bartol_b 15.05.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam Wszystkich. Chcę zrobić fundament pod schody zabiegowe (2,10 x 2,30m). Wymyśliłem to sobie tak: Wykop na głębokość1 metra, wylanie ławy o szerokości 1 metra i wysokości około 30cm. Na tej ławie wylany fundament o szerokości 30cm na wysokość chudziaka wylanego w przyszłości. W fundamencie zatopione pionowo pręty fi 12 (zagięte później i połączone ze zbrojeniem schodów)' Tak to sobie wymyśliłem, ale mój budowlaniec twierdzi, że przesadzam i proponuje wylać ławę na głębokości 1 metra, szeroką na 60cm i wysoką na 30cm i na tym wymurować ścianę z bloczków fundamentowych. Zbrojenie ma być zatopione w chudziaku i później powiązane ze zbrojeniem schodów. I kurna nie wiem co mam zrobić Proszę o opinie znawców tematu i z góry dziękuję. {Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.05.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Schody wewnątrz budynku czy na zewnątrz? Zakładam że wewnątrz. Obaj coś za bardzo kombinujecie. Pod najniższym stopniem robisz funadament szerkości 30cm i głębokości 60cm od poziomu chudziaka. Z tego fundamentu wypuszczasz pręty zbrojeniowe. Z ciekawości dlaczego nie masz tego w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartol_b 16.05.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Schody wewnątrz budynku.Oryginalnie w projekcie były drewniane, ale zmieniłem na betonowe.Architekt wykonał projekt zbrojenia schodów i zaznaczył fundament pod nimi ale bez jakichkolwiek wymiarów.Czy dolna część tego fundamentu nie powinna być poniżej granicy przemarzania?Czy wylać go w folii aby nie ciągnął wilgoci? (teren suchy, bez wód gruntowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartol_b 18.05.2014 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz131a 01.04.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 WitamJa również w miejsce schodów drewnianych będę robił żelbetowe. Jeden majster mówił, żeby dokopać się do gruntu rodzimego (u mnie ok 80 cm piasku) i na nim posadowić mały fundament,inny twierdził, że wystarczy, że podkopię ok 0,5 metra pod pierwszym schodem, zazbroję go jakąś beleczką i wyprowadzę pręty ponad wylewkę. Bardziej przemawia do mnie to pierwsze rozwiązanie, jednak zastanawiam nad podkopaniem pod pierwszym stopniem stopy o wymiarach ok 1mx0,8mna głębokość ok 0,5 m i zazbroić to na dole i na górze zwykłą siatką Rabitza i wylewać razem z chudziakiem. Schody zabiegowe - projekt Junona lustro.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts