Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykucie bramy garażowej - jakie nadproża

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym przerobić wiatę (pomieszczenie w kształcie położonego na dłuższej ścianie prostopadłościanu, jedna długa ściana obecnie otwarta).

Otwartą ścianę potrzebuję zamurować a w drugiej wybić dwie bramy garażowe (typowe, automatycznie otwierane)

Oczywiście niezbędne będzie wmurowanie nadproży przed wybiciem bram. Zastanawiam się jak to zrobić, bo o ile wykuwanie bram jak i zamurowanie długiej ściany nie stanowi problemu (do zrobienia we własnym zakresie), to zastanawiam się czy dostanę gdzieś (Castorama?) tak długie nadproża (nie wiem, 2m...3m na bramę?) oraz jak je zamontuję. Betonowe nadproża muszą być nieźle ciężkie, nie wiem czy da się to w ogóle zrobić bez specjalistycznych maszyn. Podnieść taki ciżar na wysokość 2,5m to wyczyn, a co dopiero wmurować je...

Wynająć firmę, coby wmurowali nadproża a resztę zrobić we własnym zakresie? Proszę o podpowiedzi.

PS. Jestem z Wrocławia (Leśnica).

Takie nadproża wykonuje się poprzez wkucie stalowych elementów. Moga to byc ceowniki lub dwuteowniki. Co to ma byc dokładnie trzeba policzyć.

Potem jak juz masz wszystko wkuwasz z jednej strony element -wykuwasz do polowy rowek w ścianie pod nadproże,- osadzasz na betonie końce kształownika , pozniej wykuwasz reszte ściany po drugiej stronie i wkuwasz drugi element. Warto skrecić śrubami oba kształtowniki. Jak chcesz na to klsąśc tynki to trzeba je przed monażem owinąc siatką rabitza.

Po skreceniu wukuwasz "drzwi".

W takiej sytuacji gdy na dachu kończą się ściany najlepiej i najtaniej byłoby podeprzeć te podciągi (kratownice) co trzymają fach na szerokości wykonywania obu drzwi podciągiem drewnianym i kilkoma porządnymi stemplami, podciągi skręcić ze sobą lub zespawać gdzieś przy ścianie czymkolwiek górą i dołem by się ewentualnie nie powykręcały, wybrać tą ścianę w całości na oba drzwi i wylać sobie nadproże + słup z betonu. Na pełnej cegle o ile ten mur się nie rozlatuje ze starości 25cm to w zupełności wystarczające oparcie dla nadproża, nawet i 15 wystarczy.

• 2 weeks później...

DSC_0025.jpgOczywiście ze są 2,5 m a nawet dłuższe.

Właśnie muruje garaż na dwa auta u znajomego i tez ma dwoje drzwi garażowych. Kazałem kupić zwykle l,ki po dwie na drzwi. Długość 290, czwartą przywieźli 330 bo nie mieli już krótszych. Obcialem i pani jak ulał. Bez żadnego zalewają nawet w środku spokojnie wytrzymają bo nad nimi tylko dwa rzędy gazobetonu. Solidne zazbrojone ustrojstwo. Cena ok 60zl szt. Do wmurowania wystarczy dwóch mężczyzn ze średnią siłą, leki ważą ok 100 parę kilo jedna wiec byle leszcze jej na ruszt nie wrzuca.

Ps. Najlepiej najpierw wykuc otwory na same elki i słup pomiedzy, po wystawieniu wyburzyc resztę.

Edytowane przez pvo