Karlsen 12.05.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witam. Posiadam schody strychowe firmy Fakro, najcieplejsze, jakie są dostępne na rynku. Jednak 6 cm styropianu w ich konstrukcji, to dla mnie zdecydowanie za mało. Nad schodami wykonałem z płyt osb skrzynię oraz klapę górną ("kontr-klapę"). W przestrzeń powstałą w skrzyni układałem 20 cm wełny zawiniętej w solidny worek. Wełna idealnie wypełniała przestrzeń, a dzięki folii nie strzępiła się. Ponieważ schody strychowe po zamknięciu nie tworzyły idealnie płaskiej powietrzni, a chciałem maksymalnie dobrze docieplić je, właśnie te 20 cm miękkiej wełny okazało się świetnym rozwiązaniem. Problem pojawił się, kiedy punkt wykraplania (tzw. rosy) przenosił się w skrzynię. Po otwarciu schodów miałem sporo kropli wody. Przyznam, że wyczerpałem pomysły, w jaki sposób skutecznie docieplić schody, aby uniknąć powstawania punktu rosy wewnątrz "skrzyni". Poniżej rysunek, jak to wygląda u mnie. Może macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 13.05.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Uszczelka była od początku. Ciężar pokrywy dość dobrze ją dociskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.05.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 chodzi mi o uszczelnienie nie nad schodami a pod schodami, tam gdzie styropian układ warstw paroszczelnych zawsze musi być najlepszy na spodzie najgorszy na wierzchu, czyli przydało by się też wyciąć kilka cm uszczelki na tej klapie z wełną nad schodami, albo zrobić kilka dziurek w folii Schody strychowe Fakro, które użytkuje posiadają fabryczną uszczelkę po całym obwodzie. Dół schodów jest szczelny. Otwory w dodatkowej klapie (od góry), które sugerujesz miałem już wykonane. Liczyłem, że pozwolą one odparować skroplinom. Tak się nie działo. Eksperymentowałem również z zamkniętymi otworami. Nie przyniosło to pożądanego rezultatu. Punkt rosy jest bezlitosny. Pozostaje ocieplenie powyżej klapy, ale jest to kłopotliwe z uwagi na otwieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts