kater-acme 14.05.2014 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Cześć, Garaż w bryle domu, zupełnie od północy. Cały budynek (silka) z zewnątrz ma 20 cm styropianu 0,038. W całym domu podłogówka, a w garażu i na stryszku nad nim (wejście przez garaż, schodami rozkładanymi) ma być po karolyferze, ale tylko żeby nieco złamać temp, 5-10 stopni. Z garażem sąsiaduje kotłownia i salonik (w którym za 10-15 lat zrobię kominek), a na górze ze strychem sąsiaduje 1 sypialnia i główna łazienka. Przewidywałem na tej ścianie dać min. 5 jakiejś b dobrej wełny, najlepszej jak się da, może nieco grubiej. Ale zaczęto mnie straszyć, że skoro będę ogrzewał i dom i garaż, to nie powinienem robić izolacji ściany środkowej, bo mi wyskoczy grzyb. Nie chcę nie ogrzewać zupełnie garażu i obawiam się, przez bramę garażową (2,7 x 2,2) będzie dużo ciepła z domu uciekać. Zawsze myślałem, że grzyb wyskakuje od złej wentylacji i niedogrzania, ale głównie tam, gdzie powietrze stoi. Czytałem kilka podobnych tematów i generalnie wniosek wychodził taki, że jednak docieplać tę ścianę, w każdym wypadku. Ale to były mało rozbudowane tematy i nikt nie straszył tam grzybem. Jak Wy byście zrobili? Tzn. mając na uwadze mój budynek i założenia itd. Edytowane 14 Maja 2014 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 15.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Dzień dobry, Decydując się na ocieplenie ścian od wewnątrz, powinno się zrobić stosowne obliczenia, ponieważ każdy przypadek ocieplenia od środka jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Po dołożeniu izolacji termicznej zmieni się bowiem rozkład parametrów cieplno-wilgotnościowych w przegrodzie. W tej sprawie proponuję kontakt z konsultantami technicznymi Isover (dane kontaktowe na stronie marki). W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji. PozdrawiamPaweł Stefański____________________Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 02.06.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 A co jeśli garaż bęzie nieogrzewany ?Jest jakieś przeciwwskazanie do ocieplenia ściany od wewnątrz np 10cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 04.06.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 A co jeśli garaż bęzie nieogrzewany ? Jest jakieś przeciwwskazanie do ocieplenia ściany od wewnątrz np 10cm ? Witam, w przypadku nieogrzewanego garażu nie ma przeciwwskazań do ocieplenia ścian od wewnątrz. W takim przypadku rekomendowaną przez nas metodą jest wełna mineralna Isover Fasoterm NF, warstwa zbrojąca oraz tynk cienkowarstwowy. Chciałbym jednocześnie zaznaczyć, że izolowanie od wewnątrz w przypadku garażu ogrzewanego jest również wykonalne, aczkolwiek wymaga innego podejścia (często stosowania paroizolacji itp.) Pozdrawiam Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts