Terminus 13.05.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Witam Planuje poziomy kolektor do GPC niestety przez moją działkę śmiga rura z deszczówką 200 (a tak naprawdę jest to stary poniemiecki drenaż) na głębokości 1,5m kolizyjne z planowanym kolektorem. Czy waszym zdaniem da się jakoś rozsądnie rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.05.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Jeżeli ta rura jest faktycznie na 1,5m to można obejść górą, nie zbliżając się za bardzo do drenażu. Gdyby jednak była płycej to lepiej podkopać się pod drenażem i przeciągnąć rury. Potem odpowiednio zagęścić w tym miejscu żeby drenaż nie opadł - ale to się tylko łatwo pisze. Przy takiej akcji potrzebne mufy do zgrzewania bo ja nie wyobrażam sobie przeciągania zwiniętej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 14.05.2014 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Tak sobię myśle, że może lepiej by było na czas prac rozebrać ten drenaż (chyba nie powinno być z tym żadnego problemu bez różnicy czy plastikowy czy ceramiczny) i ułożyć kolektor poniżej drenażu. Załączam rysunek (drenaż zaznaczyłem kolerem niebieskim) jak planuję rozmieścić dom (ok 120m2), na razie na działce nie ma ani wody ani prądu - są w drodze. Grunt to glina. Po narysowaniu zacząłem się zastanawiać czy w ogóle u mnie na działce wejdzie kolektor poziomy. Działka 10 arów. Edytowane 14 Maja 2014 przez Terminus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Piękny układ, z mocnym przewymiarowaniem dla tego budynku to wejdą dwie pętle PE40 po 200-300m każda.Napisz na priv to pomogę w miarę możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Uklad ma praktycznie identyczny jak na mojej dzialce. Miejsca na kolektor masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts