MP1 25.05.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Jaki fundament lepszy?monolityczny beton czy murowane bloczki betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 25.05.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Monolityczny beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 25.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ja chce pustaki zasypowe, czysta robota ale architekt nie mial zdania o nich a i malo o tym na forum wiec by nie bawic sie w deski i krzywy fundament wybieram bloczki. to tez beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 25.05.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Lepszy - zdecydowanie monolit - niestety droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHRISD 25.05.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Tylko i wyłącznie fundament lany (monolit). Masz możność sprawdzenia z jakiego betonu jest robiony, przy rozrabianiu zaprawy w betoniarce, lepsze zbrojenie jest w fundamencie lanym. Nie wiadomo z jakiego składu betonu zrobione sa bloczki. Ponadto fundament lany jest mocniejszy. Tym samym wszystkie argumenty przemawiają za nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 26.05.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Mam ławę fundamentową na 50 cm, a ścianę fundament. na 47 cm, a następnie ściana 3W na 50cm, myślicie że te proporcje są prawidłowe? Wszystkie schematy pokazują ławę dużo szerszą ale może napiszecie jakie Wy macie fundamenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 26.05.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Georg: Lany wyszedł drożej (przynajmniej u mnie). Ławy szalowane + szalowanie ścian fundametowych (1.30 m). Uwzględnij montaż szalunków + drewno. Nie ma cudów.Jednak nie żałuje, znaczy zrobiłbym tak samo jeszcze raz.Można zrobić lany na skróty jeśli warunki posadowienia fundamentu na to pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Darek 26.05.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 U nas monolit w całości z betoniarki . Ławy szerokość 60 cm a ściany fundamentowe 50 cm wysokość 120 cm .Niestety tak nietypowo przez warunki glebowe .Na pewno sporo taniej niz z bloczków po za tym byłby pewien kłopot ze znalezieniem bloczków w tych wymiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 26.05.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Lany fundament monolityczny w ziemi. Jest zdecydowanie mocniejszy. Można zdecydowaź się na bloczki przy tak zwanym wyciągnięciu nad ziemię, aby uniknąć budowania szalunków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 26.05.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Georg: No to chciałbym lać fundament wg cen z Pomorza. Na Podkarpaciu jest inaczej. Chyba że miałeś drogiego murarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 JolaFte ławy są za wąskie do takiej ściany. Przy ścianach nośnych zrób 80 cm ławy. Koszt niewiele większy, a spokoniejszy sen później. Jeśli dasz takie wąskie ławy dla tej grubości ściany to narażasz sie na ich osiadanie i pękanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 26.05.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Lany niestety droższy głównie ze względu na szalunki . Dlatego robiłem z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 26.05.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 To, że lany jest lepszy, to juz widać po powyższych postach.A co do cen.. na pewno jest różnie..Ja lałem ławy w szalunki z desek, a na ściany wypożyczyłem płyty szalunkowe. Koszty:- wypożyczenie 460 zł (4 doby),- ściągi 320 zł,- transport 300 zł.czyli sumarycznie 1080 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1 27.05.2004 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Wykonawca poinformował mnie, że fundament lany będzie mnie kosztował5000 zl więcej (4000 szalunki +1000 robocizna).Dom 126m2 zabudowy.W dotychczasowym wykonaniu robocizna kosztuje :(fundament z bloczków, ławy lane, zasypanie piaskiem + izolacje i ocieplenie, wylanie chudziaka) 10 000. Geodeta, koparka i pompa do betonu jest po mojej stronie. Czy to jest do zaakceptowania. Cenny netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 27.05.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Wykonawca poinformował mnie, że fundament lany będzie mnie kosztował 5000 zl więcej (4000 szalunki +1000 robocizna). Dom 126m2 zabudowy. W dotychczasowym wykonaniu robocizna kosztuje :(fundament z bloczków, ławy lane, zasypanie piaskiem + izolacje i ocieplenie, wylanie chudziaka) 10 000. Geodeta, koparka i pompa do betonu jest po mojej stronie. Czy to jest do zaakceptowania. Cenny netto. Własnie popatrzyłem w propozycję mojego majstra: wykop, zbrojenia, szalowanie ściany fundametowe z bloczków, ocieplenie, izolacja, warstwa zewnętrzna z pełnej cegły (fundament pod mur 3W), wieniec zbrojony na końcu ścian fundamentowych, zasypanie piaskiem wnetrza z zagęszczeniem i wylewka wstepna - całość 9000 (za robociznę) - koparka to problem majstra, ja mam załatwić materiały i beton z gruchy. Budynek ma jakieś 150 m powierzchni zabudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 27.05.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 A jak zrobic scianke monolityczna 3W ?? Taaa... 1:0 dla bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.05.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Lany fundament monolityczny w ziemi. Jest zdecydowanie mocniejszy. Można zdecydowaź się na bloczki przy tak zwanym wyciągnięciu nad ziemię, aby uniknąć budowania szalunków itp. czy wykładać wykop folią (przy fundamencie wylewanym z gruchy prosto w wykop)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.05.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Lany fundament monolityczny w ziemi. Jest zdecydowanie mocniejszy. Można zdecydowaź się na bloczki przy tak zwanym wyciągnięciu nad ziemię, aby uniknąć budowania szalunków itp. czy wykładać wykop folią (przy fundamencie wylewanym z gruchy prosto w wykop)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 28.05.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 jak odkopiesz będziesz miał czysty beton do izolowania a bez folii bedzie ziemisty - masz kasę to kładź, oszczędzasz to nie kładź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 31.05.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 A co sądzicie o takim rozwiązaniu: fundament lany prosto w grunt (+ kamienie) do wysokości ziemi, w wykop włożona folia od strony zewnętrznej, a nad gruntem ściana fundamentowa murowana z bloczków betonowych. Nasz fachowiec namawia nas na takie rozwiązanie, ponieważ mamy dosyć duży spad (ok. 1 m na szerokości domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts