Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki fundament lepszy?

Recommended Posts

Tylko i wyłącznie fundament lany (monolit). Masz możność sprawdzenia z jakiego betonu jest robiony, przy rozrabianiu zaprawy w betoniarce, lepsze zbrojenie jest w fundamencie lanym. Nie wiadomo z jakiego składu betonu zrobione sa bloczki. Ponadto fundament lany jest mocniejszy. Tym samym wszystkie argumenty przemawiają za nim.

Georg:

Lany wyszedł drożej (przynajmniej u mnie). Ławy szalowane + szalowanie ścian fundametowych (1.30 m). Uwzględnij montaż szalunków + drewno. Nie ma cudów.

Jednak nie żałuje, znaczy zrobiłbym tak samo jeszcze raz.

Można zrobić lany na skróty jeśli warunki posadowienia fundamentu na to pozwalają.

JolaF

te ławy są za wąskie do takiej ściany. Przy ścianach nośnych zrób 80 cm ławy. Koszt niewiele większy, a spokoniejszy sen później. Jeśli dasz takie wąskie ławy dla tej grubości ściany to narażasz sie na ich osiadanie i pękanie.

To, że lany jest lepszy, to juz widać po powyższych postach.

A co do cen.. na pewno jest różnie..

Ja lałem ławy w szalunki z desek, a na ściany wypożyczyłem płyty szalunkowe. Koszty:

- wypożyczenie 460 zł (4 doby),

- ściągi 320 zł,

- transport 300 zł.

czyli sumarycznie 1080 zł.

Wykonawca poinformował mnie, że fundament lany będzie mnie kosztował

5000 zl więcej (4000 szalunki +1000 robocizna).

Dom 126m2 zabudowy.

W dotychczasowym wykonaniu robocizna kosztuje :(fundament z bloczków, ławy lane, zasypanie piaskiem + izolacje i ocieplenie, wylanie chudziaka) 10 000. Geodeta, koparka i pompa do betonu jest po mojej stronie. Czy to jest do zaakceptowania. Cenny netto.

Wykonawca poinformował mnie, że fundament lany będzie mnie kosztował

5000 zl więcej (4000 szalunki +1000 robocizna).

Dom 126m2 zabudowy.

W dotychczasowym wykonaniu robocizna kosztuje :(fundament z bloczków, ławy lane, zasypanie piaskiem + izolacje i ocieplenie, wylanie chudziaka) 10 000. Geodeta, koparka i pompa do betonu jest po mojej stronie. Czy to jest do zaakceptowania. Cenny netto.

Własnie popatrzyłem w propozycję mojego majstra: wykop, zbrojenia, szalowanie ściany fundametowe z bloczków, ocieplenie, izolacja, warstwa zewnętrzna z pełnej cegły (fundament pod mur 3W), wieniec zbrojony na końcu ścian fundamentowych, zasypanie piaskiem wnetrza z zagęszczeniem i wylewka wstepna - całość 9000 (za robociznę) - koparka to problem majstra, ja mam załatwić materiały i beton z gruchy.

Budynek ma jakieś 150 m powierzchni zabudowy.

Pozdrawiam

A co sądzicie o takim rozwiązaniu:

fundament lany prosto w grunt (+ kamienie) do wysokości ziemi, w wykop włożona folia od strony zewnętrznej, a nad gruntem ściana fundamentowa murowana z bloczków betonowych. Nasz fachowiec namawia nas na takie rozwiązanie, ponieważ mamy dosyć duży spad (ok. 1 m na szerokości domu).