Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ściany szczytowej

wm1719507790

Recommended Posts

Witajcie.

Na dachu będzie dachówka ceramiczna, folia wstępnego krycia.

Pytanie: Czy można ocieplić ścianę szczytową wełną, bo wszędzie widzę że daje się styropian? Chodzi mi o ocieplenie na szczycie ściany szczytowej a pod folią. Ocieplenie, które połączy ocieplenie zewnętrzne z wewnętrznym - międzykrokwiowym.

Jeżeli można wełną to jaką?

Czy będzie to miało jakiś wpływ na rodzaj późniejszego ocieplenia na ściany zewnętrzne (wełna/styropian)?

Tak pomyślałem o tej wełnie na szczyty, bo zanim będę ocieplał ściany zewnętrzne to trochę czasu minie a w styropianie lubią gniazda robić ptaki, w wełnie już raczej nie.

Pozdrawiam

Szczyt ściany szczytowej zaizoluj styropianem równej grubości co izolacja poddasza.

I połącz to z izolacją ściany.

Tak pomyślałem o tej wełnie na szczyty, bo zanim będę ocieplał ściany zewnętrzne to trochę czasu minie a w styropianie lubią gniazda robić ptaki, w wełnie już raczej nie.

Pozdrawiam

to znowu kuny ... tak można się nastraszyć że dostaniesz paraliżu i nic nie zrobisz.

Ptaki to przykręcisz deskę od zewnątrz i po problemie.

Skoro później zamierzasz robić elewację to jak zamierzasz zabezpieczyć folię od spodu na szczytach i okapach? Oczywiście ściane szczytową możesz z wierzchu izolować wełną. Pozdrawiam.

Na szczytach folii nie będzie widać, bo jest nadbitka. Więc zabezpieczona. Pod okapami będzie skrzynka, którą wykonam w pierwszej kolejności po dachu. Jeśli źle myślę, to proszę o poprawienie.

Rozumiem, że będziesz montował podbitkę do spodu krokwi? Fajny pomysł z tym przeskokiem. Zrób zdjęcia po wykonaniu. Pozdrawiam.

Nie. Nadbitka będzie, czyli deseczki NA krokwi. Na deseczkach folia, kontrłaty i łaty. A w okapie skrzynki prostopadłe do ściany. W projekcie mam elewacje piętra wykończoną deskowaniem, więc to deskowanie przejdzie w skrzynki w okapach.

• 1 year później...

Witam,

Odświeżam temat bo przymierzam się do tematu ocieplenia ściany szczytowej.

Nie umiem zdecydować się na materiał. Spotkałem się z różnymi rozwiązaniami : wełna, styropian, xps, płyty pir...

Ma ktoś doświadczenie/stosował i podzieli się uwagami? dodam że elewacja raczej nie będzie robiona w tym samym sezonie co dach.

Zrobiłem ścianę szczytową jakieś 5 cm wyżej niż krokiew. Krokiew przylega do ściany szczytowej od wewnątrz (druga od skraju dachu). Krokiew mam na 20cm wysoką, więc na ścianę 15 cm styropianu na piance, żeby dobrze przylegał do ściany i do krokwi. Niby te 5 cm daje jakiś tam mostek cieplny, ale. Jeszcze przyjdzie 10 cm ocieplenia nakrokwiowo.

Ocieplenie dachu pewnie dasz 25-30cm więc sciane szczytową na równo z dołem krokwi a na nią kleisz styro 15cm.

Rozumiem że miałeś na myśli styro grubości wysokości krokwi?

Plan jest taki żeby szczytową dojechać do dołu krokwi, na to 20 cm styro (wys. krokwi) . Później na krokwiowo jeszcze pewnie 10 cm tak żeby całość miała 30cm grubości.