Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przedwojenne płytki ceramiczne, jak je odnowić?

Rafałer

Recommended Posts

Witam, mam taki problem, mianowicie chce bardzo odnowić stare ceramiczne płytki w mojej łazience, niestety jednak kiedy się wprowadziłem w te stare budownictwo, to teściu pociągną mi wodę przez podłogę do umywalki, jednakże nie wymieniliśmy starej odpływowej ceramicznej rury, położyliśmy kafelki, które teraz mi zerwali ze względów na tą ceramiczną rure. Teraz pytanie czy jest szansa odnowić te kafelki stare bo lubię takie rzeczy, kawał historii dom jest z około 1920 może wcześniej, fugi się praktycznie utleniły a na miejsce w którym były rury pod podłogą mam zamiar dać dywanik do kibelka i szafke na wspomnianą umywalke przez co nie będzie widać ubytku.

Jak się zabrać za odnowienie tych płytek?

Jeszcze dodam, że ktoś te płytki (chyba za PRLu) pomalował olejną farbą ale pod wpływem mojej opalarki ładnie schodzi, tylko co dalej...

Te kafelki są kwadratowe (czarno białe) tylko te białe tak jakby... nie były białe już tylko szare, wiem że są farby do kafelek tylko czy jak je tak potraktuje to będą wyglądały?

Jeszcze dodam, że ktoś te płytki (chyba za PRLu) pomalował olejną farbą ale pod wpływem mojej opalarki ładnie schodzi, tylko co dalej...

Te kafelki są kwadratowe (czarno białe) tylko te białe tak jakby... nie były białe już tylko szare, wiem że są farby do kafelek tylko czy jak je tak potraktuje to będą wyglądały?

Tak opalarką powinno zejść, do tego cienkim papierem ściernym. Fugi możesz 'wydłubać' specjalnym nożem do fug, kosztuje ok 10 zł, później uzupełnij fugi samorozlewającą się fugą, dzięki czemu wejdzie Ci w każdą szczelinę. Są farby do kafelek tylko nie wiem jak do tych to będzie wyglądało :)