Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie poprawności obliczeń mocy grzewczej

bruxelek

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Sezon grzewczy juz prawie za pasem więc przymierzam się do wymiany instalacji CO/CWU. Rozpoczynam od doboru grzejnikow do pomieszczen.

Dom nie jest ocieplony, na chwile obecna zostaly wymienione okna na PCV.

Dom jest 2 pietrowy, w pelni podpiwniczony (piwnica nie ogrzewana) i z poddaszem (nie uzytkowym narazie).

Czy moglibyscie spojrzec na moje obliczenia i dac znac czy dobrze to poobliczalem?

Obliczenia znajduja sie tutaj: http://bit.ly/1ljYWzP

Zastanawia mnie ze moje obliczenia pokazuja na 9.8kW co dostarcza mi pewnych watpliwosci co do wyliczen.

ps. piec tez bede wymienial na dwufunkcyjny, kondensacyjny ze zbiornikiem (jeszcze nie znam dokladnego modelu, mozecie doradzic ...)

Z gory dziekuje za pomoc!

-- obliczenia tez wstawiam w zalaczniku bo jakies ostrzezenia wyskakuja jak sie kliknie w podanego linka

Screen Shot 2014-05-15 at 18.57.22.jpgScreen Shot 2014-05-15 at 18.57.47.jpg

Edytowane przez bruxelek

Najpierw temomodernizacja, potem wymiana CO - nie rób głupot

Musze spytać czy ocieplenie jest możliwe.

Piec gazowe musi byc bo za piec "na wegiel" chyba bym poszedl do wiezienia :) Obecny piec gazowy ma 15 lat ..

Nie wspomnialem, mieszkam w Belgii i tutaj nigdy nie widzialem aby ktos ocieplal budynek. Zwiazane jest to z "wygladem osiedla". Dziwny kraj ...