Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod schody zabiegowe. Proszę o porady.

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Chcę zrobić fundament pod schody zabiegowe (2,10 x 2,30m).

Wymyśliłem to sobie tak:

Wykop na głębokość1 metra, wylanie ławy o szerokości 1 metra i wysokości około 30cm. Na tej ławie wylany fundament o szerokości 30cm na wysokość chudziaka wylanego w przyszłości. W fundamencie zatopione pionowo pręty fi 12 (zagięte później i połączone ze zbrojeniem schodów)'

Tak to sobie wymyśliłem, ale mój budowlaniec twierdzi, że przesadzam i proponuje wylać ławę na głębokości 1 metra, szeroką na 60cm i wysoką na 30cm i na tym wymurować ścianę z bloczków fundamentowych. Zbrojenie ma być zatopione w chudziaku i później powiązane ze zbrojeniem schodów.

I kurna nie wiem co mam zrobić:(

Proszę o opinie znawców tematu i z góry dziękuję.

{Pozdrawiam!

Schody wewnątrz budynku czy na zewnątrz?

Zakładam że wewnątrz. Obaj coś za bardzo kombinujecie.

Pod najniższym stopniem robisz funadament szerkości 30cm i głębokości 60cm od poziomu chudziaka. Z tego fundamentu wypuszczasz pręty zbrojeniowe.

Z ciekawości dlaczego nie masz tego w projekcie?

Schody wewnątrz budynku.

Oryginalnie w projekcie były drewniane, ale zmieniłem na betonowe.

Architekt wykonał projekt zbrojenia schodów i zaznaczył fundament pod nimi ale bez jakichkolwiek wymiarów.

Czy dolna część tego fundamentu nie powinna być poniżej granicy przemarzania?

Czy wylać go w folii aby nie ciągnął wilgoci? (teren suchy, bez wód gruntowych)

• 10 months później...

Witam

Ja również w miejsce schodów drewnianych będę robił żelbetowe. Jeden majster mówił, żeby dokopać się do gruntu rodzimego (u mnie ok 80 cm piasku) i na nim posadowić mały fundament,inny twierdził, że wystarczy, że podkopię ok 0,5 metra pod pierwszym schodem, zazbroję go jakąś beleczką i wyprowadzę pręty ponad wylewkę. Bardziej przemawia do mnie to pierwsze rozwiązanie, jednak zastanawiam nad podkopaniem pod pierwszym stopniem stopy o wymiarach ok 1mx0,8mna głębokość ok 0,5 m i zazbroić to na dole i na górze zwykłą siatką Rabitza i wylewać razem z chudziakiem. Schody zabiegowe - projekt Junona lustro.

Co Wy na to?