Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt przyłącza do wodociągów

Recommended Posts

Witam,

Złożyłem do gminy wniosek o wydanie warunków technicznych przyłącza do wodociągu i kanalizacji. Dzisiaj otrzymałem informację, że projekt wraz z umową jest do odebrania i koszt to 1800 + 1800 za obydwa przyłącza.

I teraz pytanie - przez moją działkę przechodzi wodociąg, a studzienkę kanalizacyjną miałem już założoną wraz z podłączeniem przy kupnie działki. Czy takie kwoty nie są przypadkiem zbyt wysokie? Z tego co słyszałem od innych takie są opłaty dla wszystkich w tej gminie.

Witam,

Złożyłem do gminy wniosek o wydanie warunków technicznych przyłącza do wodociągu i kanalizacji. Dzisiaj otrzymałem informację, że projekt wraz z umową jest do odebrania i koszt to 1800 + 1800 za obydwa przyłącza.

I teraz pytanie - przez moją działkę przechodzi wodociąg, a studzienkę kanalizacyjną miałem już założoną wraz z podłączeniem przy kupnie działki. Czy takie kwoty nie są przypadkiem zbyt wysokie? Z tego co słyszałem od innych takie są opłaty dla wszystkich w tej gminie.

Nic z tego nie rozumiem. Złożyłeś do gminy wniosek o warunki techniczne przyłączy, a oni od razu zrobili projekt? Warunki techniczne otrzymuje się za darmo. I na podstawie tych warunków projektant robi projekt. Mój projekt przyłączy wod-kan zrobił projektant za 600 zł za oba przyłącza, a miałem do wody i kanalizy 10m. Coś to trochę naciągane jest. Może w gminie mają zaprzyjaźnionego projektanta, który dorabia sobie projektując przyłącza. Chyba że to kwota z podłączeniem przyłączy do domu, robocizną i materiałem.

Edytowane przez Crazy

Warunki techniczne NIE SĄ za darmo. W marcu 2012 odebrałem w PGK Kołbaskowo DWIE kartki papieru (woda i kanalizacja) za które zapłaciłem 890zł. Na marginesie - w październiku okazało się, że WT dla kanalizacji były błędne, gdyż nie miałem prawa otrzymać takiej lokalizacji kolektora jak napisali w marcu. 90% treści z obu kartek do "kopiuj-wklej", czyli takie same dla wszystkich. Jedyne różnice to: dane odbiorcy; numery działek; lokalizacja kolektora. Co gmina/PGK to inne ceny za to samo: w Choszcznie biorą 70+75=145zł za WT dla wody i kanalizacji. Pozdrawiam.

Właśnie przed chwilą zadzwoniłem do wodociągów w Białymstoku, żeby zapytać czy coś się zmieniło w sprawie opłat za warunki techniczne. I dokładnie jest tak jak napisałem. Ja za warunki techniczne przyłączenia do wody i kanalizacji w 2012 roku w wodociągach białostockich NIE PŁACIŁEM NIC, ZERO ZŁ. Więc nie wiem na jakiej podstawie inne gminy czy wodociągi pobierają opłatę za WT. Sprawdziłem też ile zapłaciłem za projekt wod-kan, dokładnie 500zł. Pozdrawiam.

Witam,

Dowiedziałem się już więcej w urzędzie.Otóż rzeczona opłata (3600 zł) jest za MOŻLIWOŚĆ PODŁĄCZENIA DO SIECI I WYDANIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH :eek:

Jak dla mnie to liczą sobie jak za zboże...

Znalazłem też ciekawy artykuł dotyczący tych opłat, który jasno opisuje i określa ten proceder za niezgodny z prawem http://prawo.rp.pl/artykul/572679.html

Edytowane przez grv

Witam,

Dowiedziałem się już więcej w urzędzie.Otóż rzeczona opłata (3600 zł) jest za MOŻLIWOŚĆ PODŁĄCZENIA DO SIECI I WYDANIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH :eek:

Jak dla mnie to liczą sobie jak za zboże...

Znalazłem też ciekawy artykuł dotyczący tych opłat, który jasno opisuje i określa ten proceder za niezgodny z prawem http://prawo.rp.pl/artykul/572679.html

Masz dwa wyjścia, a nawet trzy. Zapłacić gminie zbójecką opłatę w kwocie 3600zł, albo walczyć z gminą i mieć wod-kan za 5 lat. Możesz też sprzedać działkę i wynieść się do innej gminy. Zapodaj temat jakiemuś dziennikarzowi z uwagi, superwizjera itp może jak nagłośnią sprawę to coś się ruszy. Takie opłaty to rozbój w biały dzień i samowola urzędnicza. Współczuję takiej gminy. Pzdr.

Masz dwa wyjścia, a nawet trzy. Zapłacić gminie zbójecką opłatę w kwocie 3600zł, albo walczyć z gminą i mieć wod-kan za 5 lat. Możesz też sprzedać działkę i wynieść się do innej gminy. Zapodaj temat jakiemuś dziennikarzowi z uwagi, superwizjera itp może jak nagłośnią sprawę to coś się ruszy. Takie opłaty to rozbój w biały dzień i samowola urzędnicza. Współczuję takiej gminy. Pzdr.

Myślę, że zacznę w bardziej cywilizowany sposób. Na początek poprosiłem o uchwałę luz zarządzenie na podstawie której pobierana jest ta opłata (mam dzwonić w poniedziałek). Następnie skieruje oficjalne pismo w tej sprawie w urzędzie i poczekam na ich odpowiedź. Czytałem, że takie przypadki są rozpatrywane indywidualnie i faktycznie można uniknąć tej opłaty.

Sytuacja wygląda tak: podpisałem z gminą umowy na podłączenie do gminnego wodociągi i kanalizacji. Jest w niej napisane, że uiszczam dobrowolną opłatę. Zapłaciłem, żeby nie mieć problemów na dalszych etapach budowy, jednak zamierzam później żądać zwrotu opłaty przed Sądem Administracyjnym.

Nie bardzo rozumiem

podpisałeś "dobrowolną opłatę" i potem chcesz żądać zwrotu przed sądem?

A to da się?

Tak - ponieważ jest to opłata pobrana niezgodnie z obowiązującym prawem (podobnie sytuacja wygląda, gdy np. chcemy naprawić coś, co jest na gwarancji, producent odmawia i dokonujemy naprawy płatnej a potem domagamy się zwrotu tych kosztów).

Tak, tylko że autor tego tematu zapłacił 3600 zł za jak pisze: "MOŻLIWOŚĆ PODŁĄCZENIA DO SIECI I WYDANIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH", więc nie jest to podłączenie do sieci. Za wykonanie przyłączy zabuli drugie tyle, albo i jeszcze więcej.

środkowy link od @Nefer, ostatni akapit

co do "bulenia za przyłącze i drugie tyle' - nie przesadzaj, ja za 130mb DN50, projekt, wykonanie z podsypką piaskową, bo w ciężkim gliniastym gruncie, zapłaciłem za komplet z odbiorami i geodetą 3200zl

Edytowane przez gentoonx