Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet z granitu a przedścianka

Recommended Posts

Witam.

Remontuję stary budynek i wyrównałem krzywe ściany przy pomocy przedścianki s płyt g-k.

I teraz mam problem z granitowym parapetem, gdyż wyszły one szerokości 60 cm.

Graphic1.jpg

Z tego tylko 25 cm będzie osadzone na murze, a pod resztę planowałem zrobić konstrukcję z płyty osb 25 mm tj. jeden element na płasko pod parapetem i podpórki.

Graphic2.jpg

Czy takie rozwiązanie zda egzamin?

I drugie pytanie to, na co mocować?

- Mam trochę krzywą ścianę i między parapetem a ścianą wyszło ok 1,5 cm luzu dlatego myślałem o piance, ale czy tak duży parapet (120x60 i 150x70) z granitu nie pęknie? I ciężko będzie ją wstrzyknąć na całej powierzchni.

- Drugi pomysł to wylewka samopoziomująca, aby zniwelować szczelinę do ok 5 mm i wtedy na klej, ale czy będzie się on trzymał OSB?

Proszę o poradę.

Zacznijmy od tego, że pod płytę GK musisz mieć stworzony stelaż metalowy, drewniany, czy tez. . . . zrobisz piramidkę z pionowych pasków płyty Gk by płyta miała na czymś oparcie

W każdym w tych wypadków, możesz stworzyć podparcie dla parapetu

Jestem zwolennikiem podpianowywania parapetów a nie ich klejenia

Możesz też zrobić jak na rysunku, gdzie OSB tworzy ci podparcie dla płyty OSB będącej jakby parapetem na którym dopiero później zamocujesz gotowy parapet. I na tym rysunku brak mocowania płyty GK - na co słusznie zwrócił uwagę bwojtek swą wypowiedzią