Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie fund. EPS 031

Recommended Posts

Witam

Wiem że nie daje się do ziemi styropianu na elewację ale tak postanowiłem, zadbam o to żeby było wszystko zaizolowane przed wodą itd. ale jest jedno ALE!

i proszę was o pomoc bo już wiele razy uzyskałem tu pomoc :cool:

Pionowa strona ocieplenia jest pięknie zaizolowana przed wodą.

1. Tynk do styropianów z siatką

2. Lepik na bazie rozpuszczalników (też oddzieliłem szczelnie od siebie styr. i lepik)

3. Folia z kolekcji tych grubszych

Fundament bez ławy tak jak teraz się buduje tylko kamienie + beton (po ok 27 latach bez izolacji w pionie na fundamencie zero ubytków, stan b.dobry)

Na razie odkopane lekko poniżej tego fundamentu ok. 3m (potem następne 3 m zasypując te wcześniejsze) Jeszcze dodam że jest piwnica a fundament ma ok. 60cm szerokości

Teren górski- kamienie i wilgotna zbita ziemia, piwnice nigdy nie miały problemów z wodą a nawet wilgoć trudno znaleźć.

To tyle opisu fundamentów

Przejdźmy do konkretów

Izolując nie mam poziomu gdzie zaczyna się poszerzony fundament a kończy się ściana fundamentowa gdzie izolację zwyklę można zakończyć w rogu ścianki i ław.

U mnie jest tak:

123123.jpg

Jak mam zakończyć tą izolację pod względem izolacji przeciwwodnej????

Istnieje jakaś technologia na takie fundamenty i taki styropian bo jedyne co mi pozostało to łączenie z fundamentami a osłoną przeciwwodną???

Pozdrawiam

Edytowane przez adrianoos966