Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spieniania betonu metodą gospodarczą

s_tomek

Recommended Posts

Dzień dobry,

szukam informacji na temat spieniania betonu metodą gospodarczą. Chcę wykonać elementy ozdobne z betonu, zależy mi na zmniejszeniu wagi tych elementów.

Wyczytałem, że zaczyn cementowy reaguje z pyłem aluminiowym.

Mam formę ze sklejki szalunkowej posmarowaną płynem antyadhezyjnym (żeby beton wyszedł z formy).

Mieszkankę jaką chce zastosować to standardowy przepis na beton B15:

cement 25 kg,

piasek 54 kg,

żwir 125 kg (chcę zastąpić keramzytem 0-4mm),

woda 15 l,

dodatek włókna polipropylenowe albo stalowe - zbrojenie rozproszone.

No i teraz najważniejsze ile tego pyłu dodać?

Jakie warunki zapewnić mieszance żeby reakcja nastąpiła? podwyższona temperatura, ciśnienie i wilgotność jak w autoklawie?

Nie chcę też żeby reakcja była bardzo intensywna - chciał bym zachować na zewnątrz tego elementu strukturę betonu towarowego z szalunku, a pory z powietrza tylko w jego wewnętrznej części. Element chcę polakierować albo zabezpieczyć woskiem do betonu.

Wiem, że odpowiedzią na mojej pytania będzie metoda prób i błędów, ale może ktoś coś wie i chętnie podzieli się wiedzą :)

Pozdrawiam Tomek SZ.