz, czy tylko tak dla jaj piszesz? Przeczytaj dokładnie pytanie i moją odpowiedź - nie wiem co jest tam niezrozumiałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 12.05.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A jeżeli chodzi Ci o to , że w pierwszym poście pisze, że ma przyłącz gazu - to nie doczytałem - skupiłem się na odpowiedzi na ostatnie pytanie, w którym autor pisze raczej, że nie chce kotłowni gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.05.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A jeżeli chodzi Ci o to , że w pierwszym poście pisze, że ma przyłącz gazu - to nie doczytałem - skupiłem się na odpowiedzi na ostatnie pytanie, w którym autor pisze raczej, że nie chce kotłowni gazowej. O to też chodziło, ale dodatkowo napisał o kominku, że "uwielbia jak się pali" - stąd wniosek że uwielbia palić w kominku i raczej nie będzie go używał okazjonalnie ale często, może nie non-stop ,ale jednak, a w pierwszym poście pisze o kominku z płaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 12.05.2014 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jak masz już gaz, to nad czym się tu zastanawiać? Na parterze rodzice mają już gaz. My się możemy do nich podpiąć, gazownia robi osobny licznik i po krzyku, jeżeli chodzi o przyłącze, więc dużo mnie to kosztować nie będzie. Komin też muszę postawić, bo rodzice na dole mają gaz, więc spalinowy i kilka wentylacyjnych muszę postawić tak czy inaczej. Kominkiem w zimę palić będę, bo lubię Ale mamy sporą powierzchnię i nie chciałabym żeby było zimno...albo żeby rachunki były wysokie, dlatego szukam czegoś ekonomicznego a nie wiem co lepsze i mam mętlik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 13.05.2014 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 typowa kobieta, poszła na wyprzedaż i kupiła wszystko z napisem promocja Przyznałabym Ci rację, jeżeli rozmawialibyśmy o motocyklach... Mieszkanie będę mieć zupełnie samodzielne i nie chcę nikogo obciążać swoimi rachunkami- myślę, że to sprawiedliwe. Rekreacyjność palenia polega w moim przypadku na tym, że przez co któryś wieczór wrzucam drewno i delikatnie i pomału się pali... W obecnym domu tez mam kominek, więc umiem się nim posługiwać, bez robienia wielkiego ogniska w domu Bufor zatrzyma nagromadzone ciepło a w nocy lub w dzień bez kominka ew. kocioł gazowy przejmowałby funkcje grzewcze. Panele FV będę wykorzystywać w całym domu, bo chyba różnicę w typowych solarach a fotowoltaicznych znasz? Jeżeli będzie nadwyżka prądu to pójdzie na dogrzanie bufora,bo do elektrowni za marne grosze sprzedawać nie zamierzam... Problem miałam jedynie w wyborze pomiędzy dobrym kotłem gazowym a PC, bo jakieś podstawowe źródło ciepła i cwu mieć muszę... a nie wiem co na dłuższą metę będzie dla mnie bardziej korzystne w użytkowaniu, wydajności i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 13.05.2014 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli uważasz, że nie ma co sobie głowy zaprzątać PC? Lepiej kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Twójhydraulik 13.05.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli uważasz, że nie ma co sobie głowy zaprzątać PC? Lepiej kocioł gazowy? Jeżeli masz przyłącz gazu i komin to kupno i montaż powietrznej PC będzie wyższy od kotłowni gazowej a wydatki za ogrzewanie i cwu będą tylko minimalnie niższe od kotłowni gazowej więc kocioł kondensacyjny jest lepsza opcją. Pisałaś, że lubisz palić w kominku tylko ważne żeby dobrać właściwą moc ( praktycznie zawsze należy niedowymiarować moc kominka) a wtedy można by było pokusić się o układ bez bufora z kotłem kondensacyjnym dogrzewającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts