bruxelek 15.05.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Witam serdecznie, Sezon grzewczy juz prawie za pasem więc przymierzam się do wymiany instalacji CO/CWU. Rozpoczynam od doboru grzejnikow do pomieszczen. Dom nie jest ocieplony, na chwile obecna zostaly wymienione okna na PCV. Dom jest 2 pietrowy, w pelni podpiwniczony (piwnica nie ogrzewana) i z poddaszem (nie uzytkowym narazie). Czy moglibyscie spojrzec na moje obliczenia i dac znac czy dobrze to poobliczalem? Obliczenia znajduja sie tutaj: http://bit.ly/1ljYWzP Zastanawia mnie ze moje obliczenia pokazuja na 9.8kW co dostarcza mi pewnych watpliwosci co do wyliczen. ps. piec tez bede wymienial na dwufunkcyjny, kondensacyjny ze zbiornikiem (jeszcze nie znam dokladnego modelu, mozecie doradzic ...) Z gory dziekuje za pomoc! -- obliczenia tez wstawiam w zalaczniku bo jakies ostrzezenia wyskakuja jak sie kliknie w podanego linka Edytowane 15 Maja 2014 przez bruxelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruxelek 15.05.2014 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 aha, w pierwszym arkuszu znajdziecie obliczenia a w drugim liste kaloryferow jakie dobieralem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 15.05.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 135W/m2 dla kompletnie nieocieplonego domku powinno wystarczyć bez problemu PS zamiast wymieniać CO ja bym zainwestował w termomodernizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Najpierw temomodernizacja, potem wymiana CO - nie rób głupot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruxelek 16.05.2014 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Najpierw temomodernizacja, potem wymiana CO - nie rób głupot Musze spytać czy ocieplenie jest możliwe. Piec gazowe musi byc bo za piec "na wegiel" chyba bym poszedl do wiezienia Obecny piec gazowy ma 15 lat .. Nie wspomnialem, mieszkam w Belgii i tutaj nigdy nie widzialem aby ktos ocieplal budynek. Zwiazane jest to z "wygladem osiedla". Dziwny kraj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 ... Nie wspomnialem, mieszkam w Belgii ... No to zataiłeś dość istotną informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts