Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Podłoga drewniana na ogrzewaniu podłogowym?

Redakcja

Recommended Posts

Witam.

Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu).

Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii?

Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki?

http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu).

Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii?

Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki?

http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg

fachowiec? A skąd lub dokąd?

Drewno które wybrałeś jest jak najbardziej odpowiednie na ogrzewanie podłogowe. Najważniejsze są te elementy przygotowania, które wymienił parkiet, więc nie będę się powtarzał. Jedynie mogę dodać coś o przygotowaniu podłoża (wylewki), czego kolega parkiet nie ujął. Jeżeli ta wiedza jest tobie potrzebna, proszę dać znać.

• 4 weeks później...
a ja mam samą folię i piankę pod panelami i też jakoś panele dają radę

Ta folia z Grafenu jest skoro utrzymuje panele i meble na nich?:D

Mam wielki dylemat z czego podłoga w salonie z wyjściem na taras (ceramika czy drewno). Są świetne warunki na przyklejenie parkietu. Równiutka posadzka anhydrytowa z OP, ale boję się zniszczeń na parkiecie piaskiem z tarasu.

Pozdrawiam

Cezary

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
fachowiec? A skąd lub dokąd?

Drewno które wybrałeś jest jak najbardziej odpowiednie na ogrzewanie podłogowe. Najważniejsze są te elementy przygotowania, które wymienił parkiet, więc nie będę się powtarzał. Jedynie mogę dodać coś o przygotowaniu podłoża (wylewki), czego kolega parkiet nie ujął. Jeżeli ta wiedza jest tobie potrzebna, proszę dać znać.

Kontynuując, doradź proszę czy klej wakol ck 450 plus grunt 3055 będzie wystarczający do mozaiki czy trzeba coś mocniejszego np. ms260 i pu 280.

Jaką wilgotność powinno mieć drewno i podłoga i jak to sprawdzić najprościej.

• 2 weeks później...
I znów nie wiem, na ile wiarygodny jest ten artykuł: http://domifikacje.pl/better-home/co-laczy-zmarzniete-stopy-kredyt-ogrzewanie-podlogowe/, ale poleciłam go rodzicom (remontują dom, bom się wzięła i wyprowadziła). Jeśli to przerost formy nad treścią. dajcie znać, jeszcze ich ostrzegę. W sumie na razie zbierają plany i liczą koszty. Trochę tego będzie...

• 1 month później...
A właśnie, że zimne podłogi są zdrowe! Dobre na krążenie i hartujące.

Ale ogrzewanie podłogowe jest za to przyjemniejsze, bo stopy nie zmarzną.

Niekoniecznie prawda z tym, ze stopy nie zmarzną. U mnie na całym parterze jest tylko podłogówka. W domu ciepło, ok. 21-22 stopnie - taką temperaturę lubimy, a podłoga zimna. Często muszę dodatkowe skarpety wkładać. Ciepłą podłogę to czuć tylko w łazience i to też bez przesady. Musiałabym termostaty na 25 stopni lub więcej ustawić chyba, żeby czuć ciepłą podłogę, no ale wtedy w domu byłoby za ciepło. Ale podłogówka działa, bo mieszkamy już ponad 7 lat i tylko tak grzejemy. Więc to, ze przy podłogówce podłoga ciepła, to nie zawsze prawda.

• 9 months później...
  • 2 months później...
Do ogrzewania podłogowego przy drewnianej podłodze podchodziłem zawsze bardzo sceptycznie, ale odkąd znajomi mają przekonałem się i uważam że to świetne rozwiązanie. Nic się nie u nich nie rozchodzi rozchodzi, nie pęka czego się zawsze obawiałem, ale z tego co wiem trzeba uważnie sprawdzić produkt przed zakupem bo nie każde drewno się nadaje