combo 13.05.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 witam jestem na etapie wyboru komina. Chciałem to zrobić tak jak to powinno sie robić tzn nie metoda polską ani też na burżuja. Moc kotła to max 20kw, powierzchnia użytkowa ok 120m2, kubatura budynku 700m3 Propozycje dostałem różne:- rura kwasowka wpuszczoną w komin systemowy z wkładem ceramicznym. Średnica komina 14cm zaś rura spalinowa z kwasowki 8cm. Powietrze zasysane byłoby przez szacht komina a spaliny wypychane rura po środku- komin Presto SPS-K bez żadnych dodatkowych wkładów- brak komina oblozonego klinkierem, sama rura w rurze typu inox wyprowadzona na dach- rura wstawiona w przewód wentylacyjny z pustaków wentylacyjnych Silka o średnicy 16cm. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy warto kupować komin wraz z kanałem wentylacyjnym? Czy ten kanał spełni role wentylacji grawitacyjnej dla kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.05.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 "Witam,Można zastosować system szachtowy. Ważna jest średnica szachtu – może być w środku Schiedel - nie ma to znaczenia. Do środka należy wprowadzić dodatkową rurę systemu Vaillant o średnicy 80 mm.Kondensat tworzy się w kotle i z niego jest odprowadzenie.Poniżej schemat." Oto co mi odpowiedzieli z Vaillanta. Mój przypadek to dwa kanały wentylacji przy kominie spalinowym.W każdym innym najlepszy chyba koncentryczny rura w rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 13.05.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A pamiętasz ile Ciebie wyszedł taki komin + rura? Przypuszczam ze cenowo tak samo jak komin dedykowany pod kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.05.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z jakiego materiału wykonana jest zewnętrzna część komina nie ma znaczenia. Część wewnętrzna /przewód spalinowy/ może być z kwasówki /atest/ lub polipropylenu /atest/. Przestrzeń pomiędzy przewodem spalinowym a częścią zewnętrzną komina służy tylko i wyłącznie do doprowadzenia powietrza do kotła i nie może równocześnie pełnić roli kanału wentylacyjnego w kotłowni. PS. Zastanawia mnie moc kotła 20 kW dla domu o pow. 120 m2. Wydaje się 2-krotnie zawyżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ja jeszcze nie mam tego komina. Dopiero się dowiaduję co i jak najlepiej nie koniecznie najtaniej.Jeśli chodzi o wkład z kwasówki koniecznie oznaczenia L50 1,4404 inne zeżre korozja. Na allegro widziałem z 1,4403 i to już nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.05.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 PS. Zastanawia mnie moc kotła 20 kW dla domu o pow. 120 m2. Wydaje się 2-krotnie zawyżona. Być może kocioł 2- funkcyjny lub wymagania aby szybko wodę grzał w zasobniku. Moc max to mniej istotne ważne aby moc minimalna była możliwie najmniejsza. Na max to będzie grzał raczej kilka dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.05.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Po co Ci kocioł dwufunkcyjny jeżeli planujesz zasobnik CWU? Wraz ze wzrostem mocy maksymalnej rośnie również minimalna. Przy domu 120m2 i ogaconym zgodnie z aktualną normą, a pewnie znacznie lepiej, 20 kW nigdy nie wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 13.05.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Z ta mocą to pewnie przesadziłem. Szczerze to tematu piec nie zglebialem i nie wiem jak ocenić jaka moc jest mi potrzebna. Dom z Ytonga, ocieplony 20cm styro ale nie grafitowego, 15cm na podłodze, 30cm poddasze, rekuperacja, brak kominka, okna trochę lepiej niż standard. Planuje podlogowka po całości a piec ma być jednofunkcyjny. W projekcie miałem piec na paliwo stałe o mocy 26kw wiec założyłem ze 20kw będzie ok . Czyli proponujesz piec o jakim zakresie mocy? Co do komina czy do komina wkładać rurę w rurze czy tylko spalinowy przewód? Czy taki Presto SPS-K lub Schiedel Avant to komin gotowy tzn nic nie trzeba już w niego wkładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.05.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Kocioł potrzebujesz o najmniejszej z możliwych mocy, czyli mocy min. poniżej 3 kW. Jak napisałem. Materiał z którego jest wykonany komin /część zewnętrzna/ nie ma znaczenia. Istotny jest przewód spalinowy, który możesz prowadzić do przewodu wentylacyjnego, komina systemowego, itp. Wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 14.05.2014 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Rozumiem aczkolwiek w moim pytaniu chodziło mi o to czy komin SPS-K jest kominem kompletnym tzn stawiasz i podłączasz piec czy i tak trzeba kupić rurę do środka.Jeżeli rurę można wstawić we wszystko to najtaniej wyjdzie w moim przypadku wybudowanie za 100 zł 7 m kanału z Silki. Kanał jest okrągły fi 160mm. W środek rura spalinowa z tym że nie wiem jak to wycentrować w środku tego kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.05.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Komin z silki z wpuszczonym przewodem spalinowym spełni swoja rolę. Przewód spalinowy centruje się obejmami. Do nabycia razem z przewodem spalinowym.Z kominem SPS-k jest tak jak napisałeś - nie trzeba kupować rury do środka. O jakości /trwałości/ nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Policz co wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 30.06.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Rozumiem aczkolwiek w moim pytaniu chodziło mi o to czy komin SPS-K jest kominem kompletnym tzn stawiasz i podłączasz piec czy i tak trzeba kupić rurę do środka. Jeżeli rurę można wstawić we wszystko to najtaniej wyjdzie w moim przypadku wybudowanie za 100 zł 7 m kanału z Silki. Kanał jest okrągły fi 160mm. W środek rura spalinowa z tym że nie wiem jak to wycentrować w środku tego kanału. Witam,odświeżam temat - mam ten sam dylemat co wybrać komin systemowy czy postawić szacht i tzw. kwasówkę. A jak systemowy to czy z wkładem 80 mm wystarczy do pieca 12 kW ? combo docelowo jaki komin wybrałeś? Edytowane 30 Czerwca 2014 przez tupttus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.06.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 mam ten sam dylemat co wybrać komin systemowy czy postawić szacht i tzw. kwasówkę. A jak systemowy to czy z wkładem 80 mm wystarczy do pieca 12 kW ? Wystarczy. Przewód spalinowy nie musi być z kwasówki, może być z polipropylenu. Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 01.07.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 no cóż, tak naprawdę to kocioł jeszcze nie wybrany, ale rozumiem że kompletny osprzęt rurowy czy z polipropylenu czy też odpowiedniej blachy wyjdzie taniej niż komin systemowy - który mogę kupić za 2 tys. A tak w ogóle to dlaczego nie systemowy oprócz ceny - są jakieś merytoryczne argumenty przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.07.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie ma. Wybierasz co tańsze. Liczy się jakość /trwałość/ przewodu spalinowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts