lotnick 15.05.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam. Poniżej przedstawiam Wam rzut z projektu z zaznaczonymi kanałami wentylacyjnymi. Oczywiście w projekcie nie opisano jak należy wyprowadzić wentylację z kuchni i z łazienki. Jedyny zwymiarowany komin to ten spalinowy z dodatkowymi kanałami wentylacyjnymi. Tam jest kanał dla pieca gazowego i kominka. Dom jest mały i niestety niski. Odległość od pionu wentylacyjnego kuchni do komina spalinowego to ~4m, podobnie od łazienki. Wysokość komina 5,3m. Czy można dodać kanały wentylacyjne do murowanego komina i tam podłączyć łazienkę i kuchnię? Czy i gdzie użyć wentylatorów w takiej sytuacji? A może mam murować trzy kominy co 4metry? Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 najlepiej WM, zresztą domek z 20cm styro na ścianach i WG? wiem, że nie na temat, ale ci projektanci na prawdę nie myślą, zresztą przy takim dociepleniu jak dobrać kominek na 80m2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 16.05.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 1.Myślałem o hybrydowych zakończeniach...Wróćmy do meritum. Mogę pociągnąć przewody do tego centralnego komina. 2.Kominek to pragnienie żony.( Zasadnicze ogrzewanie to piec gazowy, chętnie kupiłbym 8kW ale takich nie ma.)Kominek-mam na razie 12kW na celowniku z zewnętrznym dolotem, więc WM mogłoby być. Czy można to ogarnąć na tym jednym centralnym kominie z wieloma kanałami? Czy raczej rozdzielić? P.S. Umówiłem się dziś na spotkanie z kominiarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 zrobić normalną WM wykorzystując komin jako wyrzutnię ewentualnie. Nie ma mozliwości inaczej podłączyc rurami kilka pomieszczeń do jednego kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 16.05.2014 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Nie chcę łączyć kilka pomieszczeń w jeden wentylator wyciągowy (chociaż może tak najlepiej). Zrozumiałem, że tak sugerujesz?Chcę tylko mieć jeden komin (komin w sensie murowanego elementu przechodzącego przez połać dachu, zawierającego kilka kanałów wentylacyjnych i spalinowych). Nie chciałbym 4 metry od tego murowanego komina kolejnej rury(x2) z kuchni i jeszcze jednej z łazienki. Moim "marzeniem" jest rozwiązać grawitacyjnie, a wyciąg mechaniczny stosować w przypadku słabego ciągu. Da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 .... Moim "marzeniem" jest rozwiązać grawitacyjnie,...Da się? Zajdę od innej strony kanał pionowy o długości do 2,5mb ( w realu nawet takie po 2,8mb) działa jak zetka - czyli nawiew. Teraz piszesz: ... Wysokość komina 5,3m. ... Czyli teoretycznie, w świetle tego co napisałem powyżej, da się. Praktycznie... praktycznie z wielkim prawdopodobieństwem będzie tak, że jednym kanałem będzie wywiewać, a drugim nawiewać. Znam takie domy i bez rozszczelnienia stałego okien nic się z tym nie dało zrobić. Jest to ewidentny błąd projektowy i wina projektanta. Jak u ciebie dojdą jeszcze szlongi po 4mb (kanały poziome), to jeszcze gorzej Myślisz, że w jakim sensie napisałem: ...ale ci projektanci na prawdę nie myślą, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 16.05.2014 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Stary, doświadczony kominiarz też mówi,że trzeba by mechanicznie. Zabawię się dziś w projektanta i zobaczymy co z tego wyjdzie.Do "poklikania" za paręnaście godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 16.05.2014 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 CZytam i myślę... Oglądam realizację takich domów. Nikomu nie wystaje rura wentylacyjna na metr czy dwa nad dach. Najwyżej jakieś kikuty 20cm w miejscach wentylacji. Rozrysowałem sobie takie kanały,o których wcześniej pisałem, ale już nie mam pewności. Skoro i tak miałyby być wentylatory w kuchni i łazience, to może dać takie malutkie kikuty i podłączyć tam wentylatory wywiewne? A nie ciągnąć strychem dziwadła i podłączyć jak na moim rysunku. Druga sprawa... "§ 141. Zabrania się stosowania: 3) indywidualnych wentylatorów wyciągowych w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych." TRzecia....sprawa.... Komin musi być wąski pomiędzy wiązarami, nie wiem czy jak będzie tak blisko to potem jakieś zakończenie tego komina nie będzie problemem, poszczególne zakończenia kanałów będą na siebie nachodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Rozporządzenie mówi też, że nie wolno mieszać wentylacji mechanicznej i naturalnej (każdy wie, dlaczego - wystarczy tylko pomyśleć) więc ten rysunek co zrobiłeś całkowicie z czapy i niezgodnie z czymkolwiek, nie mówiąc już o przepisach. włączasz wentylator w łazience (powiedzmy 100m3/h) i co się dzieje, o włączeniu okapu 300-500m3/h to już nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 17.05.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) Dodam ze kominek z dolotem z zewnatrz. Piec z zamknieta komorą . Dwuścienna rura nad dach. Oczywiście może zaciągnąć z innych wentylacyjnych.... Ale do czego są te wentylatorki w okapach i łazienkach? tzn. Kiedy można je stosować? Edytowane 17 Maja 2014 przez lotnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Dodam ze kominek z dolotem z zewnatrz. Piec z zamknieta komorą . Dwuścienna rura nad dach. Oczywiście może zaciągnąć z innych wentylacyjnych.... Ale do czego są te wentylatorki w okapach i łazienkach? tzn. Kiedy można je stosować? Najlepiej wcale. Dla użytkowników domu, najważniejsza jest wentylacja sypialni oraz skąd się bierze powietrze. W kanałach pionowych w kuchni i łazienkach, są ogromne ilości zarodników grzybów strzępkowych ( pleśni) . Po włączeniu wentylatorów łazience powietrze cofa się w kuchni, a po włączeniu okapu, w łazience i stężenie owych zarodników przekracza 15 x dopuszczalne poziomy skażenia. A dlaczego nie zrobić wentylacji z odzyskiem ciepła - to dziś najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 17.05.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Nie no...spoko.Murarz praktycznie czeka na budowie na system, a ja teraz będę dom przeprojektowywał.... Zaraz się załamię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.05.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Nie no...spoko. Murarz praktycznie czeka na budowie na system, a ja teraz będę dom przeprojektowywał.... Zaraz się załamię.... Lepiej teraz niż po tym jak się zamieszka. Tylko co tu przeprojektowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 17.05.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Zaczne od tego ze nie wiem ile ma byc kanalow wntylacyjnych przy kominie a powinienem dzis komin kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.05.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Zrób WM jak Ci wszyscy radzą. Skoro nie zacząłeś, to możesz ją łatwo i tanio zrobić, bo jak już raz źle wybudujesz, to później trudniej to naprawić. Kanałów lepiej więcej niż mniej, zawsze się mogą do czegoś przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 17.05.2014 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Tylko ze ja nic nie wiem na razie o WM. Mam wybudowac komin a potem podepne do niego co trzeba czy teraz mam juz cos zmienic? Sorry ale pisze z komórki. jade ogladac kominy. Nie zdobede teraz wiedzy o WM przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Tak to jest jak się buduje na łapu-capu, bez myślenia budowa domu to nie gotowanie ziemniaków!!! że załapiesz w 3 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 1.Myślałem o hybrydowych zakończeniach... Wróćmy do meritum. Mogę pociągnąć przewody do tego centralnego komina. 2.Kominek to pragnienie żony.( Zasadnicze ogrzewanie to piec gazowy, chętnie kupiłbym 8kW ale takich nie ma.) Czego nie ma ? Kominkow 8kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 17.05.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Nie....pieców gazowych 8kW. Ja nie buduję na łapu-capu. Chyba mnie obrażasz. Tamtym postem chciałem dać do zrozumienia, że nie mogłem się dokształcić rano. Żona mnie już chce zabić. Cały czas czytam i kombinuję. Kierownik mnie przeklina, że dzwonię z pierdołami. Architekt pyta czy mam kierownika. Wszyscy mówią, że za bardzo się szczegółami zajmuję. A Ty mi mówisz, że ......uhm.... Mam maksymalny mętlik w głowie. Nad kominami siedzę dwa tygodnie, a teraz robi się jeszcze większe zamieszanie. Potrzebuję czasu aby sobie spokojnie to rozkminić, ale naciskają mnie już, a widzę, że niewiele się rozjaśnia. Kominiarz nic nie mruczał do układu kominów jak z mojego rysunku. Ja tylko przerysowałem nasze ustalenia. Kierownik sugeruje wentylacje grawitacyjną, ale wie że będzie słaba. Tutaj piszecie mi, że najlepiej całkowicie mechaniczna. Nie dziwcie się, skoro dostaję sprzeczne informacje. O każdym mógłbym powiedzieć, że wie co mówi. Kierownik to doświadczony gość, nie raz mogłem go słuchać w ciemno(ale zawsze "marnowałem" czas na sprawdzenie jego opinii). Kominiarz to ...kominiarz, ..guru. Tutaj spotykam się z ludźmi, którzy też swoje wiedzą i mądrze prawią, prześledziłem trochę forum. Nic tylko rzucać monetą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.05.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Kotły gazowe i tak modulują od 2-3kW, wiec co za problem ? Niska moc maksymalna to koniecznośc dłuzszego podgrzewania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts