Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompleksowe porównanie okien

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Nazbierałem pełno ofert okien do nowo budowanego domu. Poniżej zamieszczam zrzut porównań cen i rodzajów. Czy mógłby ktoś obeznany w temacie rzucić okiem i napisać która opcja jest sensowna? Dom ok 200m2, pompa ciepła, podłogówka 100%, występuje okno tarasowe o długości 5360mm.

Na końcowy wybór składają się jedno pole "okna zwykłe" i jedno "PSk/HST/Drutex" - to to duże tarasowe.

Dziękuję ślicznie :)

Edytowane przez PLayer2001

Pomieszanie z poplątaniem. Patrzę na Twoją tabelę od pół godizny u próbuję dojść ładu, ale widocznie ujęcia tabelaryczne do mnie nie przemawiają.

Zastanawia mnie jednak to, że w swojej stopce podałeś lokalizację Śląsk, a okien szukasz m.in w Toruniu i Gdyni???

Pomieszanie z poplątaniem. Patrzę na Twoją tabelę od pół godizny u próbuję dojść ładu, ale widocznie ujęcia tabelaryczne do mnie nie przemawiają.

Zastanawia mnie jednak to, że w swojej stopce podałeś lokalizację Śląsk, a okien szukasz m.in w Toruniu i Gdyni???

Tylko to Cię zastanawia?

Podziwiam Cię Fin, doprawdy podziwiam. Otworzyłem tabelkę na chwilę, zobaczyłem, policzyłem ilość ofert, zamknąłem, splunąłem i poszedłem zapalić (choć nie palę)

Szanowny Panie PLayer2001

Zapewne jak wyślesz jeszcze kolejnych 100 zapytań będziesz więcej wiedział i wybór będzie łatwiejszy

Pierwszy rzut i pytanie podstawowe - pogięło Cię chłopie ? Bezrobotny jesteś że masz tyle czasu by innym d... zawracać ?

Zdecyduj się choć czego chcesz bo w tej tabelce od sasa do lasa i konia z rzędem temu kto cokolwiek może Ci odpowiedzieć

Od tego zacznij, później masz grupę budujących na Śląsku, podpytaj, dowiedz się kogo Ci mogą polecić - ludzie najszybciej wskażą Ci jakich miejsc unikać a do jakich przyjść z flaszką by dobrą obsługę mieć ;)

Ale najpierw musisz wiedzieć czego chcesz - od tego zacznij

Rzeczywiście może wyglądać to troszkę zamieszanie. Tu jest około 8 firm, więc wcale nie aż tak dużo jeśli chodzi o decyzję, że tak powiem dożywotnią, przynajmniej ja nie planuję zmieniać okien za 5 lat. Tak wiele pozycji wynika z tego, że z reguły każda z firm podawała różne opcje na duże okno tarasowe (HST, PSK, niektórzy proponowali zmniejszenie otworu okiennego itp.) Stąd tyle pozycji. Budowa będzie w okolicach Torunia. Jest wycena z dolnego śląska, ściślej mówiąc Wrocławia, jako, że znajomy tam pracuje i podesłał swoją ofertę. I tu ciekawostka. Różnica między Wrocławiem a Toruniem to 8000zł na korzyść Wrocławia. Drutex, niby najlepszy i często niby najtańszy, wcale takim nie jest.

Może wygląda to jak przerost formy nad treścią ale zasadniczo chciałbym wydawać pieniądze z głową. Rozeznanie rynku to podstawa a niestety przebywam za granicą więc nie możliwości podjechania do salonu i obejrzenia. W Polsce będę tylko na 2 tygodnie. Okna będą montowane bez mojej obecności, stąd być może nieco przesadne drążenie tematu.

Drutex najlepszy? Chyba w reklamie TV

Teraz, mając jakiekolwiek pojęcie, zgadzam się w 100%. Zanim rozpocząłem badanie rynku, każdy jeden znajomy, którego pytałem mówił bierz Drutexa.

Wciąż jest to brane pod uwagę ale najbardziej skłaniam się ku Adamsowi na profilu Aluplast 8000 i okuciach Segienia Titan. Duże tarasowe okno będzie w systemie PSK, 4 części, 2 środkowe rozsuwane na boki, z automatem. Wydają się te okna być jednymi z najcieplejszych za najrozsądniejszą cenę. Teraz pozostała kwestia czasu gwarancji na montaż (Drutex daje mi 4 lata, z reguły są to 2 lata), no i ceny ostatecznej.

I tu ciekawostka. Różnica między Wrocławiem a Toruniem to 8000zł na korzyść Wrocławia. Drutex, niby najlepszy i często niby najtańszy, wcale takim nie jest.

Za darmo zamontuję Ci okna które wybierzesz, jeśli udowodnisz, że za dokładnie TO SAMO masz 8 tys. różnicy między miastami. Warunek: porównajmy chociaż po 2-3 firmy tej samej fabryki z regionu, bo mógł się trafić na wyjątek który chciał skroić "bogacza z zagranicy" ale to mało prawdopodobne. Już bardziej to, że pierwsza oferta była wysoka, by w następnej rozmowie dać Ci 50% rabatu.

Tak wygląda rynek nie tylko w oknach. Yarisa możesz kupić za 39 900 (była taka reklama) ale egzemplarz który by mnie interesował kosztuje dwa razy tyle. Jest różnica? Bez wnikania w szczegóły tego nie dojdziemy.

Tak czy inaczej - poplątałeś wiele rzeczy które zniechęcają do studiowania tej tabeli (ceny za montaż, komory, okucia itp).

Ja mam pytanie: co Klientowi daje gwarancja na montaz 2 lub 4 lata? Co uważacie? Jestem ciekaw Waszych uzasadnień.

Jak już dokonam wyboru, podeślę Ci na maila obie oferty do porównania. Różnica w cenie wynika również z różnicy ceny montażu.

Odpowiadając na pytanie: dla mnie gwarancja na montaż jest ważna, ponieważ będę mieszkał w domu najwcześniej 2-3 lata po montażu. Do tego czasu okna będą sporadycznie otwierane, pewnie tylko w wakacje przez może 2 tygodnie. Więc niejako użytkowanie właściwe u mnie zaczyna się sporo po zamontowaniu.

Witam

Ja mam pytanie: co Klientowi daje gwarancja na montaz 2 lub 4 lata? Co uważacie? Jestem ciekaw Waszych uzasadnień.

To mnie rozwala całkowicie jak to jest, że montaż ma krótszą gwarancję od okna ? jeżeli jest dobrze wykonany to i 10, 20 czy 30 lat będzie wszystko OK.

Pozdrawiam

Ok, to sprecyzuję swoje wątpliwości:

- co wg Was obejmuje gwarancja na montaż a czego nie obejmuje gwarancja na okna?

Czy to sporadycznie otwierane okno zaczyna obcierać o ramę po 3 roku? To podlega gwarancji na okna? Montaż? a może wcale, bo regulacja jest zwykłą czynnością obsługową i z założenia powinna być płatna? Lub niech będzie inny przykład - okno wypada z zawiasów. To podglega gwarancji na montaż? czy okno?

Ciekaw jestem Waszego uzasadnionego stanowiska, bo dla mnie gwarancja na montaż to termin marketingowy. Oczywiste chyba jest, że klient z problemem przychodzi do mnie, ja sprawdzam zasadność i ew. przyczynę by wykluczyć właśnie czynności obsługowe lub montażowe i dopiero wtedy zgłaszam reklamację dalej. I chyba nie myślicie, że sprzedawca po 2 latach powie klientowi, że jego już temat nie dotyczy?

Witam

- co wg Was obejmuje gwarancja na montaż a czego nie obejmuje gwarancja na okna?

Czy to sporadycznie otwierane okno zaczyna obcierać o ramę po 3 roku? To podlega gwarancji na okna? Montaż? a może wcale, bo regulacja jest zwykłą czynnością obsługową i z założenia powinna być płatna? Lub niech będzie inny przykład - okno wypada z zawiasów. To podglega gwarancji na montaż? czy okno?

Ciekaw jestem Waszego uzasadnionego stanowiska, bo dla mnie gwarancja na montaż to termin marketingowy. Oczywiste chyba jest, że klient z problemem przychodzi do mnie, ja sprawdzam zasadność i ew. przyczynę by wykluczyć właśnie czynności obsługowe lub montażowe i dopiero wtedy zgłaszam reklamację dalej. I chyba nie myślicie, że sprzedawca po 2 latach powie klientowi, że jego już temat nie dotyczy?

finlandia - marketingowy ? marketingowy to by był jakby ktoś dał 50 lat gwarancji :) znam ekipy montażowe, które dają 10 lat gwarancji na montaż - co obejmuje ? 2 główne sprawy - stabilność zamocowania oraz jego szczelność.

Pozdrawiam

To jest bardzo dobre pytanie. Szczerze mówiąc nie wiem co jest w takiej gwarancji ale zawsze wszędzie mądrzy ludzie pisali, że montaż się liczy i niby gwarancja na to, więc zabiegam o możliwie jak najdłuższy czas gwarancji.

Co powinno być w takiej gwarancji, lub co standardowo jest?

To jest bardzo dobre pytanie. Szczerze mówiąc nie wiem co jest w takiej gwarancji ale zawsze wszędzie mądrzy ludzie pisali, że montaż się liczy i niby gwarancja na to, więc zabiegam o możliwie jak najdłuższy czas gwarancji.

Co powinno być w takiej gwarancji, lub co standardowo jest?

No właśnie. Co tam powinno być? Moze wypowiedzą się Ci, którzy "dają" tą gwarancję w formie pisemnej.

Mam nadzieję, ze to coś więcej niż słowa "udzielam gwarancji na montaż".

MMichał - szczelność i trwałość połączenia - ok. Ale załóżmy że jej nie ma w 3 czy 4 roku. Klient zgłasza reklamację że mu wieje oknami. Sądzisz że reklamacja skazana jest na odrzucenie, bo minęło dwa lata od montażu i sprzedawca sie wyprze poprawki?

Witam

MMichał - szczelność i trwałość połączenia - ok. Ale załóżmy że jej nie ma w 3 czy 4 roku. Klient zgłasza reklamację że mu wieje oknami. Sądzisz że reklamacja skazana jest na odrzucenie, bo minęło dwa lata od montażu i sprzedawca sie wyprze poprawki?

Widzisz fin wg mojego osądu to bez dyskusyjnie należy to poprawić ale ...jeżeli gwarancja udzielona została na 2 lata to już tylko od sprzedawcy zależy jak się ustosunkuje do tematu - zaryzykuję stwierdzenie, że Ty byś tematem się przejął i poprawił co trzeba ale to TY a inni ???

Jeżeli ja nadzoruje montaż - a zdarza mi się czasami - to śmiało mogę dać gwarancje, że przez 10 czy 15 lat nic się dziać nie będzie. :)

jednak to są montaże, które kosztują więcej niż 15 zł :) ale wykonywane bez "kompromisowych" rozwiązań.

Pozdrawiam

No właśnie. Co tam powinno być? Moze wypowiedzą się Ci, którzy "dają" tą gwarancję w formie pisemnej.

Mam nadzieję, ze to coś więcej niż słowa "udzielam gwarancji na montaż".

Sądzę, że w 99% wypadków tak się stanie

Powiem więcej. Wielce prawdopodobne że firma sprzedająca i montująca okna zmieni nazwę, zmieni miejsce lub zniknie zajmując się teraz myciem podłóg. W sezonie rotacja monterów i sprzedawców jest przeogromna.

Gwarancja na montaż obejmuje

- stabilność zamontowanej stolarki

- prawidłowe uszczelnienie połączenia okna z murem.

Dlaczego tylko tyle lub raczej patrząc na zdjęcia tu prezentowane AŻ tyle?

Bo Fin, montaż sprowadza się do zamontowania okna w otworze i uszczelnienia połączenia.

Jak za dwa-trzy lata zadzwoni do Ciebie klient mający kłopoty z zamontowanym oknem, że mu "haczy" skrzydło i okaże się, że jest to efektem przenoszenia się okna bo . . . bo nie zostawiłeś klocków podporowych - odpowiadasz. W twoim interesie jest zawszeć w protokole odbioru potwierdzenia faktu pozostawienia klinów bo kolejne ekipy czynią z nimi cuda.

Regulacja okien - to zupełnie do innego.

I powiem Ci, że okna od dobrego producenta, w połączeniu z prawidłowym ich osadzeniem w murze, po zamontowaniu i wyregulowani rzadko kiedy wymagają jakiejkolwiek regulacji przez najbliższe kilka lat. Wyregulowane po pełnym sezonie tej regulacji nie wymagają wcale. Może się zdarzyć ale jest to wyjątkowo sporadyczne