Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy zastosować rury PP-R ?

Sebol9316

Recommended Posts

Witam wszystkich . Planuję remont łazienki , i zamontować w niej bojler poj. "Ariston PRO R 50V" wraz z kabiną prysznicową, a jako podejście do bojlera, i baterii zastosować rury i kształtki PP-R zgrzewane, firmy "sigma-Li" , tylko czy to jest dobra firma ?.:(

Jeszcze jedno jaką warto zgrzewarkę kupić "EUROTEC" , czy "BASS POLSKA"

Edytowane przez Sebol9316

Na listwie albo jeszcze lepiej na plastikowej płytce montażowej, dzięki temu nie ma problemów z równym ustawieniem.

NIe rozumiem pytania o odstawanie od ściany. Czoło kolanek (mówimy o takich z gwintem i uszami do mocowania?) ma mniej więcej się licować ze ścianą. Może być głębiej, natomiast nie powinno wystawać. Tył kolana natomiast po prostu mocujesz. Dowolną metodą zapewniającą w miarę solidne umocowanie do ściany - PP jest dość elastyczne i próba przykręcenia kształtki do nieumocowanego kolanka może się skończyć jego rozruszaniem w ścianie, odpadnięciem tynku i tak dalej. Jeśli kolanka masz mocowane do płytki bądź listwy, to mocujesz oczywiście tą płytkę.

W przypadku mocowania samego kolanka bywa, że bruzda jest wykuta krzywo, zbyt głęboko, albo komory w pustaku nie dają żadnej możliwości mocowania. Wtedy po prostu trzeba kombinować. Zarzucić bruzdę zaprawą i mocować po jej wyschnięciu, mocować jakoś na skos do czegoś solidniejszego (i tak nie będzie widać). Z płytką jest łatwiej, bo masz spory wybór miejsc do mocowania, zawsze można gdzieś w zaprawę trafić.

Za dużo zachodu. Tak możesz się bawić, jeśli tam masz lity beton albo silkę, każdy inny materiał można podkuć meslem z wystarczającą dokładnością, kwestia tylko jej zachowania. No i jeśli to pustak, zwłaszcza kruchy, poryzowany, a kolanko wypada akurat na środku bloczka, to żadna dokładność nie pomoże, bo najzwyczajniej w świecie nie będzie w co kołka wwiercić.

• 2 weeks później...

Witam to znów ja, mam kilka pytań związanych z odpowiednim montażem kształtek.

Jak właściwie mogę przykręcić kolanko do istniejącej instalacji tak by zachować odpowiedni kąt ?, czy wystarczy użyć odpowiedniej mufy z gwintem ?.

Muszę też doprowadzić do baterii zimną wodę z dołu, a ciepła z góry, i nie bardzo wiem czy na listwie da się obrócić jedno kolanko o 180 stopni ?.

A i kiedy właściwie należy stosować pakuły uszczelniające? ;)