Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ściany szczytowej

wm1719507790

Recommended Posts

kiedy budowałem swój dom widziałem na kilku innych budowach, że ścianami szczytowymi dojeżdżali do samej góry, tj. górnej krawędzi krokwi. Niektórzy nawet zajadle bronili swoich racji, że "tak ma być" :)

No bo kiedys tak miało być.

Ja u siebie tez zrobilem do konca i pozniej wycinałem. W momencie kiedy na dachu pojawiał sie szron bardzo ładnie na blasze było widać w którym miejscu idzie ściana.

Edytowane przez photos

kiedy budowałem swój dom widziałem na kilku innych budowach, że ścianami szczytowymi dojeżdżali do samej góry, tj. górnej krawędzi krokwi. Niektórzy nawet zajadle bronili swoich racji, że "tak ma być" :)

Bo tak może być w przypadku np. poddasza nieużytkowego . Mostki termiczne najprościej porównać do chodzenia na mrozie w rozpiętej i zapiętej kurtce . Różnicę się odczuwa natychmiast :)

...Plan jest taki żeby szczytową dojechać do dołu krokwi, na to 20 cm styro (wys. krokwi) . Później na krokwiowo jeszcze pewnie 10 cm tak żeby całość miała 30cm grubości.

Bardzo złe rozwiązanie. Pozdrawiam.

Właśnie też nurtuje mnie problem ocieplenia szczytu.

W normalnej sytuacji zastosowałbym ocieplenie z odpowiednią szczelina wentylacyjną ale... mam dach bez okapowy i ostatnią krokiew po wewnętrznej stronie ściany szczytowej. Ocieplenie w moim przypadku musi być podporą deskowania na szerokości 45cm (bloczek + ocieplenie muru).

Wygląda to mniej więcej jak na tym przykładzie

http://www.archipelag.pl/files/BlogTopic/c8tgsau08o3mtb/4unghli08o4hrk/e.jpg

Czy płyta mfp może leżeć w taki sposób na ocieplonych szczytach czy powinienem wykonać dodatkową konstrukcję wsporczą ?

Stefan,w projekcie ten szczyt jest tylko murowany czy zbrojony stalą i betonem ?

W moim przypadku jest to pełen wieniec przez całą długość szczytów aż do kalenicy. Wieniec jest na wysokości dolnej krawędzi krokwi.

Fotka z przykładu pokazuje jak deskowanie 'wisi' nad szczytami ale faktycznie ta konstrukcja prosi się o wzmocnienie ... chociaż słup.

...Dlaczego to ma być źle?

Należy się coś zdecydować albo izolacja tradycyjnie pomiędzy krokwie i pod krokwie (takie rozwiązanie daje możliwość wentylacji) albo izolacja nakrokwiowa (bez potrzeby wentylacji). Duży błąd proponowanego rozwiązania to warstwa wierzchnia 2 razy cieńsza od warstwy pomiędzy krokwiami. Spowoduje to, że tzw. "Punkt Rosy" znajdzie zawsze w warstwie pomiędzy krokwiami bez możliwości wentylacji. Stanowi to poważne zagrożenie dla konstrukcji. Pozdrawiam.

Należy się coś zdecydować albo izolacja tradycyjnie pomiędzy krokwie i pod krokwie

Właśnie o to mi chodziło i tak mam zamiar zrobić.

Mój błąd, pisząc :

Plan jest taki żeby szczytową dojechać do dołu krokwi, na to 20 cm styro (wys. krokwi) . Później na krokwiowo jeszcze pewnie 10 cm tak żeby całość miała 30cm grubości.

powinienem napisać pod krokwiowo

.... Musisz myśleć cały czas kategoriami wełny ?

Różnica między nami jest taka, że ja staram się myśleć. Do tego wiedza i długoletnie doświadczenie upoważnia mnie do takich wpisów. Oczywiście możesz mieć inne zdanie i poprzeć je wyliczeniami i wykresami. Pozdrawiam.

• 9 months później...

Wrzucam do tego wątku jako ciekawostkę do dyskusji.

Poprosiłem znajomego o wykonanie obliczeń rozkładu temperatury dla ściany szczytowej.

Pierwszy rysunek przedstawia sytuację gdy ściana dochodzi do dachu.

Drugi rysunek to ściana szczytowa ocieplona od góry.

Założenia:

1. Zewnętrzna temperatura -20 st. C

2. Wewnętrzna temperatura + 18 st. C

3. Warstwy izolacji termicznej wykonane są z materiału o lambdzie 0,04 (czerwone ramki na rysunkach)

a. elewacja - 20 cm styropianu

b. poddasze - 30 cm piany otwartokomórkowej

c. ocieplenie ściany szczytowej - 10 cm styropianu

4. Ściana wykonana z Porothermu 25 cm

Na brązowo na obu rysunkach zaznaczono warstwę o temperaturze od +1 do +4 st. C

Sciana szczytowa bez ocieplenia.jpg

Sciana szczytowa ocieplona.jpg

Edytowane przez Rex_Kos