Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę uprzejmie o opinię, oczywiście zdając sobie sprawę przynajmniej z niektórych zalet i wad obu systemów - jaki system jest korzystniejszy dla inwestora (nie instalatora), rozdzielaczowy czy trójnikowy?(bezpieczeństwo, wygoda, koszt, funkcjonalność, efektywność; do co, wu - zalewane w podłodze, piec gazowy z zasobnikiem, instalacje wykonywane przez instalatora). Jeżeli ktoś poleca któryś z tych systemów, to zapewne łącznie z wyborem materiału najlepszym dla danego systemu i wzięciem pod uwagę różnic kosztowych, dziękuję.
https://forum.murator.pl/topic/19015-jak-korzystniej-dla-inwestora-rozdzielacze-czy-tr%C3%B3jnikowo/

• 9 months później...
W zeszłym roku miałem ten sam dylemat. Trujnikowo taniej, rozdzielczo nie ma łączeń w podłodze (wydaje się to pewniejsze). Wyszło mi, że to cała różnica. U mnie zadecydowała żona: "nie chcę mieć żadnych łączeń w podłodze". I dylemat sam się rozwiązał.
Gość 1950
już częściowo otrzymałeś odpowiedź. generalnie układ rozdzielaczowy jest lepszy ze względu na lepsze przepływy w instalacji, trudniej go zepsuć. ponadto masz możliwość z jednego miejsca zamknąć obwód każdego grzejnika.

Właśnie jesteśmy przez c.o.

Robimy układ rozdzielaczoby, ponieważ:

- nie ma łączeń w podłodze (jeszcze na 100% nie zdecydowałem czy pex-al-pex czy też giętka miedź :wink: )

- możliwość swobodnego "odcięcia" zasilania każdego z grzejników i podłogówki

- równomierne zasilanie każdego grzejnika z rozdzielacza

U nas troszkę problematyczne jest centralne umiejscowienie rozdzielacza (tu grzejnik, tam szafa, itd :D ), ale jakoś sobie poradzimy.

rozdzielaczowy= lepsze przepływy ? mój fachowiec mówi ,że wprost przeciwnie ,ze przy równolełym/trójnikowym są mniejsze opory.Dlaczego on mnie namawia na trójnikowy ,mówi ,ze będzie dużo taniej i lepiej ?jest moim znajomym od wielu lat a w branzy istnieje od 15 lat .o co tu chodzi ?
izz Wysłany : Nie Mar 06, 2005 6:18 pm Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

a komfort obsługi np przy 3 pietrach ogrzewania-czyli z mozliwoscia zamkniecia grzania na np najwyższej kondygnacji ,czy w obu systemach tak samo łatwo tym sterowac?

czy są znaczące różnice w sterowaniu piętrami,grzejnikami pomiedzy systemami ?

• 1 year później...

System trójnikowy ma mniejsze opory niż system rozdzielaczowy :o :o to akurat jest nieprawda.

Podajecie że jednym z podstawowych argumentów przy wyborze rozprowadzenia instalacji grzewczej w systemie rozdzielaczowym jest brak połączeń. Zgadzam że brak połaczeń to zaleta, ale nie podstawowa.

W instalacji wodnej którą również musicie wykonać jestem pewien, że w 99,9% macie w systemie trójnikowym ? Tam Wam połączenia w posadzce nie przeszkadzają ?

Tak jak napisał kolega 1950 "generalnie układ rozdzielaczowy jest lepszy ze względu na lepsze przepływy w instalacji, trudniej go zepsuć. ponadto masz możliwość z jednego miejsca zamknąć obwód każdego grzejnika"

Z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że instalatorom trudniej jest wykonać system trójnikowy niż rozdzielaczowy. Dlaczego ?

Dlatego, że bardzo często wykonuje się instalację bez projektu na oko instalatora i łatwo o pomyłkę w doborze odpowiedniej długości i średnic rur.

Instalacja w systemie trójnikowym wymaga sporego doświadczenia od instalatora aby uniknąć w przyszłości szumów, trzasków lub nie dogrzananych grzejników.

Mały to teraz po spotkaniu, taki obczaskany :wink: tam przecież dwóch hydraulików było :roll: to pewno był rozrywany :lol: :lol: :lol:

Chyba granatami...

A co do zapytan - w końcu nie mozna polegac tylko na uczonych w piśmie ale równiez i w praktyce nie?