Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Podłoga drewniana na ogrzewaniu podłogowym?

Redakcja

Recommended Posts

Gość Konto usunięte na żądanie
Zastosowałem u siebie podobne rozwiązanie. Na parterze mamy terakotę, a na piętrze panele. O ile te na górze ładnie się przegrzewają o tyle szybciej wychładzają i w porównaniu z dołem gdzie jest terakota to tam dłużej trzyma ciepło. W kwestii deski warstwowej zrobionej na warstwie sklejki to u jednego członka mojej rodziny jest takie rozwiązanie to po 4 sezonach grzewczych ów deska jest miejscami na tyle porozklejana, że myślą już o wymianie podłogi- oczywiście deski dedykowane pod ogrzewanie podłogowe i nie były kupowane w "markecie". Nie wiem czy wynika to z tego, że nie była utrzymywana odpowiednia wilgotność- czy sposób jej ułożenia był niezgodny ze standardami - jednak wygląda to fatalnie.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastosowałem u siebie podobne rozwiązanie. Na parterze mamy terakotę, a na piętrze panele. O ile te na górze ładnie się przegrzewają o tyle szybciej wychładzają i w porównaniu z dołem gdzie jest terakota to tam dłużej trzyma ciepło. W kwestii deski warstwowej zrobionej na warstwie sklejki to u jednego członka mojej rodziny jest takie rozwiązanie to po 4 sezonach grzewczych ów deska jest miejscami na tyle porozklejana, że myślą już o wymianie podłogi- oczywiście deski dedykowane pod ogrzewanie podłogowe i nie były kupowane w "markecie". Nie wiem czy wynika to z tego, że nie była utrzymywana odpowiednia wilgotność- czy sposób jej ułożenia był niezgodny ze standardami - jednak wygląda to fatalnie.

Ogrzewanie podłogowe z drewnianą posadzką jest stosunkowo '' młodym" rozwiązaniem, nie opisanym szczegółowo w żadnych zaleceniach, wytycznych czy normach.

Kiedyś, zresztą i dzisiaj istnieje pogląd, że na podłogówkę drewno w ogóle się nie nadaje.

Często słyszy się opinie, że jeśli podłogówka i drewno, to tylko warstwowe.

Teraz spotykam się z opiniami, że (jak w poście powyżej) warstwówka też odpada.

A tak naprawdę, zarówno drewno lite jak i warstwowe, sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym.

Ważne jest dopasowanie rodzaju elementów oraz gatunku drewna do danego ogrzewania.

Ważny jest producent podłogi jak i parkieciarz, ale najważniejszy jest projektant, który potrafi skonfigurować funkcjonowanie ogrzewania z właściwościami drewna.

Pozdrawiam.

Ogrzewanie podłogowe z drewnianą posadzką jest stosunkowo '' młodym" rozwiązaniem, nie opisanym szczegółowo w żadnych zaleceniach, wytycznych czy normach.

Kiedyś, zresztą i dzisiaj istnieje pogląd, że na podłogówkę drewno w ogóle się nie nadaje.

Często słyszy się opinie, że jeśli podłogówka i drewno, to tylko warstwowe.

Teraz spotykam się z opiniami, że (jak w poście powyżej) warstwówka też odpada.

A tak naprawdę, zarówno drewno lite jak i warstwowe, sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym.

Ważne jest dopasowanie rodzaju elementów oraz gatunku drewna do danego ogrzewania.

Ważny jest producent podłogi jak i parkieciarz, ale najważniejszy jest projektant, który potrafi skonfigurować funkcjonowanie ogrzewania z właściwościami drewna.

Pozdrawiam.

a tym projektantem w 90% musi być parkieciarz z wyjątkową wiedzą i otwartą głową. Kładę bezusterkowo na ogrzewanie podłogowe lite deski 16mm do szerokości 160mm. Jednak przed ułozeniem rozmawiam ze zleceniodwcą i spisuję notatki, które są podpisywane. No i jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

a tym projektantem w 90% musi być parkieciarz z wyjątkową wiedzą i otwartą głową. Kładę bezusterkowo na ogrzewanie podłogowe lite deski 16mm do szerokości 160mm. Jednak przed ułozeniem rozmawiam ze zleceniodwcą i spisuję notatki, które są podpisywane. No i jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Nie dziwię się, jesteś perfekcjonistą w tym fachu. Powodzenia.

• 3 weeks później...
O co chodzi z tym wygrzewaniem? To trzeba zrobić zawsze przed układaniem podłogi drewnianej na podłogówce? czy tylko na świeżych wylewkach ? ja mam wylewki na poddaszu zrobione 3 lata temu, to też musze robić wygrzewanie przed ułożeniem ?

nigdy nie wiadomo co się przez trzy lata wydarzyło. jezeli nawet nic katastrofalnego, to podłoze mineralne jest także higroskopijne i może zależnie od klimatu otoczenia nabrać wilgoci. Na pewno trzeba zmierzyć wilgotnośc resztkową w podłożu. Nie p[owinna być wyższa, niż 1,1-1,3%

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

My mamy deski z bambusa klejonego skręcanego na podłogówce. Leży w części salonu i na całej górze - w sypialniach i w holu. Jesteśmy bardzo zadowoleni.

Posadzkę rzeczywiście porządnie wygrzewaliśmy w środku lata w upały 2 tygodnie. Podłoga sprawdza się doskonale, służy 3 sezon.

1557..jpg

P1160763.JPG

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Od 1,5 roku użytkuję podłogówkę w całym domu ( płytki + deska trójwarstwowa, ), łącznie z garażem. Doskonale się spisuje i nie zamieniłabym tego na żadne grzejniki. Grzejniki mam tylko dodatkowo w łazienkach i pralni, ale używam ich sporadycznie, bardziej jako wieszaka na ręczniki :) Dodam że mam możliwośc sterowania zadaną temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. I jeszcze dodam, że jestem alergikiem - żadnych problemów z powodu podłogówki nie mam.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Ja akurat mam trójwarstwową deskę dębową i nie mam z nią najmniejszego problemu

Piszesz o tym co widzisz, natomiast nie wiesz ile ciepła ucieka do gruntu w przypadku nieodpowiedniego dobrania izolacji pod posadzką i wokół niej, wszak deska barlinecka to stosunkowo duży opór dla przewodzenia ciepła.

Podłoga ogrzewana to zespół warstw odpowiednio skonfigurowanych, inaczej to ciągłe straty i niepotrzebne stałe koszty.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Właśnie :) całkowicie zgadzam się z Mateo, że jeżeli drewno na podłogówke to tylko egzotyczne i ewentualnie dąb, ale to zależy już od tego komu bardziej się dana deska podoba :)

ja mam deskę trójwarstwową dębową właśnie ułożoną na podłogówce i z niecierpliwością czekam na sezon grzewczy:)

BITEDELITE-3546.jpgBITEDELITE-3502.jpg

• 2 weeks później...
ja mam deskę trójwarstwową dębową właśnie ułożoną na podłogówce i z niecierpliwością czekam na sezon grzewczy:)

[ATTACH=CONFIG]325000[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]325001[/ATTACH]

No świetnie u Ciebie to wygląda :) Oby dawało jak najwięcej ciepła, a deska wyglądała dalej tak pięknie. Pozdrawiam :) PS Pisz jak tam w sezonie grzewczym będzie sobie radziło :)