s_tomek 14.05.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Dzień dobry, szukam informacji na temat spieniania betonu metodą gospodarczą. Chcę wykonać elementy ozdobne z betonu, zależy mi na zmniejszeniu wagi tych elementów. Wyczytałem, że zaczyn cementowy reaguje z pyłem aluminiowym. Mam formę ze sklejki szalunkowej posmarowaną płynem antyadhezyjnym (żeby beton wyszedł z formy). Mieszkankę jaką chce zastosować to standardowy przepis na beton B15: cement 25 kg, piasek 54 kg, żwir 125 kg (chcę zastąpić keramzytem 0-4mm), woda 15 l, dodatek włókna polipropylenowe albo stalowe - zbrojenie rozproszone. No i teraz najważniejsze ile tego pyłu dodać? Jakie warunki zapewnić mieszance żeby reakcja nastąpiła? podwyższona temperatura, ciśnienie i wilgotność jak w autoklawie? Nie chcę też żeby reakcja była bardzo intensywna - chciał bym zachować na zewnątrz tego elementu strukturę betonu towarowego z szalunku, a pory z powietrza tylko w jego wewnętrznej części. Element chcę polakierować albo zabezpieczyć woskiem do betonu. Wiem, że odpowiedzią na mojej pytania będzie metoda prób i błędów, ale może ktoś coś wie i chętnie podzieli się wiedzą Pozdrawiam Tomek SZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts