Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 186
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

yemiołka - rozumiem Cię doskonale - mi też każda myśl o ZE podnosi ciśnienie krwi. Ale w tym prztpadku to tylko z tym terminem zawalili bo kwota właściwie się zadza. Dali Ci rachunek za prawie 4 miesiace - stąd masz prawie 2 razy więcej niż za 2 miesiące poprzednio.

Co do "opłata zmienna przesyłowa" - to jeden ze sposobów na zaciemnienie rachunku nam maluczkim. Za każdy kWh zurzyty przez Ciebie kwotę dzielą na dwie części: tą opłatę przesyłową (która ma być teoretycznie ich przychodem za to że prąd Ci dostarczają, pociągneli kabeliki i je utrzymują) oraz opłatę za energię elektryczną (która teoretycznie jest związana z ceną za którą energię kupują). Dla Ciebie to kompletnie niepotrzebne detale.

Na pocieszenie powiem że wszyscy tak mają w całym kraju. Jak mydlić oczy to po całości a nie tylko niektórym.

Może zadzwoń do nich i porozmawiaj czy nie możesz płacić co miesiąc? Np. byś do nich dwoniła i podawała stan licznika a oni Ci kwotę - i Ty byś ją płaciła. Jak od czasu do czasu by sami przyjechali to by się wyrównały ewentualne różnice. Wiem że niektórzy tak robią.

W moim ZE teraz zmienili zasady i dostaję 6 faktur na kolejne miesiące. Wpienia mnie to bo ja akurat ele. grzeję więc mam duże różnice zima/lato więc wydaję się że będę miał jakieś szalone nadpłaty/niedopłaty na przemian. Ale dla Ciebie będzie to lepsze rozwiązanie - może u Ciebie też tak wprowadzą...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/1901-yemiokowa-betoniarka/page/10/#findComment-1004012

Dzięki za przywracanie do pionu8)

Za tamte rachunki płaciliśmy na spółę, więc wychodziło mniej, a i moc przydzielona była większa, więc i opłaty wyższe - teraz powinny zmaleć...

No cóż, przejechałam się na swych oczekiwaniach, ale już po nerwie, ślę przelew dziadom i niech spadają :wink:

A pomysł z rozliczaniem miesiecznym dobrrry, popytam, dzięki za sugestyję.

Pozdro spod żarówy energooszczędnej :lol:

https://forum.murator.pl/topic/1901-yemiokowa-betoniarka/page/10/#findComment-1010742

• 2 months później...
  • 3 years później...