Gość Konto usunięte na żądanie 25.10.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Zastosowałem u siebie podobne rozwiązanie. Na parterze mamy terakotę, a na piętrze panele. O ile te na górze ładnie się przegrzewają o tyle szybciej wychładzają i w porównaniu z dołem gdzie jest terakota to tam dłużej trzyma ciepło. W kwestii deski warstwowej zrobionej na warstwie sklejki to u jednego członka mojej rodziny jest takie rozwiązanie to po 4 sezonach grzewczych ów deska jest miejscami na tyle porozklejana, że myślą już o wymianie podłogi- oczywiście deski dedykowane pod ogrzewanie podłogowe i nie były kupowane w "markecie". Nie wiem czy wynika to z tego, że nie była utrzymywana odpowiednia wilgotność- czy sposób jej ułożenia był niezgodny ze standardami - jednak wygląda to fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Zastosowałem u siebie podobne rozwiązanie. Na parterze mamy terakotę, a na piętrze panele. O ile te na górze ładnie się przegrzewają o tyle szybciej wychładzają i w porównaniu z dołem gdzie jest terakota to tam dłużej trzyma ciepło. W kwestii deski warstwowej zrobionej na warstwie sklejki to u jednego członka mojej rodziny jest takie rozwiązanie to po 4 sezonach grzewczych ów deska jest miejscami na tyle porozklejana, że myślą już o wymianie podłogi- oczywiście deski dedykowane pod ogrzewanie podłogowe i nie były kupowane w "markecie". Nie wiem czy wynika to z tego, że nie była utrzymywana odpowiednia wilgotność- czy sposób jej ułożenia był niezgodny ze standardami - jednak wygląda to fatalnie. Ogrzewanie podłogowe z drewnianą posadzką jest stosunkowo '' młodym" rozwiązaniem, nie opisanym szczegółowo w żadnych zaleceniach, wytycznych czy normach. Kiedyś, zresztą i dzisiaj istnieje pogląd, że na podłogówkę drewno w ogóle się nie nadaje. Często słyszy się opinie, że jeśli podłogówka i drewno, to tylko warstwowe. Teraz spotykam się z opiniami, że (jak w poście powyżej) warstwówka też odpada. A tak naprawdę, zarówno drewno lite jak i warstwowe, sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym. Ważne jest dopasowanie rodzaju elementów oraz gatunku drewna do danego ogrzewania. Ważny jest producent podłogi jak i parkieciarz, ale najważniejszy jest projektant, który potrafi skonfigurować funkcjonowanie ogrzewania z właściwościami drewna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.10.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Ogrzewanie podłogowe z drewnianą posadzką jest stosunkowo '' młodym" rozwiązaniem, nie opisanym szczegółowo w żadnych zaleceniach, wytycznych czy normach. Kiedyś, zresztą i dzisiaj istnieje pogląd, że na podłogówkę drewno w ogóle się nie nadaje. Często słyszy się opinie, że jeśli podłogówka i drewno, to tylko warstwowe. Teraz spotykam się z opiniami, że (jak w poście powyżej) warstwówka też odpada. A tak naprawdę, zarówno drewno lite jak i warstwowe, sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym. Ważne jest dopasowanie rodzaju elementów oraz gatunku drewna do danego ogrzewania. Ważny jest producent podłogi jak i parkieciarz, ale najważniejszy jest projektant, który potrafi skonfigurować funkcjonowanie ogrzewania z właściwościami drewna. Pozdrawiam. a tym projektantem w 90% musi być parkieciarz z wyjątkową wiedzą i otwartą głową. Kładę bezusterkowo na ogrzewanie podłogowe lite deski 16mm do szerokości 160mm. Jednak przed ułozeniem rozmawiam ze zleceniodwcą i spisuję notatki, które są podpisywane. No i jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 a tym projektantem w 90% musi być parkieciarz z wyjątkową wiedzą i otwartą głową. Kładę bezusterkowo na ogrzewanie podłogowe lite deski 16mm do szerokości 160mm. Jednak przed ułozeniem rozmawiam ze zleceniodwcą i spisuję notatki, które są podpisywane. No i jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Nie dziwię się, jesteś perfekcjonistą w tym fachu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 20.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 O co chodzi z tym wygrzewaniem? To trzeba zrobić zawsze przed układaniem podłogi drewnianej na podłogówce? czy tylko na świeżych wylewkach ? ja mam wylewki na poddaszu zrobione 3 lata temu, to też musze robić wygrzewanie przed ułożeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 O co chodzi z tym wygrzewaniem? To trzeba zrobić zawsze przed układaniem podłogi drewnianej na podłogówce? czy tylko na świeżych wylewkach ? ja mam wylewki na poddaszu zrobione 3 lata temu, to też musze robić wygrzewanie przed ułożeniem ? nigdy nie wiadomo co się przez trzy lata wydarzyło. jezeli nawet nic katastrofalnego, to podłoze mineralne jest także higroskopijne i może zależnie od klimatu otoczenia nabrać wilgoci. Na pewno trzeba zmierzyć wilgotnośc resztkową w podłożu. Nie p[owinna być wyższa, niż 1,1-1,3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia.lenk 14.12.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 film b.dobry potrzeba było naprawdę dobrego fachowca z doświadczeniem który nie zepsuje roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 04.01.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 My mamy deski z bambusa klejonego skręcanego na podłogówce. Leży w części salonu i na całej górze - w sypialniach i w holu. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Posadzkę rzeczywiście porządnie wygrzewaliśmy w środku lata w upały 2 tygodnie. Podłoga sprawdza się doskonale, służy 3 sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BogdanNalej 18.02.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 znajomi też ostatnio zrobili sobie podłogówkę, i mają na dole terakote na górze drewno;) podpytam na dniach jak im się sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjap 27.02.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Od 1,5 roku użytkuję podłogówkę w całym domu ( płytki + deska trójwarstwowa, ), łącznie z garażem. Doskonale się spisuje i nie zamieniłabym tego na żadne grzejniki. Grzejniki mam tylko dodatkowo w łazienkach i pralni, ale używam ich sporadycznie, bardziej jako wieszaka na ręczniki Dodam że mam możliwośc sterowania zadaną temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. I jeszcze dodam, że jestem alergikiem - żadnych problemów z powodu podłogówki nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka200 03.03.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Co sądzicie o trójwarstwowej desce barlineckiej na podłogówkę? Czy ktoś z was użytkuje i mógłby coś na ten temat powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Werra87 28.03.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Nie jestem fachowcem, ale z tego co wiem od sprzedawcy z vox-u to na podłogówkę dobrze wybrać bambus, merbau, teak. Generalnie egzotyki bo podobno dobrze znoszą różnicy temp. i wilgotności. A w sklepie pytałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 19.04.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Właśnie ja rówież czytałem i słyszałem, że na ogrzewanie podłogowe to najlepsze będzie drewno egzotyczne jak merbau,iroko, bambus. A z rodzimego drewna to dąb, bo mają niewielki współczynnik skurczu i spory czas osiągnięcia równowagi higroskopijnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 30.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Właśnie całkowicie zgadzam się z Mateo, że jeżeli drewno na podłogówke to tylko egzotyczne i ewentualnie dąb, ale to zależy już od tego komu bardziej się dana deska podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kminek 04.05.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 A co myślicie o drewnie korkowym w takiej sytuacji? Nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.05.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 A co myślicie o drewnie korkowym w takiej sytuacji? Nadaje się? Nadaje się pod warunkiem, że opór okładziny będzie < 0,15 m2K/W. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjap 29.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Właśnie całkowicie zgadzam się z Mateo, że jeżeli drewno na podłogówke to tylko egzotyczne i ewentualnie dąb, ale to zależy już od tego komu bardziej się dana deska podoba Ja akurat mam trójwarstwową deskę dębową i nie mam z nią najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.07.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Ja akurat mam trójwarstwową deskę dębową i nie mam z nią najmniejszego problemu Piszesz o tym co widzisz, natomiast nie wiesz ile ciepła ucieka do gruntu w przypadku nieodpowiedniego dobrania izolacji pod posadzką i wokół niej, wszak deska barlinecka to stosunkowo duży opór dla przewodzenia ciepła. Podłoga ogrzewana to zespół warstw odpowiednio skonfigurowanych, inaczej to ciągłe straty i niepotrzebne stałe koszty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byYoa 21.07.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Właśnie całkowicie zgadzam się z Mateo, że jeżeli drewno na podłogówke to tylko egzotyczne i ewentualnie dąb, ale to zależy już od tego komu bardziej się dana deska podoba ja mam deskę trójwarstwową dębową właśnie ułożoną na podłogówce i z niecierpliwością czekam na sezon grzewczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 30.07.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 ja mam deskę trójwarstwową dębową właśnie ułożoną na podłogówce i z niecierpliwością czekam na sezon grzewczy:) [ATTACH=CONFIG]325000[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]325001[/ATTACH] No świetnie u Ciebie to wygląda Oby dawało jak najwięcej ciepła, a deska wyglądała dalej tak pięknie. Pozdrawiam PS Pisz jak tam w sezonie grzewczym będzie sobie radziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts