Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Depron 6 mm zamiast 20 cm wełny

syberia

Recommended Posts

Mam zaprojektowane 40 cm wełny na jako ocieplenie dachu ( 20 między krokwie i 20 pod krokwie ) jednak w jednej z łazienek przydałoby się troche więcej wysokości , czy zamiast wełny podkrokwiowej można dać deron 6 mm i czy to wyjdzie na to samo pod wzgl izolacyjności ?

http://www.depron-daemmplatte.eu/index.php?id=31&L=6

Mam zaprojektowane 40 cm wełny na jako ocieplenie dachu ( 20 między krokwie i 20 pod krokwie ) jednak w jednej z łazienek przydałoby się troche więcej wysokości , czy zamiast wełny podkrokwiowej można dać deron 6 mm i czy to wyjdzie na to samo pod wzgl izolacyjności ?

http://www.depron-daemmplatte.eu/index.php?id=31&L=6

Zakładając, że masz wełnę o lambda 0,035 i dasz jej 20cm, to aby dobić do izolacyjności 40cm takiej wełny, należy dodać 17-18cm depronu o lambda 0,03.

Jeśli masz w projekcie gorszą wełnę o lambda 0,04, to depronu możesz dać mniej - 15cm!

Możesz przemyśleć płyty PUR - wystarczy ok. 11cm

Niestety i depron i PUR jest palny.

Ekstermalne możesz dać jakiś aerogel, ale poniżej 7-8cm raczej nie zejdziesz.

Pozdrawiam

GREGOR

Depronowa płyta izolacyjna 6 mm

ma wartości termoizolacyjne równe:

24mm drewna sosnowego

100mm muru ceglanego

360 zwykłego betonu

DR_Sosna i świerk / wzdłuż włókien / d=0.024m U = 4.000 [W/m²K] R = 0.250 [m²K/W]

SC_Cegła pełna na zaprawie cem.-wap. d=0.1m U = 3.335 [W/m²K] R = 0.300 [m²K/W]

BT_Beton zwykły / 2200 / z kruszywa kamiennego d=0.36m U = 2.238 [W/m²K] R = 0.447 [m²K/W]

R_wełna mineralna WENTIROCK. WENTIROCK F d=0.2m U = 0.184 [W/m²K] R = 5.433 [m²K/W

Tak, więc po pierwsze sam producent coś ściemnia porównując trzy materiały których zarówno U (współczynnik przenikania ciepła) jaki i R(opór cieplny) są zupełnie różne. Po drugie ma się to nijak do 20 cm wełny mineralnej o nie najlepszej lambcie. Tak, więc chyba raczej nie da się tak zaoszczędzić.

Pozdrawiam

Krzysiek

o dziękuję bardzo , czyli depron do bani

o płytach pir też myślałam ( mam nimi izolowane ogniomurki pod obróbkami blacharskimi ) a to że są palne to nie mogą być ?

myślałam też o EUROTHANE G to pir zrośnięty z płytą karton-gips , nie musiałabym chyba dawać stelażu ... tylko że ten EUROTHANE G nie wiem czy może być do łazienek , nie znalazłam iformacji na ten temat, no i nie wiem jakiej grubości

Edytowane przez syberia

no właśnie, załóżmy że 0,04

Zamiast 20cm wełny 0,04, możesz dać 12cm izolacji PIR.

Wychodzą 2 płyty, więc wewnętrzną daj bez płyty KG, a ta od pomieszczenie z płytą.

Czyli docelowo wyjdzie 13cm płyty (w tym KG) zamiast 20cm + zysk na stelażach ze 3 cm.

Pomieszczenie będzie wyższe o 10cm - czy to Ci wystarczy?

Pozdrawiam

GREGOR

• 2 weeks później...
A w którym miejscu wtedy dać folię ? między płytami a wełną ?

Tak jest. Folię dać między płytami a wełną.

Co prawda płyty PIR są odpowiednio paroszczelne, ale folia zapewni szczelność na późniejszych pęknięciach płyt.

Oczywiście musisz zadbać o szczelność folii paroizolacyjnej (najlepiej zrobić ciśnieniowy test szczelności).

Pozdrawiam

GREGOR

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy depron mozna stosowac wewnatrz gdy sciana jest ocieplona z zewnatrz styropinem?czy nie natsapi zawilgocenie scian?

Jeśli ściana ma dobrą izolację od zewnątrz, to po co jeszcze jakiś depron od wewnątrz?

Masz jakiś problem termiczny i chcesz pudrować pryszcza depronem od wewnątrz?

Pozdrawiam

GREGOR