Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja zbiornika na deszczówkę

mesmariusz

Recommended Posts

Mam "dylemat". Zastanawiam się gdzie umieścić zbiornik (zbiorniki) 1000 l (1m x 1m x 1m z allegro) na deszczówkę.

1. zakopać

minusy:

- trzeba by obudować ścianki, inaczej może nie wytrzymać naporu ziemi.

- robota + koszta (kopanie, postawienie ścianek)

- dodatkowe koszta - zakup pompy

- koszta prądu

plusy:

- odpływ od rynien może iść pod ziemią

- nie zabiera miejsca na ogrodzie / działce

2. postawić za garażem (powyżej poziomu gruntu)

minusy:

- zabiera miejsce na działce, szpeci

- rynny muszą się kończyć nieco ponad metr od poziomu gruntu - nie za bardzo potrafię sobie to wyobrazić.

W styropianie / elewacji ich przecież nie schowam, nie wkuję. PO zewnątrz będzie wyglądało koszmarnie...

plusy:

- nie trzeba kopać

- własne ciśnienie, czyli

- nie trzeba kupować pompy

- brak strat energii elektrycznej

3. postawić w kotłowni / piwnicy

minusy:

- dodatkowe koszta - zakup pompy

- koszta prądu

- mniej miejsca w piwnicy

- źródło wilgoci (?)

plusy:

- nie trzeba kopać

- odpływ od rynien może iść pod ziemią

- nie zabiera miejsca na ogrodzie / działce

A teraz konkrety (fotki).

Powierzchnie i naczynia zbierające:

http://static.urzadzone.pl/gallery/8035/0_319fe8009a913cfad58ce9a3dee9efd54095f83c.jpg

http://static.urzadzone.pl/gallery/8036/0_39ceff5b41da6075b471018125c1d56c06d17bd5.jpg

Ewentualne miejsca na zbiorniki:

http://static.urzadzone.pl/gallery/8035/0_bbd1f12079f7b85a3cb98b4c0db62dab706e22b1.jpg

Zbiornik:

http://static.urzadzone.pl/gallery/8036/0_ff4b746054843277e11b08968c3a7c2f81f819e7.jpg

Teren:

http://static.urzadzone.pl/gallery/8036/0_a8a6f0826f7704db1c412165eff7866315340a64.jpg

Mam "dylemat". Zastanawiam się gdzie umieścić zbiornik (zbiorniki) 1000 l (1m x 1m x 1m z allegro) na deszczówkę.

A do czego chcesz zebrana wode wykorzystac?

W przypadku umiejscowienia w piwnicy musisz zrobic szczelny system doprowadzenia wody oraz szczelny przelew. 1000L to pare minut burzy i po zbiorniku przeciez.

marcin

Podlewanie warzyw i trawnika, ewentualnie spłuczka WC.

Ja juz swoje zdanie wielokrotnie pisalem,. Nie wiem ile masz tych warzyw i trawnika. Ale 2m3 to jest zazwyczaj bardzo malo. Taka ilosc wody na nie za duzy wielkosci trawnik to pojdzie na 1 gora 2 podlewania. Pamietaj, ze trawnik powinien byc podlewany rzadziej a solidniej. Czeste "zraszanie" tylko mu szkodzi bo rosliny licza na czeste dostawy odrobiny wody i sie nie ukorzeniaja gleboko. Wtedy raz czy dwa zapomnisz i polowa trawnika zolta.

A co najwazniejsze, wode w tym zbiorniku bedziesz mial kiedy bedzie padalo, a wtedy niczego nie musisz podlewac. Jak podlewac bedziesz potrzebowal to zbiornik sie zrobi szybko pusty. Gdyby zbiornik mial miec 20-30m3, to mialoby to sens.

A czy do spluczki ma sens? Tu sie nie wypowiem, bo nie wiem jakie masz koszty i zrodlo wody wodociagowej/studziennej.

marcin

Jeśli w kotłowni to pamiętaj o przelewie bo podczas burzy 1000l szybko się zapełni. A jeśli na powietrzu to są jeszcze dwa minusy: będą się w środku rozwijać różne bakterie, grzyby i inne takie oraz będzie problem z zamarzaniem zbiornika zimą. Żeby nie zamarzało trzeba będzie na zimę inaczej rury zakładać i puszczać wodę np. na trawnik. Także jest trochę komplikacji.

1000l na wodę z rynien to jakiś żart, bo to nie daje zupełnie nic. Ani nie zgromadzi wody przy większej ilości deszczu, ani nie pozwoli na wykorzystanie tej wody sensownie, bo bedzie jej za mało. Szkoda zachodu.

A jaki problem w połączeniu kilku takich zbiorników? Bo nie rozumiem...

Też chce takie zbiorniki wykorzystać do deszczówki ale w klatce u mnie grunt jest piasek i zastanawiam się czy jak otworze zawory na dole czy nie będzie się sam opróżniał?

Oczywiście że będzie się sam opróżniał tylko to zależy na czym Ci zależy: jak chcesz magazynować wodę np. do podlewania to nie otwieraj tych zaworów a jeśli chcesz się tej wody tylko pozbyć to zrób więcej dziur, jeszcze dobrze byłoby zbiornik obsypać jakimś tłuczniem, gruzem. Zależy jeszcze jaki masz ten piasek. Im grubszy tym lepiej dla rozsączania.

Pisali wcześniej że tej wody starczy na jedno podlewanie, powierzchni dachu mam 180m2 a narazie mam ze 170m2 trawnika zastanawiałem sie nad gromadzeniem tej wody ale jak z czasem ma sie tam życie tworzyć to chyba lepiej zrobić tak żeby samo sie opróżniało i zakopać i zapomnieć o tym .

Pisali wcześniej że tej wody starczy na jedno podlewanie, powierzchni dachu mam 180m2 a narazie mam ze 170m2 trawnika zastanawiałem sie nad gromadzeniem tej wody ale jak z czasem ma sie tam życie tworzyć to chyba lepiej zrobić tak żeby samo sie opróżniało i zakopać i zapomnieć o tym .

Jak sie robi gorąco i sucho to na jedno podlewanie trawnika 1000m idzie mi jakies 3-3,5 m3. Generalnie pompa chodzi przez godzine.

To proporcjonalnie na Twoj pojdzie 500L. Czyli starczy na 2 podlewania. MOIM zdaniem nie warto.

A do samego rozprowadzenia wody deszczowej sa lepsze rozwiazania niz zbiornik ktory jeszcze trzeba betonowymi sciankami obudowac zeby sie nie zapadl.

Jak sie upierasz, to zrob mu jakis przelew gora. Zawsze 1000L bedziesz mial, a nadmiar sie tylko bedzie rozsaczal dookola.

marcin